Prøv noe nytt i hagen

I år kan du prøve en ny staude i stedet for de trauste, gamle.

ÅRETS STAUDE 2008: Lewisia tweedyi. Praktlewisia ruver ikke akkurat over bakken, men flott er den - spesielt i fjellhagen.
ÅRETS STAUDE 2008: Lewisia tweedyi. Praktlewisia ruver ikke akkurat over bakken, men flott er den - spesielt i fjellhagen. Foto: Foto: Bibbi's Stauder
Publisert Oppdatert

Årets staude blir valgt ut av staudegruppa i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomhet de fortjener. Årets staude 2008 er Lewisia tweedyi - Praktlewisia.

At en plante velges til årets staude, betyr også at den skal kunne være å få tak i hos de fleste gartnerier og hagesentre.

Fin i fjellhagen

Praktlewisia gjør seg godt i fjellhagen. Den danner store rosetter med vintergrønne blad, rosettene kan bli mer enn 40cm i diamenter. Selve planten blir ikke mer enn 20cm høy.

Den blomstrer i mai-juni med et tett flor av blomster, og remonterer (blomstrer en gang til) i august. Fargen på kronbladene er variabel i ulike rosa nyanser, ofte med noe gult i. Den kan også være helt hvit.

Kalkfattig jord

Pratlewisia trives godt i kalkfattigm humusrik og godt drenert jord. Plant den ved mur, i skråninger, trau eller i fjellhagen. Den trives godt sammen med teppe-og tuedannende fjellhageplanter.

Ta en titt på billedgalleriet for flere staudenyheter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning