Townhouse i Rotterdam

SVARTMALT: Det hundre år gamle bygget har blitt malt svart. © FOTO: Frank Hanswijk

Townhouse i Rotterdam

NYE VINDUER: De originale vinduene ble malt svarte, og erstattet med moderne, kvadratiske vinduer. © Frank Hanswijk

Det gamle huset "Svart Perle" er en del av et arkitekturprogram i Rotterdam som går ut på å gjennopplive vanskeligstilte nabolag.

Felles for bygningene er at de er blitt forsømt de siste årene, og at de trengte en oppgradering.

Kompleksene består for det meste av flere små leiligheter, en på hver etasje. Planen var at bygningene skulle oppdateres og bli forvandlet til et enkelt hus. Resultatet skulle bli færre, men større, boliger. Arkitekten ønsket å skape både et hjem og en arbeidsplass til seg selv.

- Det er en motsatt trend av hva som gjøres i mange storbyer, der større hus blir bygget om til mindre leiligheter, forklarer arkitekt Rolf fra designstudioet Rolf.fr som har gjort prosjektet i samarbeid med Zecc Architecten.

Arkitektonisk perle

Renoveringen av huset har resultert i et spesielt, arkitektonisk verk med eksperimentering av tid og rom. Den hundre år gamle fasaden har blitt malt helt svart, og vinduene er behandlet med en blank, svart olje. Nye, moderne, kvadratiske vinduer er satt inn.

- Dette skaper en slags skygge av av den originale fasaden, forklarer Rolf. - De nye vinduene vitner om en annen tid og en annerledes måte å leve på, og de skaper en relasjon mellom den originale fasaden og det nye konseptet.

Townhouse i Rotterdam

ÅPENT ROM: Alle de indre veggene har blitt fjernet i boligen slik at sentrum er et åpent rom. Det åpne rommet er 10 meter i lengden, 11 i høyden og 5 i bredden. © FOTO: Frank Hanswijk

Stol fra Studio Rolf

STOL: Studio Rolf har designet de fleste møblene i huset, blant annet denne stolen "Repair Chair" © FOTO: Produsentbilde

Gamle materialer

Akkurat som på fasaden kan man se synlige spor etter fortiden i interiøret. Hull fra de fjernede gulvbjelkene og et gammelt gelender avslører den opprinnelige utformingen av bygningen.

- Det er blitt et helt nytt hus i et hundre år gammelt skall, forteller Rolf. - Og det har nå en totalt annerledes utforming.

Nytt hus med gammelt skall

Den eksisterende bygningen brukes nå som en boks til å romme et helt nytt hus. Alle vegger og gulv ble revet, noe som skapte et luftrom på 5 meter i bredden, 10 meter i lengden og 11 meter i høyden. I denne boksen eksisterer tre ulike verdener; et arbeidsstudio, et hjem og en takterrasse.

Det tradisjonelle oppsettet av gulv og vegger som komponerer et rom mangler, til fordel for en rekke små treheller som tilsammen skaper en skulpturell helhet. Dette har resultert i åpne og tomme oppholdsrom som er bundet sammen av store trapper. Alle overflødige gelender, rekkverk og dører er utelatt, noe som igjen skaper en romslig følelse.

Townhouse i Rotterdam

GAMMEL VEGG: Den originale og gamle mursteinsveggen gir huset et røft uttrykk. © FOTO: Frank Hanswijk

Åpne romløsninger

- I den nedre delen av huset er det plassert et arbeidsrom, forklarer Rolf. - Mens i øvre del er det en serie av halvåpne romløsninger for å bo, lage mat, spise, studere og sove. Samt et bad og et oppbevaringsrom/skap. Den gamle taksteinen har blitt fjernet og blir brukt i hagen, og på takterrassen er det et drivhus med en fantastisk utsikt.

Arbeidsstudioet, som er fem meter høyt, ligger i første etasje. For å holde dette rommet så åpent som mulig har de organisert de ulike, nødvendige fasilitetene langs veggen. Stuen er plassert over studioet med en høyde på seks meter. Her har det blitt plassert en arkitektonisk skulptur som deler rommet i flere områder uten å stenge det av.

Skulpturen, som består av store brikker som er skrudd sammen, er designet designet på en slik måte at man kan se den fra flere steder i huset og den er plassert sentralt i det åpne tomrommet.

Townhouse i Rotterdam

ARBEIDSSTUDIO: Nederst i huset er det et arbeidsstudio. For å bevare plassen åpen har alt blitt plassert langs veggene. © FOTO: Frank Hanswijk

Townhouse i Rotterdam

MIDTEN: I den midtre delen av huset er det ulike romløsninger for å bo, leve, spise og sove. © FOTO: Frank Hanswijk

Townhouse i Rotterdam

ROMDELER: I midten av huset er det bygget en skulptur som fungerer som en romdeler mellom de ulike avdelingene. © FOTO: Frank Hanswijk

Townhouse i Rotterdam

ULIKE VEGGER: Den ene veggen i huset er malt hvit mens den andre er beholdt slik den opprinnelig var. Ellers går fargene i gråtoner. © FOTO: Frank Hanswijk

Townhouse i Rotterdam

TAKTERRASSE: Oppe på taket er det en takterrasse med fantastisk utsikt © FOTO: Frank Hanswijk

Lampe fra Studio Rolf

LAMPE: Den tøffe lampen med navnet "Protect Me" er designet av Studio Rolf. © FOTO: Produsentbilde

Fargebruk

Siden det er mye som skjer i interiøret ellers, og ettersom huset er delvis innredet med fargerike møbler, har de valgt å bruke rolige farger i boligen. De fem fargene som er brukt: svart, hvitt og tre gråtoner.

- Ved å arbeide med fem farger har vi lagt vekt på de forskjellige rommene i huset og ikke selve skulpturen som et separat element, forklarer Isabelle Bronzwaer, fra Zecc Architecten.

Den ene veggen, alle deler av konstruksjonen, rør og rekkverk er malt helt hvitt. På den andre veggen har de beholdt den opprinnelige mursteinen.

Hele huset er innredet med få, fargerike møbler, og de fleste av dem er designet av Rolf.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Arkitektens hus er proppfull av smarte tips

Moderne arkitektur møter historisk bygg

Bøybar reisemus

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!