Dette må ligge til rette for at drivhus skal være noe for deg

Stadig flere drømmer om et drivhus i hagen, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Med riktig plassering, størrelse og innredning kan det lille huset bli både et funksjonelt dyrkingsrom og et herlig sted for avslapning. 

EKSTRA ROM: Med et veksthus i tilknytning til en kjøkkenhage, vil det være enkelt å starte sesongen med forkultivering inne, før plantene flyttes ut til sine plasser utenfor når temperaturen tillater det. Her ser vi Green Room Wall med en raus størrelse på ca. 19 kvm fra Willab Garden.
Publisert

Dette er en guide skrevet av blomsterdekoratør og hageekspert Espen Skarphagen. Guiden er et uttrykk for forfatterens meninger.

Hvor skal man plassere drivhus?

Å finne den riktige plasseringen for drivhuset er essensielt. Plasser drivhuset i en del av hagen hvor det får mest mulig sollys mot en av langsidene, helst fra sør eller sørvest. 

Når langsiden på drivhuset får mye sol, vil det varmes opp raskt, noe som er spesielt verdifullt i tidlige vårmåneder. 

Men litt skygge fra trær eller hus midt på dagen, under den varmeste sommersolen, kan bare være en fordel for både folk og vekster.

En sentral plassering i uterommet er også smart. Med kort vei fra huset og terrassen vil det være lett tilgjengelig og lavere terskel for å bruke det året rundt. 

Mange vil nok gjerne starte dagen der, med kaffekoppen, og avslutte den med en runde for å se hvor mye plantene har vokst gjennom dagen, i sommerhalvåret. 

Kort vei fra huset vil også gjøre det enkelt å dekke opp til middager med venner og familie ute i drivhuset, om det er rom nok til det. 

KORT VEI: Plasseres veksthuset nær boligen og terrassen, vil det være lett å stikke innom fra tidlig vår til sen høst. En oppsamlingstønne til regnvann gir et verdifullt tilskudd til vanningen. Drivhuset Green Room fra Willab Garden gir plass til dyrking og hygge.

Velg riktig størrelse og type

Drivhusets størrelse bør tilpasses dine behov og hagens kapasitet. Et lite drivhus kan være tilstrekkelig for dyrking av noen få favorittvekster, men om du ønsker et flerbruksrom med plass til både planter og sitteplass, bør du vurdere et større format. 

Mange opplever å ønske seg noen ekstra kvadratmeter etter at drivhuset begynner å fylle seg opp – og det fylles fort! Husk at det alltid er enklere å utnytte ekstra plass enn å begrense seg. 

BONYTTS EKSPERT: Espen Skarphagen er hageekspert, blomsterdekoratør og forfatter, som deler sine grønne tips på skarpihagen.no og Grøntpodden. Han er også aktuell som dommer i Sommerhytta på TV 2.

Etableringen av et drivhus er en investering, og ved å velge kvalitet vil du kunne ha glede av dette ekstrarommet i mange år. Et solid veksthus vil dessuten være mer motstandsdyktig mot tung snø og sterk vind. 

Mange steder i landet opplever vi mer voldsomt vær, og da er det smart å velge et drivhus med profiler som tåler naturelementene der du bor. Bor du i kaldere strøk, kan det i tillegg være smart å investere i isolert glass som holder på varmen.

Drivhuset som flerbruksrom

Et drivhus kan være mye mer enn bare et sted for planter, og med kombinasjonen av dufter, farger og grønt liv etableres det en helt egen atmosfære. 

Klatrende nytte: Med klatreplanter som agurk og drueranker kan vi få god solskjerming i drivhuset. Bonusen er kortreist, smakfull og solmoden frukt og grønnsaker. Å dekke bordet til en hyggelig middag under hengende drueklaser blir garantert en snakkis blant gjestene.
Kortreist og eksotisk: I veksthuset vil klatreplanter som Gloriosa superba stortrives og gi skygge. Når bordet skal pyntes er det gjort på 1-2-3, med noen små vaser og en saks.

Med riktig møblering kan det bli et flott samlingspunkt og en grønn oase hvor du kan lese, slappe av eller invitere venner til middag. Et rom som kan benyttes uansett vær og vind. 

Helt fra den tidlige vårsolen begynner å varme, og vi kan sette opp et arbeidsbord for å stelle med årets småplanter som skal fylle hagen utover sommeren. Til sene høstkvelder med litt oppvarming, levende lys og mengder med puter og pledd. 

TENK STORT: Drivhus er et kostbart prosjekt, og når modell skal velges er det smart å velge kvalitet, slik at det kan gi glede i mange år. Det blir i tillegg fort fullt, så velg gjerne et med så god plass som budsjettet og hagen tillater. Dette er fra Sweden Green House.
ROM MED EN UTSIKT: Hos @arcticgardener på Brandbu gir domen fra naturly.no ly for vær og vind mens man kan nyte utsikten. Her er det god plass til dyrking og venner rundt bordet. Den runde konstruksjonen og profilene gjør veksthuset robust til å tåle
vind og snø.

Innredning – praktisk og estetisk

Når du innreder drivhuset, er det en kunst å balansere mellom funksjon og estetikk. Plantekar som kan flyttes vil gi mer fleksibilitet til annen møblering. 

Da kan eksempelvis vekstene skyves til side for å dekke et langbord ved behov. Bruk hyller på vegger og plantebord for å maksimere dyrkingsarealet. 

KVELDSMAGI: Hva er vel bedre enn å sitte lunt og godt ute i hagen selv på kjølige sommerkvelder? Et veksthus forlenger sesongen betydelig og kan brukes uansett vær. Plantehus 10 fra solfang.no er på 3 x 6 meter.

Men la det være rom for et lite bord og noen komfortable stoler, som vil gjøre drivhuset til et hyggelig sted for et lett måltid eller en kopp te/kaffe, og kanskje en god bok, i frodige omgivelser.

PEISKOS: I et større veksthus er det mulig å ha en liten peisovn som varmer opp rommet på et øyeblikk. Her kan man drømme seg bort med en god bok og noe varmt i koppen. Inspirasjonsbilde fra Sweden Green House.

Velg materialer som tåler sollys, fukt og temperaturendringer, og bruk gjerne naturlige elementer som kurv, tre og stein for å skape et harmonisk uttrykk. 

Med klart glass i tak og vegger kan solen bli brennende het på varme dager, men florlette tekstiler i taket er et enkelt grep for nødvendig skjerming, som i tillegg gir et luftig og svalt uttrykk. Plantene vil være en viktig del av innredningen, så det er smart å legge en plan i forkant for å beregne plass til god vekst utover sommeren.

PRYD OG NYTTE: Hyller og løse plantekar er en smart måte å utnytte plassen i et drivhus. Når langbordet skal dekkes til middag er det enkelt å rydde plass. Her er Plantehus 10 i sedertre fra solfang.no.
HAGEMAGI: Uansett om du har et gammelt eller nytt drivhus, dette er hagerommet hvor fantasien kan løpe løpsk og klimasonene utfordres, slik at dyrkedrømmene kan oppfylles.

Ideer til hva man kan dyrke i et drivhus

Mulighetene i et drivhus er nesten uendelige, men her er noen ideer til varmekjære vekster:

Nytteplanter: Tomater, paprika, chili, agurker, melon og urter som basilikum og koriander trives godt i et drivhus.

Prydplanter: Pelargonia, sukkulenter, palmer og pasjonsblomst.

Kombinasjoner: Både pryd og nytte kan sameksistere – for eksempel kan drueplanter gi både skygge og frukt. Kalebass eller luffa vokser raskt og gir fin skygge for sterk sol. Sitron og kumkvat er planter som vil stortrives og kunne gi god avling. 

Pryd og nytte hånd i hånd

Ved å kombinere nyttevekster og dekorative planter kan du skape et levende miljø som både gir avling og glede for alle sansene. Noter deg fra år til år hva som fungerte, og vær aldri redd for å eksperimentere. Drivhuset er tross alt din egen lille drømmeverden!

GODT INTEGRERT: Når veksthuset skal plasseres i uterommet, er det en kunst å få det til å passe inn. Første steg er valg av drivhus, men beplantningen rundt skaper flyten mellom de ulike sonene i hagen. Drivhus fra Sweden Green House.

Dette bør du tenke på før du skaffer drivhus

Enten du benytter drivhuset til ren dyrking eller som et flerbruksrom, er det noen hjelpemidler som er fint å planlegge og ha allerede fra start:

Automatiske åpnere til vinduer eller luker i taket: Dette vil spare deg for mye jobb med lufting når temperaturen stiger. Selv de mest varmekjære vekstene vil slite når temperaturen blir for høy!

Strøm: Legg inn strøm, slik at du har mulighet for å sette inn en liten vifteovn ved behov. Ved oppstart på våren og sen høst, blir det fort kaldt. Med en liten termostat vil ovnen kun slå seg på ved behov.

Vann: Få lagt inn sommervann med vannkran. Da vil det være enkelt å sette opp et selvvanningssystem som holder plantene i live, enten du er hjemme eller på ferie.