hvordan Bli kvitt mose i plenen

Mosefri plen - garantert!

Mose er mykt, men de færreste vil ha den i plenen. Slik blir du kvitt den.

HVORDAN BLI KVITT MOSE I PLENEN: En plenlufter drar opp mosen og skaper bedre forhold for gresset. Foto: Bernhardsen hytte og hageservice
HVORDAN BLI KVITT MOSE I PLENEN: En plenlufter drar opp mosen og skaper bedre forhold for gresset. Foto: Bernhardsen hytte og hageservice
Publisert Oppdatert

Mose i plenen. De aller fleste hageeiere har vært borti problemet mange ganger, og har prøvd ut de generelle rådene. Men enten virker det ikke, eller andre forhold gjør det vanskelig:

Er du en av disse, som har prøvd alt og gjort alt riktig i utgangspunktet, men likevel sitter og lurer på hvordan mosen fikk taket i år igjen?

Fortvil ikke: Det finnes en løsning.

- Det største problemet med mose er rett og slett folks uvitenhet, sier plantemannen Morten Bragdø, utdannet gartner og eier av Randesund Planteskole.

- Gress er en steppeplante, den trenger først og fremst sol, og den trenger luft. Men viktigst av alt: den vokser i sand. 99 prosent av alle norske plener er sådd i jord, eller enda verre - torvblandet jord. Men hva vokser i jord? Jo, groblad, løvetann og mose - de stortrives, forteller Bragdø.

I tillegg er kunstgjødsel er en vederstyggelighet for plenen:

Kort sagt:

Denne teknikken gjør at du blir kvitt mose for godt, ifølge gartner Morten Bragdø fra Randesund Planteskole:

* Lag en blanding i trillebåra som du strør ut over hele plenen, omtrent 1 cm.

3 bøtter sand

1 bøtte organisk kompost

1 kg plenfrø

* Kjør over med plenlufter, helst i begge retninger

* Gjødsle med lupinfrø, ikke kunstgjødsel

- Kunstgjødsel er narkotika. Det består av nitrat, som virker på planter slik amfetamin virker på folk. Gress kan ikke motstå nitrat, men tar opp alt det får tilgang på, sier Morten.

Les også: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Narkotika for plenen

Resultatet er at plenen vokser veldig en periode, til gjødselet er brukt opp.

Hva er mose?

Mose er en liten, myk plante som verken har røtter, blomster eller frø.

Vokser på vertsorganismer (for eksempel tre eller stein), og blir vanligvis mellom 1 og 10 cm høy.

Formerer seg ved sporer eller deling (en del som faller av kan feste seg og danne ny mose).

Det finnes omtrent 12 000 klassifiserte mosearter i verden.

- Flinke folk med plen har hørt at de skal gjødsle i april/mai, til St. Hans og til slutt en gang i august. Dette er katastrofalt for gresset. Først vokser masse, men så er det slutt. Da går det på en smell, blir svakt og lever med abstinens i flere måneder.

- Da slår mosen til, sier Morten.

Ok, så har vi gjort alt galt, men finnes det håp?

KJEMISK RENSING: Kjemisk mosefjerner vil ofte lage dårlige forhold for mosen, men ikke nødvendigvis gode forhold for gresset - og da er du like langt.
KJEMISK RENSING: Kjemisk mosefjerner vil ofte lage dårlige forhold for mosen, men ikke nødvendigvis gode forhold for gresset - og da er du like langt. Foto: FOTO: Produsenten
LUFTIG: En plenlufter river mosen opp og samler den i nettet. På den måten rydder du den effektivt vekk fra plenen. Denne er fra Biltema og koster 1000 kroner. FOTO: Biltema.no
LUFTIG: En plenlufter river mosen opp og samler den i nettet. På den måten rydder du den effektivt vekk fra plenen. Denne er fra Biltema og koster 1000 kroner. FOTO: Biltema.no Foto: FOTO: Produsenten

Slik fjerner du mose i plenen

- Javisst, helt håpløst er det jo ikke, sier Morten.

Du må bare gjøre det du ikke har gjort før:

- Strø på en centimeter med sand og kjør over med en plenlufter, det vil si vertikalskjærer. Den freser mosen opp og sanden ned. Kjør gjerne på kryss og tvers, for å blande godt. Så raker du bort mosen. Plenen din vil se forferdelig ut i en ukes tid, men så kommer den tilbake mye finere, sier Morten.

Har du en veldig bulkete plen vil du også få problemer med mose, fordi vann samler seg i gropene. Mosen elsker vann og fukt. Men Morten vet råd:

- Bland tre deler sand med en del jord samt litt gressfrø og pakk blandingen godt ned i gropene. Snart vil gresset gro som lykken bak do!

Du burde ikke rake bort mosen eller bruke elektrisk mosefjerner da mosen sprer seg med sporer da du drar den opp. Klipp heller ikke gresset for lavt. Det trenger luftige vekstforhold og litt høyde, slik at solen ikke svir røttene

Bruker du kjemisk mosefjerner (jernsulfat) kan du skade de andre plantene i hage, samt insekter og krypdyr som gjør godt for jorda.

For mye gjødsel og kalk gjør også forholdene dårlige for gresset. Du må eventuelt ta jordprøver så du vet hva og hvor mye næring du skal tilsette.

Les også: Alt du må tenke på før du lager hage

Plenens kryptogan

Ikke alle er som Morten. Noen ønsker til og med mosen velkommen.

- Klart jeg har mose i plenen min! Jeg elsker Kryptogamer, sier Anne Molia, moseteknikker ved Naturhistorisk museum.

Mose tilhører kryptoganfamilien, sammen med sopp, lav og alger.

Anne verken gjødsler eller kalker, men lar engkransmosen vokse og er fornøyd med det.

- Da kommer det liv i plenen, jeg er ikke noe glad i monokulturen du får med ren plen, sier Anne, og får det til å høres litt ut som raserensing.

GRØNNERE: Gresset blir faktisk grønnere med mose i, men det hjelper kanskje ikke?
GRØNNERE: Gresset blir faktisk grønnere med mose i, men det hjelper kanskje ikke? Foto: FOTO: Fort Gjort

Men Anne er ikke uten forståelse.

- Mose er mykt og godt, men jeg kan forstå at ikke alle vil ha det, for det er jo ikke særlig slitesterkt. Sparker du fotball på en moseplen får du stygge sår, det blir uryddig og stygt, sier Anne.

Derfor gir hun gjerne råd til de som vil bli kvitt det.

- Det går fint å rake bort mosen hvis du ikke har veldig mye, men med mindre du gjør noe med vekstforholdene i plenen kommer den garantert tilbake, sier Anne.

Så da er vi tilbake ved start, og Morten Bragdøs formaninger.

Les også: Hvordan bli kvitt brunsnegler

Gress vokser ikke i skyggen

- Det finnes ikke det sted i verden du får gress til å vokse i skyggen, sier Morten.

Da finnes det altså ikke råd for oss som vil ha plen i skyggen?

- Jo, så klart det finnes råd. Mitt råd er at du lager staudebed, sier Morten.

En plen med mye mose er rett og slett et tegn på at du har dårlige vilkår for plen. Som fuktighet og skygge.

Det er ganske enkelt i teorien, altså. Du må bare sørge for at gresset har bedre forhold enn mosen - og det er to motsetningsfylte planter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen