Kjøp og stell av blomster

Slik får du sunne stueplanter

Les våre tips for sykdomsfrie og frodige stueplanter.

SJEKK FØRST: Når du skal kjøpe nye planter i plantebutikken, bør du se godt etter at plantene er friske.
SJEKK FØRST: Når du skal kjøpe nye planter i plantebutikken, bør du se godt etter at plantene er friske. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Mistrivsel

Hvis bladene råtner og faller av, er det ikke sikkert planten er syk. Det kan derimot være at du vanner for ofte eller at planten står for kaldt - eller begge deler. Da bør du flytte planten til et lunere sted.

Ser du sviflekker på bladene, kan det skyldes at du dusjer planten mens den står ved et vindu. Da kan lyset «brenne» bladene. Pass på å flytte planten når du dusjer den.

Sunne planter begynner allerede ved innkjøp. Når du skal kjøpe nye planter i plantebutikken, bør du se godt etter at plantene er friske.

- Ta alltid av potta og sjekk at røttene er friske og fine. Og pass også på at du ikke får deg noen skadedyr med på kjøpet der, oppfordrer klikk.no sin planteekspert Iril Kolle.

Flekker og skader

Dessuten må du være påpasselig med at det ikke er flekker eller skader på bladene til plantene du kjøper. Dette kan nemlig skyldes skadedyr. Ikke la deg lure av glinsende vakre blader. Det skyldes ofte hyppig bruk av bladglans, men det er undersiden av bladene du bør se nøyere på. Det er der, eller i jorda, utøyet gjemmer seg.

Insekter og sykdom på inneplanter kommer enten fra nyinnkjøpte planter eller fordi forholdene til planten endrer seg slik at latent sykdom dukker opp.

Les også: 5 grønne planter du lykkes med

Karantene

Et lurt råd når du har kjøpt ny plante og har mange hjemme fra før, er å sette den nye i «karantene» i et eget rom i en måneds tid. Da får du sett at den er frisk, og unngår at sykdommer smitter over til resten av plantene dine.

Insektdrepende middel er bare nødvendig hvis planten er hardt angrepet. Kjøper du sunne og friske planter og gir dem godt stell, skal de i teorien unngå både sykdommer og insektangrep.

Slik gjør du hvis planten er angrepet:

De fleste kryp forsvinner hvis du tar hele planten og dypper den opp ned i en bøtte med grønnsåpevann. Skyll av planten etterpå. Det er bare bladene som skal i vannbadet, ikke jorda.

Ullus: De hvite ullusene kan fjernes med en bomullsdott med sprit.

Rødt spinn blir borte hvis du øker luftfuktigheten. Flytt planten vekk fra eventuelle varmekilder og dusj den jevnt og trutt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning