Renovering uteplass og hage

Da Tina og Thomas flyttet inn, var det kun en terrasse. Nå er uteplassen ugjenkjennelig

Det baller fort på seg når Tina og Thomas setter i gang. En kjedelig uteplass er forvandlet til en drømmehage.

FØR: Da Tina og Thomas flyttet inn i firemannsboligen, var det kun en terrasse utenfor stuedøra.
FØR: Da Tina og Thomas flyttet inn i firemannsboligen, var det kun en terrasse utenfor stuedøra. Foto: Privat
Publisert

Da Tina Gravbrøt Ødegård (45) og Thomas Ødegård (45) flyttet inn i firemannsboligen på Tolvsrød i Tønsberg i 2018, var det en gammel terrasse utenfor stuedøra.

Ellers var uteområdet som et stort, øde landskap.

– Vi skulle ha felles 40-årsfeiring her den sommeren, og siden terrassen virket pill råtten, var vi redd noen kom til å tråkke rett igjennom gulvet, så da skyndte vi oss og fikk laget en ny terrasse i full fart, forteller Tina.

– Det første året var den helt åpen, men siden det blåser ganske mye her, fant vi ut at det var lurt med levegger, og så ble det pergola over sofakroken i tillegg.

Terrassen, som er 60 kvadratmeter stor, har dermed sofagruppe med peisbord under tak, god plass til solsenger og i tillegg en spiseavdeling i motsatt hjørne.

Les også: Dette må du huske på – kan oppstå mugg og dårlig lukt

UNDERVEIS: Her var paret allerede i gang med å lage en ny terrasse.
UNDERVEIS: Her var paret allerede i gang med å lage en ny terrasse. Foto: Privat
FØR: Bilde fra eiendommen til Tina og Thomas på Tolvsrød utenfor Tønsberg i Vestfold.
FØR: Bilde fra eiendommen til Tina og Thomas på Tolvsrød utenfor Tønsberg i Vestfold. Foto: Privat
ETTER: Etter et år med åpen terrasse og mye vind, bygget Tina og Thomas levegg og tak slik at denne delen av terrassen kan brukes også i dårlig vær. Peisbordet fra Elementi avgir litt varme og skaper god stemning.
ETTER: Etter et år med åpen terrasse og mye vind, bygget Tina og Thomas levegg og tak slik at denne delen av terrassen kan brukes også i dårlig vær. Peisbordet fra Elementi avgir litt varme og skaper god stemning. Foto: Jeanette Baekkevold

Utekjøkken

Men Tina og Thomas er ikke av det stillesittende slaget, og nå hadde de fått blod på tann. Hva med en platting til, litt lenger ut i hagen?

– Vi tenkte at den skulle bygges ned i bakken så den gikk i ett med plenen, og den jobben satte vi bort til en fagmann, forteller Thomas.

Men da vi kom hjem og så resultatet, skjønte paret at fagmannen hadde misforstått, for plattingen gikk slett ikke i ett med plenen, den var derimot nesten en halvmeter høy.

Utekjøkkenet med grill og praktisk arbeidsbenk med hyller, har de bygget selv. Bordet og sittebenkene ble kjøpt på Jysk for mange år siden.
Utekjøkkenet med grill og praktisk arbeidsbenk med hyller, har de bygget selv. Bordet og sittebenkene ble kjøpt på Jysk for mange år siden. Foto: Jeanette Baekkevold
Utekjøkkenet er mye i bruk, og i dag er det Thomas som trakterer pizzaovnen.
Utekjøkkenet er mye i bruk, og i dag er det Thomas som trakterer pizzaovnen. Foto: Jeanette Baekkevold

– Min første tanke var at vi måtte rive den, sier Thomas.

Etter litt betenkningstid ombestemte de seg og ble enige om at de kunne bygge spilevegg rundt og lage trappetrinn. Og etter hvert ble dette et perfekt utekjøkken med grill, pizzaovn, bord og benker.

Men det stoppet ikke der. For jo finere det var blitt i hagen rett utenfor huset, desto tristere fremsto ytterkanten av uteområdene.

Der måtte det da også være mulig å gjøre noe?

– Vi vet aldri på forhånd hvordan ting skal bli til slutt. Vi bare begynner et sted, og så baller det på seg, sier Tina og ler.

Først opparbeidet de området ved siden av utekjøkkenet, la en kant med brostein, fylte på med hvite steiner og plantet trær og blomster på det som ble et perfekt morgenkaffested.

Og da dette området var blitt så fint, var det bare å kaste et blikk litt mer mot høyre og finne ut hva som kunne gjøres der.

«Hytta» kaller Tina og Thomas det 12 kvadratmeter store drivhuset de kjøpte fra Byggshopper.no. Nå har de fått innlagt strøm, og med en stråleovn eller to er det behagelig å sitte der inne også på vinterstid.
«Hytta» kaller Tina og Thomas det 12 kvadratmeter store drivhuset de kjøpte fra Byggshopper.no. Nå har de fått innlagt strøm, og med en stråleovn eller to er det behagelig å sitte der inne også på vinterstid. Foto: Jeanette Baekkevold

– Jeg hadde drømt om drivhus, og det hadde vi jo egentlig god plass til, så til slutt gikk Thomas med på at vi kunne ha det, selv om han ikke hadde særlig tro på mine grønne fingre.

Nå skal det sies at grønne fingre ikke spiller særlig stor rolle, for i drivhuset dyrkes det ingenting uansett.

I stedet er det blitt en utestue som brukes året rundt, og dette kaller de hytta si.

Les også (+): Skråtak, dører og vinduer gjorde soverommet vanskelig å innrede – sjekk den budsjettvennlige løsningen!

Drivhus i hagen

– Siden vi driver et firma sammen, kan vi ikke ha lange ferier. I stedet blir det en uke her og en uke der når vi har anledning. Og siden vi er så mye hjemme om sommeren, er det deilig å kunne ha «hytte» i hagen, så drivhuset er den beste investeringen vi har gjort.

– Her sitter vi gjerne, unntatt på de aller varmeste sommerdagene. Særlig deilig er det når det regner og blåser ute, da er det helt fantastisk å sitte her inne.

Tina og Thomas driver firmaet Exelbil, hvor de selger brukte elbiler. De kan ikke ta lange ferier og er dermed mye hjemme om sommeren. Da er drivhuset godt å ha som «hytte».
Tina og Thomas driver firmaet Exelbil, hvor de selger brukte elbiler. De kan ikke ta lange ferier og er dermed mye hjemme om sommeren. Da er drivhuset godt å ha som «hytte». Foto: Jeanette Baekkevold

I drivhuset har de dessuten lagt inn strøm, så her kan en stråleovn gjøre temperaturen behagelig nok også midtvinters. Badestamp har de også prøvd seg på.

– Det var ganske deilig, men i realiteten brukte vi den såpass lite at vi bestemte oss for å ta den bort og i stedet få plass til både sofahjørne og spisekrok. Kanskje setter vi inn stampen en gang igjen, det får tiden og strømprisene vise.

Les også: Hjemme hos Maria Mena: – Mens jeg stablet meg på beina etter skilsmissen i 2014, viste det seg at naboene vegg i vegg skulle selge

Se flere bilder under:

Fra å være et øde og litt trist område med gressplen og noen jordhauger, er det blitt litt av en drømmehage. Tina og Thomas er strålende fornøyd med resultatet.
Fra å være et øde og litt trist område med gressplen og noen jordhauger, er det blitt litt av en drømmehage. Tina og Thomas er strålende fornøyd med resultatet. Foto: Jeanette Baekkevold
Det er grønt og frodig utenfor leveggen i hagen hos Tina og Thomas. Solsengene er bruktfunn.
Det er grønt og frodig utenfor leveggen i hagen hos Tina og Thomas. Solsengene er bruktfunn. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>GRØNT ER SKJØNT:</b> Store, grønne planter skaper stemning flere steder i hagen. Om vinteren er de på «palmehotell» i glasshuset i bilbutikken som Tina og Thomas driver.
GRØNT ER SKJØNT: Store, grønne planter skaper stemning flere steder i hagen. Om vinteren er de på «palmehotell» i glasshuset i bilbutikken som Tina og Thomas driver. Foto: Jeanette Baekkevold
Det selvbygde utekjøkkenet er praktisk innredet med god benkeplass, pizzaovn og grill.
Det selvbygde utekjøkkenet er praktisk innredet med god benkeplass, pizzaovn og grill. Foto: Jeanette Baekkevold
Utekjøkkenet har Tina og Thomas bygget selv. Bordet og benkene ble kjøpt på Jysk for mange år siden.
Utekjøkkenet har Tina og Thomas bygget selv. Bordet og benkene ble kjøpt på Jysk for mange år siden. Foto: Jeanette Baekkevold
Det ene hjørnet på terrassen er perfekt til hyggelige måltider med bord og stoler fra deNoord.
Det ene hjørnet på terrassen er perfekt til hyggelige måltider med bord og stoler fra deNoord. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>UTEPLASS:</b> Ved siden av drivhuset er det gjort plass til en fin lounge med stoler fra Rusta.
UTEPLASS: Ved siden av drivhuset er det gjort plass til en fin lounge med stoler fra Rusta. Foto: Jeanette Baekkevold
<b>I LE:</b> Etter et år med åpen terrasse og mye vind, bygget Tina og Thomas levegg og tak, slik at denne delen av terrassen kan brukes også i dårlig vær. Peisbordet fra Elementi avgir litt varme og skaper god stemning.
I LE: Etter et år med åpen terrasse og mye vind, bygget Tina og Thomas levegg og tak, slik at denne delen av terrassen kan brukes også i dårlig vær. Peisbordet fra Elementi avgir litt varme og skaper god stemning. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2023.

Les også