Bruke eddik mot ugresset

Få vekk ugresset uten å bruke gift

I kjøkkenskapet finner du et rimelig og effektivt ugressmiddel.

TYDELIG FORSKJELL: Ugresset mellom steinhellene var så godt som borte ett døgn etter at det ble dusjet med eddik. Vi brukte ufortynnet eddik fra flasken, av typen Idun mateddik 7 prosent.
TYDELIG FORSKJELL: Ugresset mellom steinhellene var så godt som borte ett døgn etter at det ble dusjet med eddik. Vi brukte ufortynnet eddik fra flasken, av typen Idun mateddik 7 prosent. Foto: Foto: Gro Strømsheim
Publisert Oppdatert
VISNET: Løvetannen visnet også raskt edder å ha blitt dynket med eddik. Men også gresset og mosen rundt ble skadet og brunt, så eddiken passer nok best der du ikke har andre planter du vil bevare.
VISNET: Løvetannen visnet også raskt edder å ha blitt dynket med eddik. Men også gresset og mosen rundt ble skadet og brunt, så eddiken passer nok best der du ikke har andre planter du vil bevare. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Sommeren har omsider kommet og vi har inntatt hagene for fullt. Men selv med nyttige tips for nybegynneren og gode råd for å få plenen fin, kjemper mange mot ugresset.

På hagesentrene får du kjøpt en rekke midler som skal ta knekken på ugresset. På Plantasjen selges for eksempel det velkjente Round Up-middelet til rundt 250 kroner for en liter.

Ulempen med slike midler er at du må være veldig forsiktig med hvor du bruker det, andre planter i nærheten vil også ta skade av middelet, selv om du ønsker å bare ramme ugresset. Mange er også skeptiske til å bruke kjemikalier i sin egen hage og i tillegg koster det litt.

Spar penger

Du kan bruke en langt billigere versjon ved å ta en kikk i kjøkkenskapet eller stikke innom nærmeste matbutikk. En halvliter vanlig Idun mateddik koster under 20 kroner i de fleste matbutikker.

Også eddiken må brukes med varsomhet. Det er ikke så lurt å helle det på ugress midt på plenen, fordi det da vil skade også gresset som du ønsker å beholde.

Men det er perfekt for å fjerne ugress som vokser mellom steinheller, grus eller lignende, det melder en rekke hageblogger og nettsteder som kjerringrad.com og magasinet Mojo.

Eddik drepte ugresset

Hagedesigner Elisabeth Heggland Urø driver bloggen hageoghus. Hun har selv testet eddik og mener det fungerer utmerket til å ta liv av ugress.

- Jeg fylte en spruteflaske med eddik og sprayet løvetannen. Selv om det begynte å regne etter fire timer, hadde løvetannen begynt å visne allerede. Jeg brukte eddiken på noe mose mellom steinhellene og den visnet også raskt, sier Heggland Urø.

Hun legger til at det er viktig å dra ugresset opp med roten, også etter at du har drept det med eddik.

- Etter at planten er fjernet heller jeg litt eddik ned i hullet for å ta knekken på resten av roten.

Som så mange andre kjerringråd er det best å teste det selv. Vi tok med oss flasken ut i hagen for å se om eddik kan brukes i kampen mot ugresset. Vi helte eddiken rett på en plante som vokste mellom to steinheller.

Ett døgn senere var nesten all plantevekst borte mellom steinhellene og det lille som var der var veldig enkelt å rive opp med roten. Konklusjonen er uten tvil at eddiken hadde veldig god effekt.

Anbefaler å droppe kjemikalier

BILLIG ALTERNATIV: En flaske eddik koster under 20 kroner i matbutikken, mens en liter med ugressmiddelet Round Up koster rundt 250 kroner for en liter på Plantasjen hagesenter.
BILLIG ALTERNATIV: En flaske eddik koster under 20 kroner i matbutikken, mens en liter med ugressmiddelet Round Up koster rundt 250 kroner for en liter på Plantasjen hagesenter. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Finn Heradstveit er daglig leder på Hadeland Hagesenter og deler gjerne sine beste råd for å bekjempe ugresset.

- Jeg mener det er sunt å være skeptisk til å helle gift i sin egen hage. Den beste måten å bekjempe ugresset på er jo den manuelle, rett og slett å luke det bort. Det er også lurt å spa opp jorden i bed og holde den porøs, da får ugresset dårligere feste, sier Heradstveit.

Et smart redskap til luking er en såkalt løvetannplukker, som fås i alle hagebutikker. Den hjelper deg med å komme langt ned i bakken slik at du fjerner mest mulig av roten.

Han advarer mot å bruke midler som round up eller eddik på en plen, fordi det vil skade gresset og andre planter som du ønsker å beholde.

- Eddik er jo sterkt og kan sikkert skade plantene, men jeg har ikke sett dette dokumentert. Uansett hvilke midler du bruker for å drepe ugresset, så husk at det kommer igjen. Selv om du får vekk all løvetannnen så vil det blåse inn nye frø.

Gartneren ber folk heller om å bruke god tid i hagen og kose seg med å gjøre det fint.

- Best å luke ugresset

Forsker Jan Netland ved Bioforsk er spesialt på bekjempelse av ugress. Han mener det er god grunn til å tro at eddiksyre kan drepe ugress.

Eddiken som selges i matbutikken er eddiksyre blandet ut med vann. Ofte er det 7 prosent eddiksyre, men det selges også varianter som har en større andel eddiksyre, det er bare å se på emballasjen. Den sterkere eddiken vil ha en større effekt mot ugresset rett og slett fordi den er sterkere.

- Både eddiksyre og for så vidt også salt vil kunne drepe planter. Men jeg vet ikke om det er så hensiktsmessig, du må bruke store mengder. Og husk at du også tar livet av andre vekster, så bruk det bare der det ikke er andre vekster i nærheten, sier Netland til klikk.no.

Når det gjelder ugresset som vokser i hagen så anbefaler han først og fremst å luke. Husk at du må langt ned og du må få med hele roten til ugresset, hvis ikke kommer det raskt tilbake.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning