Vårhagen

Hell jord på snøen

Mørk jord på hvit snø sørger for økt smelting.

SNØSMELTING: Utolmodige hagentusiaster som vil ha snøen fort bort fra hagen, kan strø på jord eller sand. Det fremskynder smeltingen.
SNØSMELTING: Utolmodige hagentusiaster som vil ha snøen fort bort fra hagen, kan strø på jord eller sand. Det fremskynder smeltingen. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Etter en lang og hard vinter kan forberedelsene i hagen starte. Utfordringen for mange er imidlertid at snøen fortsatt ligger tykk i hagen.

Det finnes imidlertid råd for den som vil at snøen skal forsvinne fort. Du kan selvfølgelig spa den bort, men et bedre, og ganske sikkert mindre energikrevende alternativ er å strø jord på snøen.

Jord eller aske

I Kulturhistoriske vegbok for Hordaland fortelles det om hvordan veiarbeiderne strødde jord på snøfonnene for at de skulle smelte raskere unna og veien åpnes.

Den samme teknikken kan du bruke i hagen din.

- Et godt triks er å strø på jord. Dersom man har fyrt i ovnen gjennom vinteren kan man ta asken og fordele utover, sier Jens Stueng, gartner hos Skajems Hagesenter, til klikk.no.

Et annet tips er ifølge Stueng å bruke kukompost, men denne er dyrere enn vanlig jord.

Sand som et alternativ

Til den som ikke vil ha mørk jord eller aske utover den jomfruelige snøhvite hagen, er Stuengs tips å benytte sand i stedet.

- Vanlig sand fungerer helt ok. Sanden har også en positiv innvirkning på plenen senere, fordi den lufter denm sier han.

Enkelt prinsipp

- Trikset med jord er gammelt. Bønder har benyttet seg av det langt tilbake, og det er så enkelt som at mørkt materiale absorberer sollyset, i motsetning til lyst materiale, som sender det tilbake.

- Under jorden utvikles det derfor varme som fremskynder smeltingen, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, til klikk.no.

Les også:

Slik planter du blomsterløk

Slik beskjærer du buskene

Dette er hagen nordmenn liker best

Design din egen skjorte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning