Ikke kast juletreet i søpla

Dette kan du bruke juletreet til

Du brune, puslete tre god dag? Treet kan fortsatt komme til nytte.

Endestasjon for kassert juletre på Bjølsen i Oslo.
Endestasjon for kassert juletre på Bjølsen i Oslo. Foto: Foto: Bjørn Rørslett
Publisert Oppdatert

Så var julen over for denne gang, og treet som for bare en uke siden var så stemningsfullt og vakkert, har spredd nålene sine over hele gulvet og står nakent tilbake.

Til sammen rundt to millioner trær kastes fra norske hjem etter jul, skriver forskning.no.

- Målt i brennverdi kan jo den norske juletreskogen erstatte strøm eller fyringsolje. Som biobrensel vil juletrærne kunne gi et positivt bidrag for klimaet, sier Arne Sæbø i Bioforsk.

Men ett enkelt juletre gir jo ikke nok ved til å holde huset ditt varmt vinteren gjennom. Hva annet kan du gjøre med treet ditt? Tidligere har vi skrevet om juletreet som ble sendt til himmels. Her får du noen alternative tips fra det danske forbrukernettstedet Bolius.

Beskytt rosene med juletregreiner

Når vintersolen skinner på rosebuskene stiger fordampingen. Er det samtidig tele i bakken kan ikke buskene erstatte væsketapet, og de tørker ut og dør. Derfor bør du vanne plantene godt før kulda setter inn for fullt. Kutter du greinene av det gamle juletreet ditt og setter dem ned i jorden som skygge foran roseplantene, kan du forlenge rosenes liv betraktelig.

Raskere vår

Passer du godt på plantene i hagen, kommer våren raskere i gang hos deg enn den gjør hos naboen. Det er jo alltid en slags uhøytidelig bonus. Juletregreinene beskytter derimot ikke godt mot frost, så legg gjerne et ekstra jordlag rundt buskenes røtter.

Slik får du best ved

Grantrær brenner godt, og med riktig fyring sparer du både penger og miljøet.

Sag stammen på juletreet i passende stykker og la dem tørke en sesong før du kaster dem i peisen.

Jazz opp kjøkkenhagen

Eller hva med å la greinene tørke, for så å bruke dem som espalier for ertene i kjøkkenhagen, som blir stadig mer populær?

Du kan også kverne opp juletreet i en fliskutter og bruk flisen som toppdressing på plenen din. Slik kan du få en plen som naboene vil misunne deg når sommeren kommer.

Kommunen til unnsetning

Mange kommuner henter juletrær i januar.

Blant andre Oslo, Porsgrunn, Skien og Siljan kommuner har egne tjenester for å hjelpe deg bli kvitt juletreet uten at du må kaste det i søpla. Sjekk med din kommune om du bor et annet sted.

Ellers kan du selvsagt også kjøre juletreet på den kommunale fyllingen.

Les også:

Slik blir boligprisene i 2012

Årets 7 beste interiørideer

Hvor lenge lar du juletreet stå?

Slik lykkes du med slankingen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen