Prissammenligning blomster

Rosene varierer mest

Vi har sammenlignet prisene hos tre hagesenterkjeder.

HAGEGLEDE: En flott hage starter som oftest på det lokale hagesenteret. Vi har sett på prisene deres på roser, tuja og margeritter.
HAGEGLEDE: En flott hage starter som oftest på det lokale hagesenteret. Vi har sett på prisene deres på roser, tuja og margeritter. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Publisert Oppdatert

Våren er tid for planting.

Vi har sett på prisene for tre velkjente planter: Roser, tujahekk og margeritter.

Vi sjekket prisene på disse plantene hos de tre store hagesenterkjedene Plantasjen, Hageland og Bo Grønt.

Resultatet var at prisvariasjonen på tujahekk og margeritter ikke var stor.

Plantasjen billigst på roser

Når det gjaldt rosen Flammentanz var det større variasjon. Plantasjen var her rimeligst, og de hadde for tiden kampanjepriser på den.

Hos deres butikk i Asker kostet den derfor 50 kroner (vanlig 80 kroner), mens den hos Hageland Olsens Enke kostet 170 kroner.

Hos Bo Grønt Sogndal og Mo i Rana er prisen 129 kroner.

Vær klar over er at mange av kjedebutikkene setter sine priser selv, slik at det vil være variasjoner fra hagesenter til hagesenter innen samme kjede.

Det er også viktig å være bevisst på at kvaliteten på rosene vil kunne variere, blant annet i forhold til om de leveres som såkalt barrot eller om de leveres med et godt utviklet rotsystem i potte.

Billigst ikke alltid dårligst

- Når man skal sammenligne priser på vekster, må man forsikre seg om at det er den samme planten som sammenlignes. En Tuja finnes for eksempel i mange varianter, størrelser og kvaliteter, sier Inger Helmersen i Norsk Gartnerforbund.

Hun fremhever imidlertid at det nødvendigvis ikke er en direkte sammenheng mellom pris og kvalitet.

- På den annen side er det ofte en grunn til prisforskjellene. Det vil jo koste mer å produsere store planter i romslige potter over flere år enn planter som leveres barrot pakket inn i plast.

Det som også spiller inn er hvor lenge planten har stått i salg, og hvordan den er behandlet der.

- Dette blir jo vanskelig å vite for en forbruker, men man kan forhøre seg hos hagesenteret hvordan vekstforholdene har vært, utdyper Helmersen.

ROSER: I vår pristest var det rosene som varierte mest. Det kan blant annet skyldes lengden på dyrkingstiden før de selges.
ROSER: I vår pristest var det rosene som varierte mest. Det kan blant annet skyldes lengden på dyrkingstiden før de selges. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Vitale planter

For en hobbygartner, og kanskje spesielt for en nykommer i hagen, er det ikke like opplagt å se om en plante har god kvalitet eller ikke.

Helmersen mener man skal forsøke å se om planten er vital, og om det er kraftige skudd.

- Det er bedre med en plante med flere og kraftige skudd enn en plante med få og lange skudd.

Helmersen fremhever også at plantens farge har betydning for å vurdere kvaliteten på den.

Plastpakket

Vekster som kommer plastpakket, som for eksempel såkalte barrøttede eller dekkrotede planter (som ikke står i potte med jord) er ifølge Helmersen ikke like langt utviklet som en vekst som kommer i potte med jord.

- Det kan bli en god plante det også, men den krever nok mer innsats for å dyrkes frem.

Potteplanter

FOLKEHEKKEN: Tuja-hekken Brabant var den planten som varierte minst i vår prissammenligning.
FOLKEHEKKEN: Tuja-hekken Brabant var den planten som varierte minst i vår prissammenligning. Foto: Foto: Irill Kolle Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Ifølge Hilmersen er fordelen med en plante som leveres i potte med jord, at planteveksten er i gang, rotsystemet er etablert og aktivt og man ser hva man får.

- Man har på sett og vis kjøpt en ferdig plante.

Plantasjen dyrest på hvite margeritter

Klikk.no har gjort en prissammenligning blant de tre største hagekjedene på tre utvalgte vekster. Vi har kontaktet én vilkårlig valgt butikk i hver kjede, derfor kan prisene variere fra hagesenter til hagesenter.

Roser (Flammentanz)

Tuja (Brabant)

Hvite Margeritter (pk á 6 stk.)

Bo Grønt

129,-

59,- (80-100 cm)

99,- (129,-)

Plantasjen

49,90 (79,90)

60,- (80-100 cm)

119,-

Hageland

179,-

60,- (80-100 cm)

99,-

Tall i parantes er ordinær pris.

Reklamasjon

Det kan være godt å vite at dersom utplantingen skulle slå helt feil, er det åpning for å returnere til hagesenteret med planten.

- Kundene kan komme tilbake og bytte planter de ikke får til å gro, dersom utplantingen er gjort riktig, sier daglig leder hos Drøbak Hagesenter, Øystein Ottmann til klikk.no.

Han understreker imidlertid at dette gjelder flerårige hagevekster. Sommerblomster som har fått seg en knekk i kalde vårnetter, kan ikke returneres.

- Reklamasjonstiden på de flerårige plantene gjelder hele den første sesongen, utdyper Ottmann .

Hos Plantasjen og Bo Grønt har de samme reklamasjonsmuligheter, men hos Plantasjen er fristen på 12 måneder mens den Bo Grønt er på seks måneder.

Les også:

Her er ni trendy hagetips

Planter som passer i skyggen

Grønne planter som krever lite stell

Test av super tursko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen