Støp med betong i hagen

Slik støper du lekker dørmatte i betong selv

Solveig fant ut at den ni år gamle gummidørmatten utenfor familiens inngangsdør ville bli et supert mønster til inngangspartiet i drivhuset. Her deler hun framgangsmåten, så du kan gjøre det samme.

<b>BETONG I HAGEN:</b> En så flott betonghelle blir en helt unik dørmatte. eller bruk den som en dekorativ helle andre steder i hagen.
BETONG I HAGEN: En så flott betonghelle blir en helt unik dørmatte. eller bruk den som en dekorativ helle andre steder i hagen. Foto: Solveig Westerberg
Publisert

– Her hos oss brukes alle rester av tørrbetong og armeringsnett som har blitt liggende igjen etter ymse prosjekter i kriker og kroker, sier Solveig Westerberg fra Nøtterøy.

Derfor kostet ikke den lekre betong-dørmatten hun har laget, mye penger.

– Hvorfor kaste restmaterialer når de kan brukes til noe lekkert? sier Solveig.

Har du også lyst på en slik lekker helle eller dørmatte av betong hjemme i din hage? Solveig forklarer deg hva du trenger, og hvordan du gjør det, steg for steg.

Dette trenger du:

  • Mira B2O tørrbetong. Det er en ferdigblandet tørrbetong som kun skal tilsettes vann.
  • Murerbøtte som passer til antall liter betong du trenger.
  • Drill med blandevisp/mørtelblander.
  • Planker du kan snekre en enkel ramme av (bruk gjerne treverk du har liggende).
  • Noe du ønsker å lage avtrykk av, for eksempel en dørmatte i gummi. Du kan også lage en plate som pyntes med for eksempel elvestein i ønsket mønster. Her er det bare å leke seg!
  • Armeringsnett som passer innenfor rammen.
  • Murskje eller liknende.
  • Plast, for eksempel en søppelsekk, byggplast eller annet lignende du har liggende.

Les også: Slik lager du dine egne tråkkheller

Slik gjør du:

1. Snekre en form i ønsket størrelse. Solveig laget formen litt større enn gummimatten på alle kanter for å lage en ekstra kant rundt hele avtrykket.

2. Smør formen og dørmatten med matolje. Dette er trikset for å få formen og gummimatten til å løsne lettere fra betongen.

<b>OLJE:</b> Solveig brukte en liten malingsrulle til å smøre ut rapsoljen med. Du kan også bruke en pensel.
OLJE: Solveig brukte en liten malingsrulle til å smøre ut rapsoljen med. Du kan også bruke en pensel. Foto: Solveig Westerberg

Les også: (+) Hvordan kan man behandle slitt skifer?

3. Tilpass armeringsnettet til rammen. La det ikke gå helt ut til kantene.

<b>ARMERING: </b>Et armeringsnett gir lengre holdbarhet og hindrer sprekkdannelser.
ARMERING: Et armeringsnett gir lengre holdbarhet og hindrer sprekkdannelser. Foto: Solveig Westerberg

4. Regn ut hvor mye tørrbetong du trenger. Start med å regne ut volumet til formen din (l x b x h). Størrelsen på Solveigs form var 140 x 65 x 5 cm. Solveig brukte 3,5 sekker med betong, det vil si 42 liter.

5. Bland betong og vann i murerbøtten. Det er viktig at du følger blandingsforholdet mellom betong og vann nøye. Dette står det informasjon om på pakken. Bruk en drill med blandevisp eller mørtelblander og bland godt.

6. Fyll formen halvfull. Fordel betongen utover med en murskje.

7. Legg ned armeringsnettet. Dette sørger for at platen ikke sprekker opp i etterkant.

8. Fyll så i resten av betongen helt opp til kanten av formen. Det er viktig at den fylles helt opp for å sikre en jevn overflate.

<b>STØPING: </b> En murskje er praktisk å bruke. Husk å rengjøre verktøyet med vann umiddelbart etter bruk.
STØPING: En murskje er praktisk å bruke. Husk å rengjøre verktøyet med vann umiddelbart etter bruk. Foto: Solveig Westerberg

9. Jevn ut toppen av betongen ved hjelp av en planke.

<b>JEVN OVERFLATE:</b> Bruk en planke som er bredere enn formen din og dra vekk overflødig betong, så overflaten blir slett.
JEVN OVERFLATE: Bruk en planke som er bredere enn formen din og dra vekk overflødig betong, så overflaten blir slett. Foto: Solveig Westerberg

10. Legg på dørmatten, eller det du bruker til å lage mønster, slik at du får laget et avtrykk av matten til ønsket dybde i betongen. La den bli liggende på i cirka tre timer før du fjerner den forsiktig.

<b>MØNSTER: </b>Fjern dørmatten forsiktig for eksempel ved hjelp av murskjeen.
MØNSTER: Fjern dørmatten forsiktig for eksempel ved hjelp av murskjeen. Foto: Solveig Westerberg

11. Dekk med plast og la betongen tørke videre i minimum ett døgn, avhengig av temperatur. Solveig lot sin betongplate tørke ute i drivhuset.

12. Vann forsiktig og fjern trekassen rundt, og voilà! Din nye betongdørmatte er ferdig. Nå er det bare å flytte den dit du vil ha den.

Les også: Disse klatreplantene vokser fortest


<b>FJERN RAMMEN:</b> Etter å ha stått og tørket i ett døgn, er det bare å fjerne rammen rundt, og din helt unike betongplate er ferdig.
FJERN RAMMEN: Etter å ha stått og tørket i ett døgn, er det bare å fjerne rammen rundt, og din helt unike betongplate er ferdig. Foto: Solveig Westerberg
<b>FERDIG RESULTAT: </b>Solveig har felt betong-dørmatten ned ved inngangen til drivhuset. Lekkert?
FERDIG RESULTAT: Solveig har felt betong-dørmatten ned ved inngangen til drivhuset. Lekkert? Foto: Solveig Westerberg

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2024.

Les også