Hage: Hageredskaper

Her er hageredskapene du trenger

Her er redskapene du trenger for å holde hagen i tipp topp form.

LANGT SKAFT PÅ SPADEN: Sørg for riktig redskap i hagen, og at den har riktige dimensjoner. Spaden du bruker bør ha langt skaft så du slipper å bøye ryggen.
LANGT SKAFT PÅ SPADEN: Sørg for riktig redskap i hagen, og at den har riktige dimensjoner. Spaden du bruker bør ha langt skaft så du slipper å bøye ryggen. Foto: FOTO: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Våren betyr hagetid og det er mye som skal ordnes før sommeren. Ønsker man en vakker hage mener ekspertene at det er viktig å legge en god plan. Men det er også lurt å ha utstyret i orden.

Hvilke redskaper bør man ha på plass før man setter i gang? Vi har spurt ekspertene.

Spade med langt skaft

En spade er et viktig og anvendelig redskap til hagen.

- Et godt tips er å skaffe seg en god spade med langt skaft, for da unngår man å få vondt i ryggen. Egentlig bør man ha langt skaft på de fleste hageredskapene understreker anleggsgartner Truls Hartvig fra Gartner Konsult. Redskaper med kort skaft gir vonde rygger.

- En spade er et nødevendig redskap, mener Tommy Tønsberg, redaktør i Hageselskapet. Det finnes spader i alle priskategorier, men her vil jeg anbefale å investere i en god, og kanskje litt dyrere spade. De billige variantene er ikke så gode til hardt arbeid, og kan brekke i hard jord. Dette gjelder egentlig de fleste hageredskaper. Ønsker man redskaper som skal holde i flere år, bør man ikke gå for de billigste variantene.

Trimme-verktøy

Gressplenen må vedlikeholdes.

- Har man gressplen gjør man lurt i å investere i en kantklipper, sier Hartvig. Kanten på plenen må også trimmes og holdes ved like.

NØDVENDIG UTSTYR: Med disse hageredskapene på plass kan du holde hagen din i topp form.
NØDVENDIG UTSTYR: Med disse hageredskapene på plass kan du holde hagen din i topp form. Foto: FOTO: Neumann, Roger/ Scanpix
KANTKLIPPER: En kantklipper holder man plenen ved like.
KANTKLIPPER: En kantklipper holder man plenen ved like. Foto: FOTO: Produsent

Beskjæringsutstyr

Beskjæringssaks er et annet redskap man bør ha i verktøykassen til hagen.

- Beskjæringssaks er et viktig redskap for å holde busker tilbake og til beskjæring av frukttrær. Her bør man investere i en god og skarp saks, som gir ordentlige og fine kutt, forklarer Tønsberg.

- Sakser bør slipes og oljes et par ganger i året. Kjøp en liten slipestein, så holder du saksen fin og skarp.

Krafse

- Eller håndkultivator som det egentlig heter, kommer med både korte og lange skaft. Det blir en smakssak hva man velger, sier Tønsberg. En kultivator er et must for å røske i bedet og fjerne ugress.

Rive

SKARP SAKS: Sliper man beskjæringssaksene en gang i blant holder de seg skarpe og fine.
SKARP SAKS: Sliper man beskjæringssaksene en gang i blant holder de seg skarpe og fine. Foto: FOTO: Neumann, Roger/Scanpix

Fjern løv og rusk fra plenen med en god rive.

- Det finnes både lette plastriver og tyngre river av jern, til ulike bruksområder forklarer Tønsberg. Plastrivene er fine til lettere rusk og løv, mens jernrivene kan bruke stil å fjerne mose og dødt gress.

- Et godt tips er rake rett opp i å legge en presenning på gresset som man kan rake rett oppi, råder Hartvig. Det er mye enklere å rake rett på den, så slipper man alle haugene rundt i hagen.

Trillebår

- Kjøp en trillebår med stort forhjul, oppfordrer Hartvig. Den blir mye stødigere og enklere å bruke.

- Med disse redskapene i hus har man et godt grunnlag, avslutter Tønsberg. Når man først har kjøpt redskapene er vedlikehold viktig. De bør vaskes godt etter bruk og settes bort på et tørt sted.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

RIVE: Hold hagen ren fra løv og rusk med en god rive.
RIVE: Hold hagen ren fra løv og rusk med en god rive. Foto: FOTO: Aas, Erlend/Scanpix

Planter du riktig styrer brunsneglene unna

Hagemøblene som tåler en trøkk

Denne fiskegratengen er best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning