Stell av plenen

De største gressplen-tabbene

Se hva du ikke skal gjøre om du trakter etter den perfekte gressplenen.

VALGET ER DITT: Brun og sliten - eller en frodig og grønn plen som gjør naboen grønn av misunnelse. Valget er ditt, men du bør vite hvilke fallgruver som finnes.
VALGET ER DITT: Brun og sliten - eller en frodig og grønn plen som gjør naboen grønn av misunnelse. Valget er ditt, men du bør vite hvilke fallgruver som finnes. Foto: FOTO: Privat og Per Erik Jæger
Sist oppdatert

Vi vil vel alle ha den: Den perfekte gressplenen som er grønn som på en golfbane, gror i et perfekt tempo - og som er totalt fri for mose- og ugress.

Dessverre er det en del fallgruver på veien mot den ultimate gressplenen.

Nedenfor avslører vi noen av de typiske tabbene.

Myten om kalk på plenen

Noe som henger igjen fra tidligere tider er at du må kalke om våren. Og noen steder må du kanskje det, men svært mange steder er dette helt unødvendig og virker helt mot sin hensikt.

Har du en eldre og etablert plen, en plen med vanlig, god jord, vil det sjelden være behov for å kalke. Har du derimot en nyanlagt plen med sandholdige masser blandet med torv, stiller det seg annerledes, ifølge anleggsgartnermester Lars Sverdrup-Thygeson i Norsk Gartnerservice.

Du kan rett og slett kalke for mye, ifølge anleggsgartneren.

- Mange tror at man må kalke. Jeg tror dette kan være et råd hagesentrene og de som selger kalk gir, sånn at de kommer tidlig i gang med sesongen - og når folk først er på hagesentrene kjøper de andre ting i tillegg.

Lar plenen leve sitt eget liv

Selv om en gressplen kan leve sitt eget liv uten så mye stell, så er det lite lurt å forsømme den.

Den vokser til en viss grad uten at du gjødsler, lufter og gjør de klassiske etter-boka-tingene, men resultatet kan bli at du får mose, ugress og en lite tett og slitesterk plen.

Får mosen grep er det ikke mye slitasje plenen tåler heller.

- Skal du ha en sterk og sunn plen må du rett og slett ta vare på den, sier anleggsgartneren.

Gjødsler for tidlig

GODT FORARBEID: Har du lagt en liten innsats i plenen din kan du nyte den når sommeren er på vei.
GODT FORARBEID: Har du lagt en liten innsats i plenen din kan du nyte den når sommeren er på vei. Foto: FOTO: Heidi Lerkenfelt / Concept

Det er greit ikke å være på etterskudd når det gjelder hagearbeid, men å starte og gjødsle for tidlig kan gi lite heldige resultater.

Det må være en viss temperatur før røttene kan ta opp næring.

Gjødsler du for tidlig kan en del av effekten bli vasket bort, og man får ekstra forurensning i vassdrag og lignende, ifølge anleggsgartneren.

Unngå store gressklippere

Husk at når jorden og plenen er våt, som på denne tiden av året, er det viktig ikke å komprimere jorda mer, ved eksempelvis å bruke store gressklippere.

Det er smart å unngå dette når jorden er våt og klinete.

Tommy Tønsberg, ansvarlig redaktør i Norsk Hagetidend/Det norske hageselskap, anbefaler å lufte plenen. Du kan enten leie eller investere i en plenlufter som gjør jobben for deg. Eller du kan bruke greip. Stikk ned i plenen og jekk litt på den, så du får luft ned i plenen.

- Har du gått mye på plenen kan den bli kompakt, og røttene får da ikke like gode vekstvilkår, sier han.

Sår for tett

Enkelte sår dessuten for mye. En frøblanding består av mange ulike sorter, og det skal være en viss mengde per areal. Sår du for tett får du feil spiring. Sortene med sterkest vekst spirer på bekostning av de med svakere vekst, og resultatet blir en ikke optimal plen.

NYT LIVET OG GRESSPLENEN: I denne kan sommeren virkelig nytes - og ekstra nytelse er det å se ned på gressplenen når du har gjort en ordentlig god jobb med den.
NYT LIVET OG GRESSPLENEN: I denne kan sommeren virkelig nytes - og ekstra nytelse er det å se ned på gressplenen når du har gjort en ordentlig god jobb med den. Foto: Foto: Produsenten

- Følg det som står på pakken, og så er det nesten bedre å så for tynt enn for tykt, sier Lars Sverdrup-Thygeson.

Klipper gresset for kort

Mange klipper dessuten gresset altfor kort.

- Da svekker du plenen og får dårlig vekst. Sørg for en klippehøyde på 3-4 cm, kanskje 5-6 cm også. Klipp en gang i uken, råder Sverdrup-Thygeson.

Tommy Tønsberg råder også til ikke å klippe for kort, spesielt ikke tidlig i sesongen. Ved å gjøre det forhindrer du at mosen får gode vekstvilkår.

Sår for tidlig

En del ivrer også litt for mye etter å komme i gang med hageabeidet og sår rett og slett for tidlig.

Ifølge redaktøren i Norsk Hagetind kan du så når du ser at gresset er begynt å spire.

- Slutten av april/starten av mai er ofte et bra tidspunkt, men det avhenger selvfølgelig av været.

Skralt forarbeid

Forarbeid er noe mange forbinder med noe kjedelig. Men som oftest høster du gode resultater av å legge et godt grunnlag for sesongen.

Start med å sjekke om noe av gresset er dødt.

- Fjern i så fall dette, og forbered så du kan så i disse områdene når det er tid for det, sier Tønsberg.

Legger du en fiberduk over plenen kan du heve temperaturen noe, og dermed så litt tidligere, om du har liten lyst til å vente.

Les også:

Se hva du har tjent eller tapt på boligen din

Disse garasjene er helt ville

Nå bugner det av svenske hytteperler

De beste mineralfoundationene

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også