Mose

Sliter du med mose i hagen? Her er triksene som kan hjelpe deg

Med disse tipsene blir du kvitt det.

MOSE I HAGEN: Mange sliter med mose i hagen, men vet du hvordan du blir kvitt det? Nøkkelen ligger ofte i omgivelsene rundt. En tett hekk som går helt ned til bakken gir for eksempel gode forhold for mose.
MOSE I HAGEN: Mange sliter med mose i hagen, men vet du hvordan du blir kvitt det? Nøkkelen ligger ofte i omgivelsene rundt. En tett hekk som går helt ned til bakken gir for eksempel gode forhold for mose. Foto: Anders Eid
Publisert Oppdatert

Dette er mose

- Moser er planter og inngår derfor i planteriket. Mose er grønne til enhver tid.

- Moser har ikke indre ledningsvev for å frakte vann og næringsstoffer. Hele mosen suger direkte til seg vann fra omgivelsene, som begrenser størrelsen og gjør at de alltid er små, ofte mindre enn 10 cm.

- De har ikke blomster, men sporofytter som produserer sporer som kan spres med vinden og vokse videre andre steder.

- Det finnes omtrent 12 000 klassifiserte mosearter i verden.

Å holde plenen grønn og fin er viktig for mange hageeiere. Noe som kan hemme det, er mose, spesielt om du har skyggefulle og fuktige områder i hagen din.

Marit Næss Jørgensen er hagedesigner og kursholder og driver nettsiden hageplanlegging.no. Hun forteller at mose ofte kommer av at jordforholdene er blitt sure – altså lav pH.

- Også mye skygge og lite lys, mye vann og fuktig jord (stillestående), mye bartrær og kompakt jord er ting som gjør at jorden kan få en lav pH, sier hun.

Mose kan også dukke opp hvis du har mye skrot liggende og du ikke får tilført området luft og lys.

Slik blir du kvitt mose

For å bli kvitt mose, bør du ifølge Knut Tveit hos Hageland passe på at solen kommer til og tørker opp der det dannes mose, som i skyggen av hekker og større trær.

- Man kan også bruke mosefjerner for å fjerne mose. Da svis mosen vekk med kjemiske midler som er ganske virkningsfulle, og som dreper mosen og gjør den svart. Den kan da bare rakes vekk, tipser han.

Også gjødsling av plen og hage er veldig viktig, fordi dess bedre forhold for gressplen og andre planter, dess mindre moseplager opplever du. I tillegg bør du kalke plenen din.

- Det gir en høyere pH i jorden, og mosen som trives best i sur jord, får dårligere forhold. Høyere pH gir økt næringsopptak til gressplen, som igjen gir bedre vekst i gresset, sier Tveit.

Jørgensen legger også til dette i kampen mot mosen:

- Luft plenen med plenlufter.

Marit Jørgensen
Marit Jørgensen Foto: Privat

- Bruk toppdressing, som er en blanding av torv og sand, og strø ut med jevne mellomrom.

- Sørg for at jorden har en god pH-verdi. Du kan få måleutstyr på hagesenteret, og pH-verdien bør være 5,5-6,5.

Enkelt triks

Jørgensen påpeker at mange sliter med at det kommer mye mose langs hekken. Det kan motvirkes ved hjelp av ett svært enkelt grep.

– Dersom du har en tett hekk, så bør du barbere den 10-15 cm helt nederst så man får inn mer lys og luft ved bakken. Da trives gresset bedre. Det vil også hjelpe mot de forhatte brunsneglene, fordi de elsker å hjemme seg under hekker som går helt ned til bakken, sier Jørgensen.

Hekken ved mosen på bildet øverst i saken er et godt eksempel på en hekk som med fordel kan tynnes en del nederst for å gi mer luft og lys til gresset.

Hold mosen borte for godt

POPULÆRT I JAPANSKE HAGER: - De som liker mose, er de som har japanske hager. I japanske hager er mose en av de viktigste og vakreste bestanddelene, sier hagedesigner Marit Næss Jørgensen.
POPULÆRT I JAPANSKE HAGER: - De som liker mose, er de som har japanske hager. I japanske hager er mose en av de viktigste og vakreste bestanddelene, sier hagedesigner Marit Næss Jørgensen. Foto: FOTO: Colourbox

Den beste måten å forebygge mose på, er ifølge Tveit kalking, gjødsling og tilgang til lys.

- Gjødsle jevnlig, for eksempel tre-fire ganger gjennom vekstsesongen. Det vil gi mindre mose og bedre vekst i plen/planter, forteller han til Klikk Bolig.

Huskeliste for ny plen

- Unngå groper i plenen, det samler vann som igjen skaper mose.

- Unngå mye skygge, fordi skygge gir gode forhold for mose.

- Unngå tettpakket jord, da mose liker seg på faste forhold.

- Unngå skrammel og skrot i hagen, det minsker lufttilførsel og gir gode forhold for mose.

- Unngå for lav pH.

- Gjør forholdene for gresset best mulig, altså motsatte forhold enn for mose.

Kilde: Hagedesigner Marit Næss Jørgensen

- Det er også viktig å holde plenen jevn klippet og ikke la den bli for lang. Da tørker gresset opp bedre og mosen trives dårligere, legger han til.

I tillegg bør du rake bort mosen hver vår og bruke mosefjerner om det blir for mye mose.

Jørgensen råder deg til å følge med på gresset ditt for å finne ut tiltak mot mose.

- Det bør ha en flott, sterk grønn farge og strutte av sunnhet. Hvis det får misfarge (gult eller brunt) må du sørge for å sjekke om det er tørt eller vått og følge opp med henholdsvis vanning eller drenering, eller kanskje gi litt ekstra med næring.

– Bruk mosen til din fordel

Og hvis du lurte, mose er ikke ødeleggende for hagen.

- Den er en plante på lik linje med andre, men den kan nok oppleves som irriterende om man ønsker en grønn og vakker plen, sier Tveit.

Jørgensen påpeker at det også er mulig å bruke mosen til sin fordel.

MØNSTER: Et teppe av mose kan bli helt unikt dersom man lager et ulike mønster med steinheller. Her fra en japansk hage.
MØNSTER: Et teppe av mose kan bli helt unikt dersom man lager et ulike mønster med steinheller. Her fra en japansk hage. Foto: John S Lander / Getty Images

– I japanske hager er mosen det viktigste bærende elementet. Veldig mange er jo glade i japanske lønner, så om man har mye mose i en del av hagen, så kan man utnytte dette og lage seg en avdeling med et japansk tema. Det er også fint å lage sjakkmønster med steinheller innimellom mosen, sier hun.

Denne saken ble først publisert i 2015, men er gjennomgått og oppdatert i 2019.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning