En pH-test kan redde hagen din

Sjekk om hagen er for sur

Hvis plantene dine nekter å trives, kan det hende jorda i hagen er for sur.

LIKER LAV PH-VERDI: Rhododendronbusken er en kjent gjenganger i norske hager og en plante som trives med lav pH-verdi i jorda. Men mange andre planter klarer ikke å ta til seg næring hvis pH-verdien er for lav.
LIKER LAV PH-VERDI: Rhododendronbusken er en kjent gjenganger i norske hager og en plante som trives med lav pH-verdi i jorda. Men mange andre planter klarer ikke å ta til seg næring hvis pH-verdien er for lav. Foto: Foto: Gro Strømsheim
Sist oppdatert

Slik tar du en jordprøve

Du må ta prøve fra 6-10 ulike steder i hagen.

Skrap bort det øverste jordlaget, det skal ikke med i prøven.

Bruk en spade og grav 15-20 cm ned, ta så ut et tynt lag jord.

Bland jorden fra de ulike delprøvene i en bøtte eller lignende.

Ta så ut rundt en halv liter av den blandede jorda og legg det i en halv melkekartong eller annen eske.

Denne boksen sendes så inn til analyse, etter rundt fem uker får du svar.

Den vanligste pakken for privatpersoner koster 320 kroner uten moms.

Du kan også levere jordprøven på ditt lokale hagesenter, og så sender de den til analyse.

Se detaljer og adresse på www.eurofins.no.

Kilde: Eurofins Food & Agro testing Norway

Hvis plantene dine mistrives selv om du følger råd fra ekspertene og plenen aldri blir grønn, så kan det hende at jorda i hagen din har feil pH-verdi. Med en enkel test av jorda kan du få vite hva pH-verdien i din hage er. Det hjelper deg til å vite om du bør kalke eller gjødsle og hvilke planter som vil trives akkurat der.

PH-verdien i jorda har nemlig mye å si for hvordan plantene kan klare seg. Noen planter trives med surere jord enn andre, mens mange planter må gi tapt hvis jorda ikke er sur nok.

- Det ideelle nivået for plantevekst er rundt 6 til 6,5 pH-verdi. Noen vekster trives best med høyere pH enn det som er normalt i norsk jord og da bør man kalke jorda. Hvis pH -verdien er nede på 3-4 så vokser mange planter dårlig, sier Sølvi Svendsen i Hageselskapet.

Hun forteller at jorda gradvis blir litt surere ettersom årene går. Det er ikke pH-verdien i seg selv som skader plantene, men den gir dårlige vekstvilkår.

- Hvis pH-verdien er feil så klarer ikke platene å ta til seg den næringen de trenger, forklarer Svendsen.

Planter som trives med høy pH

Noen vekster som rhododendron, lyngplanter og blåbær trives med litt surere jord, det vil si jord med lav pH-verdi.

Det er mange vekster som trives med høyere pH-verdi. Noen eksempler er asparges, løk, erter, frukttrær, ringblomst, kornblomst, solsikke, krokus og syrin.

Fagrådgiveren mener mener det er veldig lurt å ta en pH-test, det er ikke noe man må gjøre ofte, men med noen års mellomrom.

- Det er jo synd å investere mye i dyre planter og jord og masse tid på hagearbeid, hvis pH-verdien i jorda uansett reduserer plantenes trivsel og vekst, sier Svendsen.

Mange kalker for mye

Jon Atle Repstad ved Felleskjøpet anbefaler å teste jorda for å få kartlagt hvilke planter som vil trives i hagen og hva man kan gjøre for å få forholdene til å passe for de plantene du ønsker.

- Hensikten med en slik test er å se på surheten i jorda. Det er for eksempel mange hageeiere som kalker plenen uten egentlig å vite om det er rett å gjøre. Hvis du kalker så hever du pH-verdien i jorda, og det er jo ikke sikkert at det er rett å gjøre i din hage, sier Repstad til klikk.no.

IKKE TA TOPPEN: Laboratoriet som analyserer jordprøvene, anbefaler å skrape vekk det øverste laget jord og ta prøven litt nede i bakken.
IKKE TA TOPPEN: Laboratoriet som analyserer jordprøvene, anbefaler å skrape vekk det øverste laget jord og ta prøven litt nede i bakken. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Han forteller at kalken inneholder kalsiumkarbonat og magnesium som er god næring for planter og som det er mangel på en del steder i Norge. Samtidig er det andre områder, for eksempel rundt Mjøsa, som har naturlig høy pH-verdi.

SEND INN PRØVEN: Omtrent en halv liter jord som er et gjennomsnitt av mange prøver tatt i hagen, er det du trenger til analysen.
SEND INN PRØVEN: Omtrent en halv liter jord som er et gjennomsnitt av mange prøver tatt i hagen, er det du trenger til analysen. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Send inn en halv melkekartong

Selve prøvetakingen er enkel, du trenger ikke kjøpe inn noe eget utstyr, det holder med en hagespade, en bøtte og en tom melkekartong.

- Du bør ta en plantespade og grave hull en 6-8 ulike steder i hagen. Ta litt jord fra plenen, litt fra blomsterbedene og litt rundt omkring. Ta en god spade fra hvert sted og bland sammen i en bøtte. Når alt dette er blandet sammen så tar du ut omtrent en halv liter jord og det er dette du skal sende inn til analyse, da får du et gjennomsnitt av hagen din, sier Repstad.

Han anbefaler å ikke ta jord rett under rhododendronbusken, fordi den vil ha sur jord. Du må heller aldri kalke denne planten.

Prøven kan leveres på ditt lokale hagesenter, som sender det til analyse på laboratoriet Eurofins. Eller du kan sende prøven direkte dit selv, se detaljene på selskapets hjemmeside.

- Kalk dreper ikke mosen

Begge hageekspertene mener en pH-test vil være en god investering for hageeiere fordi det kan hjelpe deg med å behandle plantene riktig.

- Det betyr ikke at du skal kalke og gjødsle mer, kanskje heller mindre, og med en slik kartlegging vil du i hvert fall vite mer om hva som er riktig mengde kalk og gjødsel, sier Repstad.

Han avviser myten om at man skal kalke plenen for å bli kvitt mose, slik mange norske hageeiere gjør.

- Det er et problem at mange kalker for mye, mange tror de må kalke for å bli kvitt mose. Det er bedre å klippe gresset ikke altfor kort, og gjødsle regelmessig med små mengder gjødsel flere ganger gjennom sesongen.

Les også:

Drep ugresset med eddik

Slik får du urtene til å vare lenger

En liten uteplass ble en stor opplevelse

Dyrk dine egne urter

Denne saken ble første gang publisert 05/07 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også