Blomster til 17. mai
Blomster i flaggets farger på trappen og festbordet
De fineste og mest robuste blomstene til krukkene på trappen 17. mai og 6 enkle, men ekstra søte tips til festbordet.
Det er hyggelig å pynte med noen planter på trappen til nasjonaldagen.
Du kan selvfølgelig fint lage feiende flott feststemning med andre blomsterfarger enn rødt, hvitt og blått, men om du vil ha flaggfargene som tema, har Kari Brekke, gartner og innkjøper hos Mester Grønn, noen favoritter.
– Margeritter, potteroser, lavendel, pelargonia og lobelia er supre valg. De er rimelige utplantingsplanter som gjør mye av seg til 17. mai og resten av sommeren.
Dessuten er dette sommerblomster som tåler å tørke litt opp mellom vanning.
– Alle disse er både klassiske og takknemlige valg i krukkene, sier Brekke.
Flere urner sammen
Det er alltid fint å samle krukkene, slik at flere krukker står sammen.
– Høye urner, kanskje med stett, er staselige og flotte til fest. Da får du løftet plantene opp, floret kommer tettere på, og effekten blir større enn i lave potter og krukker, tipser Kari Brekke, gartner og innkjøper hos Mester Grønn.
Velger du blomster i flere farger, kan det være lekkert å holde krukkene i samme farge og materiale for en rolig base, men foretrekker du blomster i én farge, kan også en blå eller hvit krukke supplere maistemningen.
En rull med flaggbånd er fin å ha i bakhånd når du skal pynte til 17. mai. Du finner dem i både hobby-, garn- og stoffbutikker. lag sløyfer som kan pynte opp både blomster i krukker og på selve festbordet.
Les også: Seks typer hortensia: Hagedesigner har en klar favoritt
Robuste blomster i rødt, hvitt og blått
Men i et land hvor det kan finne på å snø på 17. mai, er det også praktisk med robuste planter som tåler vårt klima.
– Margeritt, potteroser, hortensia og lavendel tåler faktisk ned til 2–3 grader. Ønsker du planter som håndterer minusgrader, er det tryggeste valget imidlertid fioler, spesifikt Viola cornuta, tipser Kari.
Plantene som skal tåle en norsk 17. mai, kan ikke være pinglete. Her er noen tøffinger som er perfekte på trappa eller i ampel:
- Blåsvingel
- Frilandskrysantemum
- Hortensia
- Lavendel
- Lobelia
- Margeritt
- Pelargonia
- Perleblomster
- Potterose
- Primula
- Silkekinagress
- Starr – forskjellige sorter
- Stemorsblomster
- Tulipaner
- Tusenfryd
- Våriris
- Viola cornuta
Les også: (+) Søsteren fikk bunaden av mor rett før hun døde. Gave eller forskudd på arv?
6 blomstertips til festbordet
1. STEMORSBLOMSTER: Søte stemorsblomster i rødt, hvitt og eller blått er like søte på bordet inne, som i ei krukke på trappa. Her er de plantet i gamle norgesglass. Litt mose er dyttet rundt jorden og røttene, og rundt glasset er det knyttet et bånd i flaggets farger. En billig og enkel måte og dekorere på!
2. VELKOMSTDRINK: Små fioler eller stemorsblomster gjør seg også som pynt både i velkomstdrinken og på festkaken. Stemorsblomster er spiselig, men velg økologiske blomster, som ikke er sprøytet.
3. KRANSEKAKEN: Festkaken har er pyntet med sløyfebånd i flaggest farger, men blir ekstra vårlig og staselig med orkideer, brudeslør og små hortensia-blomster som er er festet med knappenåler.
4. VÅRLØK: Søte perleblomster, tulipaner og annen vårløk i små krukker gjør seg godt som borddekorasjon.
5. MINIKRANSER: Lag små kranser av bjørkeløv og brudeslør. Du kan enten forme en liten ring selv av ståltråd eller kjøpe ferdige stål- eller treringer i hobbybutikken, og vikle på kvister av brudeslør og små bjørkegrener, eller andre blomster eller grener du har for hånden.
6. ISKREM-PYNT: Is hører med på 17. mai! Her litt gøyal 17. mai-inspirert pynt til bordet lager du enkelt med iskjeks fylt med marengs og brudeslør.
Les også: På dette vakre 17. mai-bordet er fire generasjoner representert
Slik lager du en proff bukett
Blomsterbutikkene selger bunter av blomster, ofte med tilbud med 3 for 2. Det blir det finfine buketter av. Pass på at du har en skarp snittekniv for hånden, en skarp snittekniv sikrer en god snittflate på stilkene, som sikrer vannopptak.
Her er Kari Brekkes tips til hvordan du kan lage din egen frodige festbukett.
1. Velg en hovedblomst. Denne kan med fordel ha et litt større hode, for eksempel grenroser eller germini.
2. Velg en fyllblomst som gjerne kan være litt mer småblomstret. Gode valg er brudeslør, Lisianthus eller Alstromeria
3. Velg noe grønt som gir fin fylde til buketten, som eukalyptus, ruscus eller strå.
Ønsker du en ekstra stor og flott bukett, så fyll på med flere bunter av samme sort.
– Synes du det er vanskelig å sette sammen store buketter, er det like lekkert med én eller to blomstersorter som settes tilfeldig sammen i vasen, tipser Brekke.
Blomster på bordet trenger dessuten ikke bety en stor bukett. Istedet kan du klippe opp bukettene og fordele dem i mange små vaser. Det er også dekorativt.
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2024, og sist oppdatert 15/05 2024.