STUEPLANTER

5 grønne planter du lykkes med

Alle kan lykkes med planter innendørs. Du må bare velge riktige planter.

BLIR STØRRE: Stripete utgave av Grønnrenner før de lange stilkene vokser ut.
BLIR STØRRE: Stripete utgave av Grønnrenner før de lange stilkene vokser ut. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Sist oppdatert
DEKORATIV: Grønnrenner får du både med og uten striper. Fin både på pidestall og hengende ned fra taket.
DEKORATIV: Grønnrenner får du både med og uten striper. Fin både på pidestall og hengende ned fra taket. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Vil du være sikker på å lykkes, bør du velge planter som er lette å få til. Disse 5 plantene er sikre valg, ifølge klikk.no sin planteekspert Iril Kolle:

Vindusblad (Monstera deliciosa) er en veldig nøysom plante. Den er en av de få plantene som både egner seg hjemme og på kontoret. Planten vokser langsomt, men bladene blir store og svært dekorative etter hvert som de deler seg. Vindusblad liker høy luftfuktighet, men det er absolutt ikke nødvendig. Planten kan fint stå skyggefullt, til tross for navnet som henspiller på vindusplassering.

Grønnrenner (Chlorophytum comosum) er en lettstelt og villig plante. Den kan henge høyt oppunder taket med sine lange, stripete blader, og blir et dekorativt element i rommet. Grønnrenner er dessuten lette å formere.

Stuearalia (Fatsia japonica) er en plante som tåler mye juling. En uttørking, for eksempel, kommer den seg raskt over. Selv om bladene henger, kommer den seg igjen når den får vann. Planten står fint i halvskygge. Den får lite sykdommer, men kan få bladlus ved smitte fra andre planter. Se bilde under.

ENKEL: Stuearalia tåler mer uttørking enn de fleste.
ENKEL: Stuearalia tåler mer uttørking enn de fleste. Foto: Foto: RS Harts, Morguefile

Gullranke (Epipremnum aureum) finner du i mange hjem, klatrende bortover veggen. Den skal tørke ut mellom hver vanning, noe som passer nybegynneren og de litt slappe planteeiere fint. Et tips når den blir pjuskete, er å surre den mer sammen, i stedet for å la stenglene vokse én og én. Planten er nesten umulig å ta livet av, og tåler mye tørke. Den kommer seg igjen hvis den får et realt vannbad.

Les også: Gullranke får gule blader

Ungkarstrøst (Aspidistra elatior) blir gjort litt narr av blant mange, men planten er et elegant innslag i hjem som skal være enkle og minimalistiske. Planten kan stå i selv i mørkeste kroker uten å mistrives. Et annet alternativ er Svigermors tunge.

Riktig vanning

Folk flest vanner for mye, mener planteeksperten. Med unntak av plantene som skal ha konstant fuktighet, skal vannet alltid helles av skålen etter at du har vannet. Ikke vann oftere enn én gang i uka, og bytt gjerne ut plantejorden hvis den ser dårlig ut. Konstant fukt skaper gode vilkår for mange sykdommer og skadedyr.

- Ser du at jorda begynner å få et hvitt «muggbelegg» på toppen, vanner du altfor mye, forteller Iril. Da kan det være lurt å skifte ut jorden.

Har en av plantene dine tørket ut, kan du prøve dette opplivningsrådet:

Fyll oppvaskkummen eller bøtte med vann, sett planten nedi og fyll i temperert vann slik at potten synker og jorda begynner å trekke til seg vann. La planten stå der i en time. Vannet må ikke være iskaldt.

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også