Hvordan beskjære bærbuskene

Inger Hilmersen i Norsk Gartnerforbund viser hvordan du gir buskene mer tilgang på lys og luft.

Sist oppdatert

Dette trenger du:

  • Beskjæringssaks
  • Grensaks
  • Beskjæringssag (grensag)

Start med de eldste grenene

En av de viktigste grunnene til å beskjære er å slippe til luft og lys. Da blir busken mer produktiv og mindre utsatt for sykdom. Ved å tynne ut blant de eldste grenene får du en jevn vekst. Fjern også døde, skadede eller syke grener, og de som ligger langs bakken. Skjær av grenene så nær bakken du kan med et rent snitt.

Stopp opp og se på buskens grenarkitektur fra flere vinkler. Da er det lettere å se hvordan du skal skjære.

Kryssende grener

Skjær vekk kryssende grener og grener som vokser innover. Det kan også være lurt å fjerne de tynneste årsskuddene hvis det er tett. Pass på å skjære så langt ned som mulig slik at vi ender opp med grener i rette lengder fra bakken og opp.

Se flere instruksjonsvideoer med alt fra sløying av fisk til oppussing hos howtv

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også