Hvordan formere hjortesumak?

Publisert Oppdatert

Hei, jeg bor i Akershus, i Vestby kommune. Jeg flyttet en hjortesumak tidlig i vår, og nå ser jeg at det har kommet opp en 8 - 10 små trær der den sto før. Og mitt spørsmål er: kan den formere seg ved hjelp av rotskudd? Er det skudd fra røttene som er igjen som nå har kommet, og kan jeg event. plante disse i små krukker for å plante de andre steder senere?

Kan dette treet trives i Møre og Romsdal v/Ålesund?

På forhånd takk for svar!

R., Vestby

Hjortesumak (Rhus typhina) er herdig til Sone 4. Plant den gjerne litt lunt for sikkerhets skyld. Den formerer seg raskt i åpne områder, og har faktisk vært et problem enkelte steder (bl.a. i USA) der det har vært hard skogrydning. Den regnes for å være vanskelig å formere fra frø, men sprer seg desto raskere med rotskudd - det er riktig som du tror, at det er skudd fra røttene du nå ser. Det er bare å stikke greipa i jorden og få et skudd forsiktig frem, så kan du skjære av slik at du får med deg nok røtter til selve skuddet. Grav altså så du ser skuddet, og ikke riv det av!

Plante i store potter så den har god plass til å vokse, eller rett i hagen hvis du har en egnet plass. Grav opp skuddene om våren før bladene har kommet, og plant skuddene i eget bed eller kaldbenk. Det anbefales at småplantene får vokse i fred der et år eller to før du planter dem ut på sin nye vokseplass. Pass på at småplantene vannes jevnlig og dekk gjerne jorden for å holde på fuktigheten.

Du kan også ta avleggere (fra røtter eller tynne grener) om høsten, men jeg vil anbefale deg å grave opp de som skyter opp av seg selv - så holder du den i tillegg på plass der den nå er.

Visste du forresten at indianere i USA pleide å lage lemonade av fruktene som inneholder mye C-vitamin?

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning