pelargonia og blomster

Hvorfor blomstrer pelargoniaene mine så sent?

– Jeg tar de frem fra boden i midten av februar. Likevel blomstrer de ikke før i juli. Hvorfor? spør en leser. – Det kan være flere grunner til det, sier gartneren.

Pluss ikon
<b>PELARGONIA MED MEST BLADER: </b>Det kan være flere grunner til å at pelargonia blomstrer sent.
PELARGONIA MED MEST BLADER: Det kan være flere grunner til å at pelargonia blomstrer sent. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Pelargoniaene er mange år gamle, og de overvintrer i en kald og mørk bod og blir tatt frem i midten av februar. Da får de ny jord og større potte, om nødvendig.

De står i stuevinduene til jeg setter dem ut til 17. mai, men de blomstrer likevel ikke før ut i juli.

Sist vinter sto de på et litt kjølig gjesterom hvor de fikk dagslys, men de blomstret ikke tidligere likevel.

Hvorfor blomstrer de så sent?

Hilsen undrende

Svar:

Hei!

EKSPERTEN: Gro Jørgensen er gartner og landskapsarkitekt, samt mangeårige grøntskribent for Familien.
EKSPERTEN: Gro Jørgensen er gartner og landskapsarkitekt, samt mangeårige grøntskribent for Familien. Foto: Privat

Det kan være mange grunner til at pelargoniaene dine blomstrer så sent. For eksempel blomstrer gamle planter senere enn unge. Kanskje det er på tide å lage nye planter ved å ta stiklinger?

En annen årsak kan være for mye gjødsel. Pelargoniaer trenger mye næring, men for mye kan fremme bladvekst i stedet for blomster.

Du kan også prøve å drøye litt med å sette dem ut. Noen sorter vil gjerne tidlig ut for å sette blomsterknopper, mens andre er mer avhengig av varme.

Inn til overvintring

Når høsten igjen kommer, lar du plantene bli stående ute utover høsten for å forberede dem på vinterhvile, men ta dem inn før frosten kommer. Vann dem sparsomt.

Plantene kan settes kjølig, og ved 5–8 grader greier de seg med minimalt av lys og vann. Jo varmere plantene står, jo mer lys trenger de.

Du kan få en pelargonia til å vokse og blomstre hele vinteren hvis den får ekstra lys 12–16 timer i døgnet og en temperatur mellom 8 og 20 grader. Du kan også hjelpe pelargoniaene dine litt ekstra med et vanlig lysstoffrør som plasseres 40 cm over plantene. Men det er ellers gode sjanser for at plantene overlever hvis de settes i vinduskarmen i et kjølig soverom, gjesterom eller ned i en kald, frostfri kjeller.

Hvis du ikke glemmer dem, men gir dem en skvett vann i ny og ne, kan du hente dem frem til ny dyst i slutten av februar. Klipp da plantene godt tilbake og gi dem ny, frisk jord og sesongens første gjennomvanning, før de plasseres i det lyseste vinduet i huset.

Lykke til med pelargoniene dine!

Hilsen gartner Gro Jørgensen

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2024, og sist oppdatert 21/05 2024.

Les også