ANTIKKE MUGGER

Gamle mugger i fin form

Fisk, fugl, vannlilje eller engelsk adelsmann? Tar du deg en tur til en antikvitetshandel eller på et loppemarked, finner du ganske sikkert en historierik og koselig mugge til kjøkkenet ditt.

Publisert Oppdatert
FUGL: Denne muggen er en fugl, kanskje en hane, den er tsjekkisk fra 1950-årene, og 18 cm høy. Verdi ca. kr 150. (Privat eie).
FUGL: Denne muggen er en fugl, kanskje en hane, den er tsjekkisk fra 1950-årene, og 18 cm høy. Verdi ca. kr 150. (Privat eie). Foto: Foto: Anders Corneliussen

Begynner du å kikke spesielt etter mugger på loppemarkeder, bruktmarkeder og i antikvitetsforretninger, finner du snart ut at det er stor bredde når det gjelder materialer, design og stil; glass, porselen eller steintøy, med skjærsliping eller lustreglasur, og mange med de forskjelligste blomsterdekorer. Mugge formet som fugl eller fisk er heller ikke uvanlig.

Aldersbestemmelse

De er ofte ustemplet, og det kan være vanskelig å identifisere dem med sikkerhet. Hvis de har tydelig stilpreg, for eksempel av Art Nouveau («blomsterstilen» som var spesielt populær i tiden 1895 til 1910) eller Art Deco (også kalt funkis for funksjonalisme, og som preget mange gjenstander fra 1920-årene og fremover) kan det være et godt utgangspunkt for aldersbestemmelse.

Skriv opp alt du får vite når du arver eller kjøper en mugge, og fest en liten lapp med opplysningene under den. Så kan kommende generasjoner ta historien med seg videre.

FISK OG VANN: Fra venstre: Italiensk mugge i steintøy med gul glasering, formet som fisk. Den er fra 1950 og er 22 cm høy. Verdi ca. kr 320. (Anne-Lisa Hansen). I midten ser vi at flytende blått og gull er dekor på denne porselensmuggen fra ca. 1900, som er 20 cm høy. Under står det: «Royal Venton Ware. John Steventon & Sons Ltd. Burslem England». Verdi ca. kr 1800. (Stavern Antik). Typisk jugendstil på muggen til høyre i glasert steintøy i hvitt, turkis og grønt med vannliljedekor. Muggen er fra 1900 og er 16 cm høy. Verdi ca. kr 1800. (Løkeberg Antik).

Foto: Foto: Anders Corneliussen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning