De små, kassene festes rett på veggen

HENGENDE MINIHAGER: Den vegghengte jernkrukken Kloss fra Röshults kommer i to størrelser (7 x 10 cm og 12 x 15 cm) og tre ulike overflatebehandlinger, kr 185-385, Norrgavel. © Foto: Produsenten

En krukke er mer enn en beholder for en plante. Den er også et innredningselement som skal harmonere til uteplassen, og hagestilen din.

Her er et knippe moderne alternativer til deg som synes leirkrukker med grønnskjær og værbitte sinkpotter er for shabby chict.

Stikkordene er lysende plast, skarpe stålkanter og rullende understell.

Bjørnegress og bonsaitrær

Du får nok både roser, hortensia og stemorsblomster til å trives i moderne krukker, men stilmessig fungerer det bedre med bjørnegress, bambus eller bonsaitrær.

Og de harmonerer bedre med et moderne bomiljø.

Anti-rustikt

Selv om formen er nokså ordinær, har plastkrukken Vas fra Serralunga en tendens til å tiltrekke seg mer oppmerksomhet enn planten den rommer. Med en slik krukke får du dessuten stemningsskapende utelys på kjøpet.

De rektangulære jernkrukkene Kloss skiller seg fra mengden ved at de kan henges på ytterveggen slik at du får plantene opp i høyden.

De renskårne blomsterkassene kan brukes til å innrede et moderne uterom med.

STRENGE LINJER: Flowerbox fra Conmoto er like mye arkitektoniske effekter som de er plantekrukker, fra kr 6400, Formchill. © Foto: Produsenten

Krukken Alea har et skjult understell som gjør at du enkelt kan flytte planten omkring.

MILJØVENNLIG FIRHJULING: Den kubeformede krukken Alea fra Extremis er i glassfiber og fås i to størrelser (52 x 52 cm og 90 x 90 cm) og flere farger, fra kr 9000, Euklides. © Foto: Produsenten

Flowerbox er, som navnet antyder, en kasseformet blomsterkasse, men ifølge produsenten er de vel så mye arkitektoniske elementer man kan benytte for å lage soner og rom i utemiljøet.

Flyttbart

Noen ganger kan det være en fordel å kunne flytte planten, særlig hvis du forsøker å få den til å overleve en norsk vinter.

Det er imidlertid en utfordring å flytte store, tunge potter. Den avanserte doningen Alea er et svar på dette. Ved å løfte dekselet og vri krukken 45 grader, frigjøres et skjult understell slik at hele planten kan trilles. Ved å vri motsatt vei skjules hjulene igjen.

Frostsikkert material

Skal krukken stå ute om vinteren, må materialet være frostsikkert. Jo tykkere material og jo blankere overflate, dess bedre motstår krukken kulde. Med metall er man alltid trygg.

Plastkrukkene Sahara kjennetegnes av myke former og stiv priser

SPANSKE FARGEKLATTER: Plastkrukkene Sahara fra Gandia Blasco fås i ulike størrelser og farger, kr 2000-7800, Robert Tandberg. © Foto: Produsenten

Stålkrukker trenger ikke nødvendigvis å se ut som stålkrukker.

LAKKERT STÅL: Husön stålkrukker har en innvendig diameter på 52 cm, kr 499, Ikea. © Foto: Bo Persson

Drenerende bunn

Aller helst bør krukken ha hull i bunnen slik at røttene aldri blir stående i vann. Du bør uansett ha en form for drenering i bunnen. Bruk for eksempel lecakuler, grus eller gamle potteskår. Ved å dekke eller pakke inn grusen med en egnet duk, sørger du for å holde jorda på plass.

Vase og plante utgjør sammen et slags tre.

LEVENDE SKULPTUR: Planter du et frodig bonsaitre eller en dvergfuru i vasen MissedTree fra Serralunga, får du en levende skulptur. Vasen finnes i tre størrelser, og den høyeste måler to meter, kr 2250-11 375, Euklides. © Foto: Produsenten

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!