Klematis på balkong blomstrer ikke

Hvorfor blomstrer ikke klematis?

Publisert Oppdatert

Hei. Jeg investerte i en klematis til å ha på balkongen. Jeg plantet den i en stor og dyp krukke med støtte opp mot veggen. Den begynte å vokse med en gang. Etter et par mnd. har den sikkert vokst 3 meter.

Det eneste problemet er at den ikke blomstrer. Den vokser og vokser med stadig nye skudd, men det kommer ikke antydning til blomster. Er litt usikker på hvilken type jeg har, men mener de i blomsterbutikken sa den ville blomstre i juli-aug.

De mente at problemet var for mye gjødsel, men det tror nok ikke jeg. Har gitt den flytende næring ca 1 gang i uka. Vanner den hver dag, da den står i solvegg og henger litt hvis den ikke får vann.

Regner ikke med at det kommer noen blomster i år, men er det noe jeg kan gjøre annerledes neste år, slik at den da kan få blomster? Bor nord i Oslo, med vestvendt balkong.

Mvh T.

Hei, klematis kan dyrkes i potter, men det anbefales ikke å dyrke de mest hurtigvoksende og villige typene som f.eks C. armandii, montana og tangutica - de storblomstrende. Hvilket det kan høres ut som du har.

Det blir litt vanskelig å hjelpe deg når du ikke vet hvilken sort du har - at den blomstrer i juli/aug gjør at vi kan utelukke noen, men det er mange igjen å velge i - det er sannsynlig at det er en storblomstret hybrid du har; hagesentrene elsker å selge disse rimelig til tross for at det er mange andre som egner seg bedre hos oss. For eksempel alpina som blomstrer tidlig og både vår og høst.

Uansett type er problemet neppe gjødsel. Mye næring (nitrogen) kan gjøre at det blir masse blad og lite blomst.

Alle Clematis er svært næringshungrige og tørste, det du skal passe på er å IKKE gi næring når du ser blomsterknopper kommer - og heller ikke gi næring når den blomstrer.

Klematis skal ha jevnt fuktig jord. Jeg har opplevd at den ikke blomstrer første året, ofte er dette sorter som blomstrer fra fjorårets vekst, mao vil den benytte dette året til å vokse, og blomstre først neste år.

Det er derimot viktig at du finner ut hvilken type du har, rett og slett fordi det bestemmer når og hvordan den skal beskjæres. Den andre årsaken til at den ikke blomstrer kan være at den blir stresset der den står, siden du forteller at den "henger litt" hvis du ikke vanner.

Står selve potta i skygge? Den viktige med Klematis er at den har "beina i skygge" og "toppen i sol".

Merk deg at klematis-eksperter anbefaler å ha den i potte ikke særlig mer enn 3-4 år, deretter vil den gjøre seg best på friland.

Jeg ville vært mer konservativ med næring neste år, og krysset fingrene for at den da blomstrer.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning