Klippe ned 6m høy granhekk?

Publisert Oppdatert

Hei, jeg har en granhekk som nå er nesten 5-6 meter høj. Egentlig ønsker jeg kun at den skal være 2 meter, slik at vi kan få en liten grann sol inn i hagen (der dannes også mose på plenen da den får mye skygge).

Er det muligt at klippen hekken ned til ca. 2 meter, samt at beskære grenene (for de er også ca. 2-3 meter brede) ... Jeg ønsker altså at slanke hekken ned til under det halve ??

På grenene er det jo bare det ytterste som er grønt... hvad skjer hvis jeg beskære inn så grenene bare er 1/2 meter, vil der komme grønne grene neste år?

Hilsen Steen,
Danmark

Vi er redde for at dette ikke blir vellykket. Ideelt sett skulle granen vært klippet jevnlig til du nådde 2 meters høyde, deretter kunne toppskuddet klippes.

Vi har sett mange skrekkeksempler på gran som har vært klippet mange år for sent, det blir en unaturlig og stygg fasong - spesielt i toppen. Gran skyter ikke fra gammel kvist, så klipper du inn til nakne grener, vil det forbli nålløst. I tillegg blir snittflaten øverst (toppskuddet) svært utsatt.

Alternativet er å plante en helt ny hekk (dvs fjerne granhekken) som passer ditt behov bedre; en hekk du lettere kan holde nede på 2 meters høyde. Hvis dette ikke er aktuelt nå, har du ikke så mange muligheter annet enn å klippe den ned, men vi tviler på at du blir fornøyd med resultatet. For å få bukt med noe av mosen, bør du lufte plenen med greip og gjødsle den godt (fullgjødsel, ikke bare kalk) husk at granen også vil stjele noe næring fra plenen.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning