Bygge drivhus

Bygg ditt eget minidrivhus av gamle vinduer

Drivhuset gjør godt for varmekrevende planter.

BYGGE DRIVHUS: Et minidrivhus gjør det mulig å dyrke planter som egentlig ikke er beregnet for den norske sommeren.
BYGGE DRIVHUS: Et minidrivhus gjør det mulig å dyrke planter som egentlig ikke er beregnet for den norske sommeren. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset
Publisert Oppdatert
MINIDRIVHUS: Et minidrivhus som står til lufting, er som et smykke i kjøkkenhagen.
MINIDRIVHUS: Et minidrivhus som står til lufting, er som et smykke i kjøkkenhagen. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

I et minidrivhus kan du starte vekstsesongen tidligere, og varmekrevende planter som basilikum kan med fordel stå i et slikt hus sommeren gjennom. Det er mulig å ha små planter i potter i et slikt drivhus, men da må du være mer påpasselig med vanningen.

Dette drivhuset, som oppsto som følge av Sølvi og Einar Sundquist sin idé, står på en ramme av teglstein og inneholder basilikumplanter som står direkte i jorden under drivhuset.

For å bygge drivhuset trenger du: fem vindusfag à tre ruter, en finerplate eller lignende, samt to hengsler og skruer til å skru sammen huset.

Les også: Drømmer du om en kjøkkenhage?

Slik bygger du drivhuset:

Ta ut den midterste ruten i det ene vindusfaget og sag av rammen på dette faget på to sider, slik at de to gjenværende rutene kan danne endeveggene på drivhuset.

Skru sammen to av vindusfagene og de to vindusrutene du har saget til, slik at de utgjør en rektangulær kasse.

Hengsle de to siste fagene sammen på midten og sett dem på toppen av «vinduskassen», med hengslene på innsiden, slik at de danner et spisstak. Dersom det er hasper på vinduene; pass på å få den ene oppe ved takspissen slik at den kan brukes til å holde taket oppe når det skal luftes.

Ta mål og sag til to «trekantstykker» av kryssfineren slik at de passer i gavlen på huset.

Skru den ene «taksiden» fast i «vinduskassen» og til gavlene, ved å skru gjennom kryssfineren og inn i vindusrammen.

Sett i en skrue eller spiker, slik at haspen kan brukes til å sette det ene takvinduet i lufteposisjon ved behov.

Males eller behandles etter eget ønske.

Les også: Slik lager du hage

DRIVHUS: Øverst fra venstre: Gavlveggene er laget av ei finerplate som er festet til vinduene med noen skruer. I hjørnene er vinduene lagt kant i kant og skrudd sammen.

Nederst fra venstre: Her ser vi hvordan huset er festet sammen i hjørnene. Sprossen til enkeltvinduene på kortsidene er festet til vindusrammen på langsidene, og finerplata i gavlen er festet med en skrue på skrå ned i ramma. Det ene takvinduet er festet med skruer til gavlveggene i hver side. I tillegg er det festet til toppen av vindusfaget som danner den ene langveggen på huset. Takvinduet som kan åpnes er hengslet til det andre vinduet i toppen. Den gamle vinduhaspa holder taket åpent når det er behov for lufting.
DRIVHUS: Øverst fra venstre: Gavlveggene er laget av ei finerplate som er festet til vinduene med noen skruer. I hjørnene er vinduene lagt kant i kant og skrudd sammen. Nederst fra venstre: Her ser vi hvordan huset er festet sammen i hjørnene. Sprossen til enkeltvinduene på kortsidene er festet til vindusrammen på langsidene, og finerplata i gavlen er festet med en skrue på skrå ned i ramma. Det ene takvinduet er festet med skruer til gavlveggene i hver side. I tillegg er det festet til toppen av vindusfaget som danner den ene langveggen på huset. Takvinduet som kan åpnes er hengslet til det andre vinduet i toppen. Den gamle vinduhaspa holder taket åpent når det er behov for lufting. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning