Pæretre på Østlandet - hvilken sort?

Publisert Oppdatert

Heisann!

Vi lurer på å anskaffe oss et pæretre. Vi bor på Østlandet, og har ganske mye leire under plenen. Er det noen spesielle sorter pæretre som anbefales, eller som i det hele tatt overlever i Norge?

Trenger noen synspunkter/fakta på dette.

På forhånd takk,

F.D.

Jeg kan glede dere med at det er flere pæresorter som kan dyrkes på Østlandet, det er litt verre lenger nord. Valget dere må ta, er om dere vil ha typiske bordpærer eller pærer som egner seg godt til hermetisering. Noen sorter egner seg til begge deler. Vær også oppmerksom på at mange trær skal bestøves av andre sorter, så du kan ikke plante slike sorter alene. Generelt skal pærer dyrkes lunt og solrikt, og de aller fleste sortene i handelen her i landet er herdige til H3-H4.

Her er noen pæresorter (det finnes flere, spør på gartneriet eller hagesenteret):

'Broket Juli' (selges også som Julipære, broket), lite tre, pollensorter: 'Conference', 'Clara Frijs', 'Williams' og 'Herrepære'. Bærer tidlig og rikt. Lite utsatt for sykdommer.

'Conference' Bærer rikt, middels stort tre, sterk mot sykdommer i følge hageselskapets sortsliste. Må stå lunt og passer som veggtre. Pærene mangler steiner og har svært god smak, men 'Conference' regnes for å være kravstor mht vokseplass.

'Keiserinne' søt frukt, middels/lite tre som ikke egner seg på steder med mye nedbør (fruktene sprekker). Er utsatt for pæreskurv og kreft. Pollensorter: 'Broket Juli', 'Conference', 'Clara Frijs' og 'Herrepære'.

'Moltke' (kjent som 'Grev Moltke') er sterk mot sykdommer, bærer rikt og er derfor populær. Men pærene har ikke god holdbarhet mht lagring men er egnet til konservering. Må stå i nærheten av en pollensort for å gi avling, og kan ikke pollinere andre. Ofte har den andre sorter podet inn på treet. Pollensorter: 'Broket Juli', 'Conference', 'Clara Frijs', 'Bonne Louise' og 'Herrepære'. Middels stort tre som bør ha god drenering.

'Williams' søt 'allroundpære', egner seg veldig godt til konservering. Den er følsom for pæreskurv, pæregallmidd og rust. Sistnevnte forebygges ved å holde kronen lys og luftig. Pollensorter: 'Conference' og 'Gellerts' f.eks.

I første omgang ville jeg kjøpt f.eks 'Broket Juli' og 'Conference'. 'Broket Juli' bærer tidligst av de to, og siden begge er sterke mot sykdommer skulle de være lette å lykkes med.

Senere ville jeg plusset på med et litt 'vanskeligere' tre som passer sammen med de to første, f.eks 'Keiserinne'. Alternativt kan du kjøpe ett tre til å begynne med, der flere sorter er podet inn.

Kilder:

Lysbakken: 'Hagestell' (bok),

Hageselskapets sortsliste (bok),

'Hagen til Glede og Nytte' (bokserie).

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning