Arkitektur

Gammelt trehus ble ungdommelig

De vilel ha det moderne, men samtidig beholde det gamle.

GAMMELT TREHUS BLE UNGDOMMELIG: Spisebordet i stuen er laget av en dør som gjemte seg i en vegg som ble revet. Den laftede treveggen skulle egentlig kles igjen med gips, men det hadde ikke paret hjerte til å gjøre. Den grønne vasen er fra Fretex, trebollen er fra Dfu, den gule skjenken er fra Fretex og stolene fra Living.
GAMMELT TREHUS BLE UNGDOMMELIG: Spisebordet i stuen er laget av en dør som gjemte seg i en vegg som ble revet. Den laftede treveggen skulle egentlig kles igjen med gips, men det hadde ikke paret hjerte til å gjøre. Den grønne vasen er fra Fretex, trebollen er fra Dfu, den gule skjenken er fra Fretex og stolene fra Living. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Drømmen om en tilværelse i et gammelt hus bæres av mange. En arkitekt og hennes mann virkeliggjorde drømmen midt i trehusbebyggelsen i hjertet av Stavanger.

- Huset hadde en sjarm og en sjel som er ulik alle andre boliger vi så på. Jeg følte med en gang at her kunne vi få til et spennende samspill mellom gammelt og nytt, forteller de til Rom 123.

Rev ut alt innvendig

Paret var sikre på at hele renovasjonen ville bli unnagjort på to måneder. Tidsskjemaet holdt ikke, men det tok likevel bare fem måneder før de kunne flytte inn.

- Vi rev ut absolutt alt innvendig. Lag på lag med tapeter og materialer fra ulike tidsepoker ble fjernet, og da vi kom inn til den laftede konstruksjonen, visste vi hva slags hus vi hadde med å gjøre. Heldigvis slapp vi unna fordyrende overraskelser, beskriver de overfor Rom 123.

LUNERE KJØKKEN: For å få et lunere spisested på kjøkkenet ble veggen mot stua stengt av. Slik ble det plass til reolen i teak. Det hvite epoksygulvet er lekkert å se på, men vanskelig å holde rent. Lampe fra Mesterlys og bord og benker fra Muji.
LUNERE KJØKKEN: For å få et lunere spisested på kjøkkenet ble veggen mot stua stengt av. Slik ble det plass til reolen i teak. Det hvite epoksygulvet er lekkert å se på, men vanskelig å holde rent. Lampe fra Mesterlys og bord og benker fra Muji. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
APESTREKER: Veggdekoren med apekatten er en kopi av gateartisten Banksys apekatter som er bestilt på nettet.
APESTREKER: Veggdekoren med apekatten er en kopi av gateartisten Banksys apekatter som er bestilt på nettet. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Gule markeringer og originalt gulv

Om huset

Huset ligger i Stavanger sentrum og er bygget rundt 1920.

Stilen: En kombinasjon av moderne elementer og særpreget til huset. Et møte mellom Fretex, Ikea, loppemarked og designbutikker.

Utfordringen: At arkitekten og eiendomsmegleren skulle enes om noe som helst.

Elsker: Den laftede treveggen i stuen. Den var aldri ment å være synlig, men vi klarte ikke å dekke den til da den først dukket opp bak alle tapetrestene.

Elsker ikke: Grønne gulv og ledninger! Heldigvis var de originale gulvene intakte under mange lag med maling. Alt av ledninger er nå skjult i veggene.

Fargen gul har blitt til en rød tråd gjennom huset, men det begynte med en gammel dør som lå gjemt bak gammel panel. Paret ble i så godt humør av den gule fargen at de valgte å bruke den videre på detaljer og møbler. Den friske og spreke gulfargen er valgt på elementer som enkelt kan endres eller skiftes ut. Fargen i seg selv er et resultat av at fruen liker gult.

Gulvet i huset var grønt da ekteparet overtok, men etter litt arbeid er det blitt restaurert til sin originale form.

- Selv om vi liker oppkvikkende farger, ble det grønne gulvet litt vel mye. Vi hentet frem det originale gulvet og oljet det med hvitpigmentert olje.

Fjernet taket på loftet

Selv om huset er gammelt, har alle rom blitt oppdatert til dagens standard, slik at det er praktisk og behagelig å leve i. Spesielt soverommet i andre etasje har fått gjennomgå en total revitalisering. Arkitekten ville fjerne taket og åpne opp helt til takmønet.

Ektemannen fryktet at det skulle bli kaldt på loftet dersom de tok hull på innertaket for å få frem det opprinnelige taket.

ELEMENTER FRA TIDSEPOKER: Inngangspartie byr på elementer fra ulike tidsepoker. Den laftede treveggen kom frem bak lag på lag med tapet.
ELEMENTER FRA TIDSEPOKER: Inngangspartie byr på elementer fra ulike tidsepoker. Den laftede treveggen kom frem bak lag på lag med tapet. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
FREM MED DET GAMLE: Gulvet er slipt ned, lutet og satt inn med hvitpigmentert olje. Stigen fra 50-tallet er et nostalgisk innslag som bidrar til å understreke husets alder. Bordet med speil er fra Fretex.
FREM MED DET GAMLE: Gulvet er slipt ned, lutet og satt inn med hvitpigmentert olje. Stigen fra 50-tallet er et nostalgisk innslag som bidrar til å understreke husets alder. Bordet med speil er fra Fretex. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

- Jo, jeg må innrømme at vi tok en råsjangs da vi kjøpte en stikksag og tok hull på taket, men loftet var for flott til at det ikke skulle synes. Og det gikk jo bra, selv om vi ikke visste hva som ville skje da vi begynte å sage, supplerer hun.

Luftig stue med gipset tak

Også stuen har fått en luftigere følelse enn den hadde. Taket viste seg å være senket. Ekteparet rev ned den gamle himlingen, og vant 40 centimeter i takhøyde.

GAMMELT MØTER NYTT: Mye av det gamle ble beholdt i huset, som her hvor den gamle tegelstensmuren  støter an mot den moderne komfyren.
GAMMELT MØTER NYTT: Mye av det gamle ble beholdt i huset, som her hvor den gamle tegelstensmuren støter an mot den moderne komfyren. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
VARMT OG KJØLIG: Etter at taket ble revet kom takmønet til sin rett som et arkitektonisk innslag på soverommet. Det originale treverket gir varme til det ellers kjølige rommet. Stolen er kjøpt hos Fretex.
VARMT OG KJØLIG: Etter at taket ble revet kom takmønet til sin rett som et arkitektonisk innslag på soverommet. Det originale treverket gir varme til det ellers kjølige rommet. Stolen er kjøpt hos Fretex. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

- Deretter gipset vi mellom bjelkene og hentet frem en laftet trevegg. Underveis sverget vi til gips. Det er fint så lenge det blandes med originale materialer. Gipsens slette overflate fremhever de mer ujevne originale flatene. Så skjeve gulv til tross, stuen er det rommet vi tilbringer mest tid i, forteller de.

Stuen er inndelt i forskjellige soner, mens kjøkkenet ligger litt adskilt fra resten. Huset fikk et lite tilbygg med den forrige eieren, og kjøkkenet var åpnet opp mot spisestuen. Ved å sette opp en vegg skapte paret en lunere og mer intim atmosfære på kjøkkenet, samtidig som de fikk en praktisk vegg til oppbevaring og TV i stuen.

Spisegruppe i julegave og drivhus etter bestemor

Spisegruppen på kjøkkenet fikk friuen i julepresang fra sin mann like etter at de flyttet inn. Hun ønsket seg denne gruppen og fikk den levert fra Muji i Stavanger på lille julaften.

Om sommeren tilbringer paret mye tid i hagen, selv om den er liten. Her har de fått plass til et drivhus etter Bjørns bestemor.

RENE GIPSFLATER: De rene gipsflatene fremhever bjelkene og det originale, skjeve tregulvet. Putene i sofaen er fra Rom for mer, Living og Bolia, den grønne lysestaken er fra Ting og den gule Ole Jensen-bollen er fra Muuto. Bildet er en Banksy-kopi som selges på eBay. Tivolilampen er vintage, og bord og sofa er fra Bolia.
RENE GIPSFLATER: De rene gipsflatene fremhever bjelkene og det originale, skjeve tregulvet. Putene i sofaen er fra Rom for mer, Living og Bolia, den grønne lysestaken er fra Ting og den gule Ole Jensen-bollen er fra Muuto. Bildet er en Banksy-kopi som selges på eBay. Tivolilampen er vintage, og bord og sofa er fra Bolia. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

- Jeg er nok langt over gjennomsnittet interessert i hage. Da vi overtok fjernet jeg den kjedelige plenen og hekken. For å holde den nye hagen på budsjett, kjøpte vi alle plantene på høstsalget og brukte dermed totalt 20.000 kroner på hele hagen, inkludert gjerde, grus og planter. Kantsteinene er fra den gamle brannmuren i 2. etasje, sier de.

Kjellerdør ble til bord

På vei hjem fra et festelig lag kom de over en gammel kjellerdør som lå på en byggeplass. Den insisterte fruen på ville bli et perfekt bord i hagen.

Og slik ble det. Døren ble hentet neste dag, og står i dag i hagen.

Les også:

GULT ER KULT: Gult går igjen som elementer i hele interiøret.
GULT ER KULT: Gult går igjen som elementer i hele interiøret. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Interiørdesignerens hvite villa i Son

Moderne bolig klemt mellom gamle bygårder

Slik pusset vi opp det gamle huset

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

KJELLERDØR BLE HAGEBORD: På vei hjem fra fest, fant ekteparet en gammel dør på en byggeplass. Den ble til hagebord.
KJELLERDØR BLE HAGEBORD: På vei hjem fra fest, fant ekteparet en gammel dør på en byggeplass. Den ble til hagebord. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen