Sunne potteplanter

Enkle tips til friske potteplanter

Med disse tipsene fra hageekspertene får du friske og grønne potteplanter.

BLOMSTRENDE PLANTER: Planter behandles forskjellig, og tipsene får du av våre eksperter.
BLOMSTRENDE PLANTER: Planter behandles forskjellig, og tipsene får du av våre eksperter. Foto: Foto: NU Arkiv
Publisert Oppdatert
FERIEVANNING: Skal du reise bort, kan du bruke en brusflaske opp/ned i blomsterpotta for å sikre vanntilgang.
FERIEVANNING: Skal du reise bort, kan du bruke en brusflaske opp/ned i blomsterpotta for å sikre vanntilgang. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Kristin Gjesdal og Erling Rantrud jobber til daglig på Gjennestad Gartnerskole. De er også hageeksperter i ukebladet Hjemmet.

Her deler de 20 nyttige tips til hvordan du holder potteplantene friske, fine og grønne.

1. Vanning

Måten du vanner på, er avgjørende for plantenes trivsel. Ta deg tid til å finne ut når plantene dine er klar for å vannes og hvor mye vann de vil ha. De fleste grønne potteplanter har bedre av å tørke ut i stedet for at de får for mye vann. Blir plantene stående i vann, vil røttene drukne og råtne. Etter hvert visner bladene. Fredslilje tilhører et fåtall av potteplanter som faktisk liker å stå med bena i vann.

Les også: 5 grønne planter du lykkes med

Potteplanter med tykke blader og kaktuser trenger mindre vann enn de fleste andre potteplanter. De lagrer vann i de tykke bladene sine, og trenger derfor å vannes mye sjeldnere enn planter med tynnere blader.

Synes du det er vanskelig å huske på å vanne potteplantene regelmessig, kan du sette plantene på en bit oasis. Da sikrer du jevn vanntilgang.

2. Ferievanning

Skal du reise bort, kan du snu en plastflaske på hodet i jorden. Lag et lite hull i korken og klipp eller skjær bunnen av flasken. Da får du et vannlager som slipper passe mengder vann i jorden.

3. Dusj bladene

De fleste grønne potteplanter setter pris på om du dusjer over bladene med en sprayflaske én gang i uken.

4. Beskjæring

Potteplanter kan gjerne klippes ned, og våren er den beste tiden å gjøre det på. Skuddene du skjærer bort, kan du gjerne bruke til å lage nye planter av.

5. Avleggere

Skal du ta avleggere av en plante, bruk en skarp kniv og skjær av rene kutt så nært inn til stilken på planten som mulig. Sett avleggerne i et glass vann til du ser at de danner røtter. Når avleggerne har fått røtter, kan du sette dem i en potte med godt oppvannet jord.

6. Et friskt kjøp

Se etter at plantene har hvite røtter når du kjøper dem. Brune røtter betyr at planten ikke er i god vekst. Se at plantene er fri for sykdommer og skadedyr. Skadedyr skjuler seg ofte på undersiden av bladene, snu derfor planten på hodet og se om du ser spor etter skadedyr.

GI LYS: Noen planter, som de med lyse farger i bladene, bør plasseres så nært et vindu som m som som mulig. Planter som står i dårlig lys, begynner å lene seg mot lyskilden.
GI LYS: Noen planter, som de med lyse farger i bladene, bør plasseres så nært et vindu som m som som mulig. Planter som står i dårlig lys, begynner å lene seg mot lyskilden. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

7. Lus

HORTENSIA:  Blomstrende potteplanter krever mer vann enn grønne potteplanter. Her er planten hortensia.
HORTENSIA: Blomstrende potteplanter krever mer vann enn grønne potteplanter. Her er planten hortensia. Foto: Foto: FloraDania

Er noen av potteplantene blitt angrepet av lus, kan du blande grønnsåpevann og spraye på bladene. Skyll av bladene med rent vann når grønnsåpevannet har virket en stund.

8. Bladglans

På hagesentrene får du kjøpt spraybokser med bladglans. Mange grønne potteplanter blir ekstra flotte om du spanderer på dem litt bladglans i ny og ne. Ikke bruk bladglans på planter på tykke blader. Gamle blader som gulner, bør fjernes fra planten for å holde planten pen og lettstelt.

9. Riktig plante på riktig sted

Følg bruksanvisningen som henger på potteplantene når du kjøper dem. Legg særlig merke til hvor det anbefales at planten plasseres.

10. Blomstrende krever mer vann

Blomstrende potteplanter trenger mer vann enn grønne potteplanter. Å plassere de mest vannkrevende plantene sammen på et sted slik at du ikke glemmer dem bort, kan være en god idè.

11. Jord

Skal du potte om potteplantene, bør du bruke ny og frisk jord. Gammel jord som har vært brukt før, er næringsfattig, i tillegg til at den kan inneholde både sykdommer og skadedyr.

12. Ompotting

Når du potter om stueplanten, kan du med fordel blande inn noen Leca-kuler i jorden. Da blir ikke jorden så kompakt, og røttene får mer luft. Det bør også gå noen uker mellom beskjæring og ompotting av plantene.

13. Gjødsel

Etter vinteren kan potteplantene begynne å få gjødsel igjen. Start med halv dose, og la det gjerne gå noen uker mellom hver gang du gjødsler. Øk hyppighet og mengde etter hvert. Du kan gjerne bruke fullgjødsel: Løs opp en halv til èn spiseskje fullgjødsel i 10 liter vann.

14. Støvtørking

Tørk over bladene med en våt klut hvis det er mye støv på bladene.

15. Større potter

FRISKE POTTEPLANTER: Med noen enkle huskeregler er det større sannsynlighet for at plantene holder seg friske og grønne.
FRISKE POTTEPLANTER: Med noen enkle huskeregler er det større sannsynlighet for at plantene holder seg friske og grønne. Foto: Foto: Crestock

De fleste potteplantene kan med fordel gis større potter enn de har når du kjøper dem. Jo mer plass røttene har å boltre seg på, jo raskere vokser planten seg stor og flott.

16. Gjenblomstring

Vil du ha blomstrende potteplanter til å blomstre på nytt, så sett dem kjølig en periode før du setter dem tilbake i et varmt rom. Ildtopp, kaktuser, St. Paulia og pasjonsblomst er alle eksempler på arter som trenger å stå kjølig noen måneder for å komme i blomst på nytt.

17. Lys

Noen planter, som de med lyse farger i bladene, bør plasseres så nært et vindu som mulig. Planter som står i dårlig lys begynner å lene seg mot lyskilden. Snu plantene når du vanner dem, så unngår du at de vokser seg skjeve. Skal du ha planter til et skyggefullt sted, kan du velge blant følgende sorter: Flamingoblomst, Dieffenbachia, bjørkefiken, vindusblad og fredslilje.

18. Høy temperatur

Fremover våren kan temperaturen for potteplantene i vinduskarmen bli svært høy. Beskytt plantene med en persienne, eller flytt plantene bort fra vinduskarmen.

19. Økt luftfuktighet

Setter du flere planter sammen i en gruppe, øker luftfuktigheten rundt plantene.

20. Lubne planter

Ønsker du kompakte, lubne potteplanter, må du være påpasselig med å knipe bort toppene av de nye skuddene.

Les også:

Spar penger med kompostering

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning