Drivhus

Kan du gjette hvor mye drivhuset koster?

Veier hele 13.000 kilo.

EKSKLUSIVT: Victoria-huset fra Bosson koster 700.000 kroner. Det kan bestilles med vinduer og brukes som drivhus, eller ha andre funksjoner. Hvert hus spesiallages.
EKSKLUSIVT: Victoria-huset fra Bosson koster 700.000 kroner. Det kan bestilles med vinduer og brukes som drivhus, eller ha andre funksjoner. Hvert hus spesiallages. Foto: FOTO: Bosson
Publisert Oppdatert

Drivhus er populært i norske hager. Det gjør arbeidet enklere og legger til rette for dyrking av frukt og grønnsaker.

Du trenger ikke engang ha grønne fingre for å lykkes.

Svenske Bosson selger denne ekstravagante versjonen, som må kunne sies å være noen prisklasser over hva man normalt regner med å betale for et drivhus.

Det høye Viktoria-huset er laget av stål.

- 700.000 kroner er mye penger. Men med tanke på at det er snakk om et hus som veier 13.000 kilo, har cirka 100 isoleringsglass og er skapt så unikt er det absolutt verdt pengene, sier Christian Bosson, som er daglig leder i bedriften.

Montering tilkommer

Bosson produserer hvert hus individuelt. Dette huset leveres vanligvis med overbygd tak. Om det skal brukes som drivhus, bør det bestilles med glasstak og ventilasjonsluker.

TUNGT: Victoria-huset veier 13 000 kilo og har cirka 100 isoleringsglass.
TUNGT: Victoria-huset veier 13 000 kilo og har cirka 100 isoleringsglass. Foto: FOTO. Bossons

Montering tilkommer til prisen, opplyses det.

- Det som gjør huset spesielt er høyden og dets unike karakter. Å kunne flytte ut i Viktoria-huset om sommeren tar hagelivet til en ny dimensjon. Her kan man omgås med venner og familie i et herlig miljø der den generøse plassen gir det lille ekstra, sier Bosson.

Han forteller at de har levert ut mer enn 100 hus i stål, til kunder over hele Skandinavia, de siste ti årene. Klassiske modeller er mest populære.

- Velg noe solid

Marianne E. Utengen, gartner i Det Norske Hageselskap, understreker at det finnes billigere alternativer om man ønsker å pryde hagen med et drivhus.

- Man får mye bra for langt under 700.000 kroner! Men min erfaring er at en ikke bør velge det billigste, sier hun.

- Da blir aluminiumsprofilene og platene for spinkle, og det er uegnet her hvor vi har snø. Bor en vindutsatt til bør en kanskje investere i en enda mer solid modell.

Romslighet i hage og lommebok avgjør

Tonje Waaktaar Gamst, redaktør i selskapets magasin Norsk Hagetidend, syns drivhus har blitt merkbart mer populært i Norge de siste årene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALTERNATIV?: Plantehus 10 fra Gabriel Ash leveres med dobbeltdør, vinduer og lufting i hele husets lengde. Drivhuset monteres på en grunnmur
av tegl eller stein som sammen med sedertreets
isolerende egenskaper gir et stabilt klima i
drivhuset. Kr 75 500, fra solfang.no.
ALTERNATIV?: Plantehus 10 fra Gabriel Ash leveres med dobbeltdør, vinduer og lufting i hele husets lengde. Drivhuset monteres på en grunnmur av tegl eller stein som sammen med sedertreets isolerende egenskaper gir et stabilt klima i drivhuset. Kr 75 500, fra solfang.no. Foto: FOTO: Produsenten

- Fordelen er først og fremst lengre sesong og høyere temperatur. Dette gjør at vi kan dyrke mer eksotiske og varmekrevende vekster som ellers ikke ville klart seg og ikke hadde gitt ferdig avling. For eksempel aubergine, fiken, sitroner eller de to klassiske; agurk og tomat, sier Utengen.

Eksempelet over, fra Gabriel Ash, koster om lag en tiendedel av Victoria-huset. Men drivhus trenger ikke koste mer enn et par tusen kroner, og det er også fullt mulig å bygge et selv.

Hva slags drivhus som passer for deg avhenger rett og slett av hva du ønsker å bruke det til.

Gamst er enig med Bosson i at drivhus ikke bare trenger å være et oppholdssted for planter.

- Her er det plass i hagen og romsligheten i lommeboken som er avgjørende. Nordmenn elsker å være ute, men været legger ikke alltid til rette for at vår og sommerlengsel kan leves ut i fullt monn. I ly fra regn og sur vind kan et beskjedent veksthus, med gode stoler, et kandelaber og noe godt i glasset bli det reneste orangeri, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning