Flytte klynge med grantrær

Publisert Oppdatert

Har akkurat kjøpt et lite hus med stor tomt, 2, 7 mål. På den halvparten som er villniss er det en klynge med grantrær, de største kanskje 1,75 m. Kan jeg flytte disse og bruke de som hekk, i tilfelle hva gjør jeg?

Har etter hvert tenkt å rydde villnisset og ha grønnsaker og blomstereng.

Hilsen L.B.

Hei,

Du kan sannsynligvis flytte disse om enn med en del strev, det ideelle tidspunktet er tidlig vår eller om høsten. Det første du må gjøre etter å ha gravd frem en stor rotklump med en skarp spade, er å grave plantehull som er mye større enn rotklumpen. Regn omtrent dobbelt så dypt/bredt hvis jorda er veldig hardpakket. Jo mer røtter du får med, jo bedre er sjansen for at flyttingen blir vellykket.

Fyll plantehullet med vann, og se etter at vannet renner unna slik at dreneringen er i orden.

Du bør ha hjelp til flyttingen, rotklumpen vil være tung i den størrelsen.

Bruk duk eller presenning under rotklumpen og løft eller trekk grana til det nye voksestedet. påse at den havner like dypt i jorda som den sto, etterfyll med jord, og tråkk til jorda (men ikke for hardt, du skal ikke stampe) og vann godt. Med så store trær, ville jeg også støttet dem opp i 2-3 år slik at rotsystemet får hjelp til å etablere seg; hvis det kommer hard vind mens grana ikke har røttene forankret i jorda ennå, deiser den overende.

Nå bør ikke granhekker få lov å vokse fritt, da blir de fort for høye, og i tomtegrensa skal den ikke være høyere enn 2 meter. Det betyr at du bør begynne å beskjære hekken når den har fått riktig høyde - men ikke før!

Da stusser du i årets vekst (utpå sommeren) og skjærer av toppskuddet i riktig høyde.

Egen grønnsakshage er flott, da har du full kontroll og kan unngå bruk av sprøytemidler - samt få mer velsmakende og sunnere grønnsaker enn i butikken! Kjøp gjerne økologiske frø.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning