Hvordan beskjæres en mispelhekk?

Publisert Oppdatert

Hei, jeg har en glansmispel hekk (evt. Blankmispel) som er et par år gammel. Denne ble beskåret sist vår, samt i slutten av juli i fjor. Ønsket er at den skal bli stor og kraftige, hekken skal helst bli høy og tett.

Når skal jeg beskjære denne, eventuelt skulle jeg ha gjort det allerede? Hagebøkene er ikke enige med hverandre...

Vennlig hilsen fra A. S.

Hei, beskjæring av blankmispel (Cotoneaster lucidus) avhenger litt om du vil ha en snorrett formell hekk (les: klipp ofte og nøye) eller en mer naturlig voksende hekk. Det høres ut som du har gjort det riktig så langt.

I år skjærer du tilbake i ny vekst slik at du ser den fortsetter å dele seg og bli tett og fin. Du må nesten vurdere veksten i.f.t. hvor hyppig du må beskjære, er det hurtig ettervekst trengs det en ny beskjæring sensommers (helt til i august), men de aller fleste hekker skal altså stusses om våren (les: tidlig sommer..) i den nye veksten.

Pass på å fjerne eventuelt skadde plantedeler (kvister) helt. Det er verdt å merke seg at Cotoneaster ikke trenger beskjæring i utgangspunktet, annet enn vedlikeholdsstussing for å holde formen.

Generelt tåler alle Cotoneaster hard tilbakeskjæring, så eldre, ikke fullt så pene eksemplarer kan faktisk skjæres ned om våren påstås det (jeg har ikke prøvd!).

At hagebøkene gir motstridene informasjon er dessverre ikke noe nytt, det kommer gjerne av at flere metoder kan være like gode, noen metoder er litt klimaavhengige (frostskader...) så mange bøker nevner ikke alle, men velger en generell metode som da gjerne fremstår som den "eneste og riktige sannhet" uten at det nødvendigvis er det.

Beskjæring har også et praktisk aspekt, profesjonelle dyrkere har dårlig tid om våren, og velger høstbeskjæring hvis mulig (da det er mindre travelt). Det betyr ikke at man nødvendigvis råder hagefolk til å gjøre det samme!

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning