Hvordan legge bark i hagen?

Publisert Oppdatert

Vi har flyttet i hus og fått hage - noe vi aldri har hatt før - så vi har ikke mye peiling : )

Det jeg lurer mest på er: Vi har plantet en hekk og bak der er det en liten skråning ned til veien. Den er full av alle mulige slags blomster fra forrige eier. Det er alt mulig der. Jeg vil gjerne ha bark der, for det ser så pent ut. Men hvordan legger man egentlig bark? Har skjønt at det er noe med en slags duk?!?

Please svar : ) Hilsen Anja

Hei, Anja!

Bark involverer gjerne duk, det er helt riktig. Unntaksvis kan bark legges rett på bakken, forutsetningen er at jorda er helt ugrasfri. Som oftest er den ikke det, og duk og bark brukes da for å dekke til et mindre pent område.

Du får kjøpt sort fiber/plastduk til å bruke under barken, på rull. Denne duken slipper igjennom vann, men er så tett vevd at ugras ikke kommer igjennom fra bakken. Dette fungerer ikke alltid helt, hvis du har veldig kraftig rotugras under (brennesle f.eks) og en duk av dårlig kvalitet (løs vevet) og et tynt barklag.

Ta deg bryderiet med å fjerne det meste av det flerårige ugraset, legg duken på, med en overlapping på minst 10cm i skjøtene. Hold duken på plass med steiner e.l. mens du får lagt utover barkdekket. Du kan bruke dekkbark eller såkalt prydbark. Den siste er mindre biter, det blir en smaksak hva man synes ser pent ut.

Til en skråning bør du bruke vanlig, grov dekkbark. Finere bark kan rase nedover.

Merk deg at hvis du senere vil plante i dette området, kan du skjære hull i duken og plante gjennom (du må grave et stort nok hull til plantene!). Pass på at det blir litt luft rundt stammen på plantene og at barken ikke ligger helt inntil. Hvis barken du bruker er fersk, må du sørge for at planter i barken får nok næring. Barklaget må være minst 5-7cm tykt for å ha god effekt og dekke skikkelig.

Duk rundt eksisterende beplanting løser du som ved nyplanting, skjærer hull.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning