Lær å fargesette

Stjel ekspertenes beste innredningsknep

Se og lær hvordan ekspertene tenker når de innreder.

BLI DIN EGEN FARGEEKSPERT: Har du kjennskap til Johannes Ittens (1888-1967) fargeteori, og den såkalte fargesirkelen vil fargesettingen bli langt enklere.
BLI DIN EGEN FARGEEKSPERT: Har du kjennskap til Johannes Ittens (1888-1967) fargeteori, og den såkalte fargesirkelen vil fargesettingen bli langt enklere. Foto: FOTO Studio Dreyer Hensley
Sist oppdatert

Det er ikke alltid like lett å henge med i svingene på interiørfronten, for trendene kommer og går i høyt tempo. Gamle "regler" om hvordan vi skal ha det hjemme, kan for lengst være et tilbakelagt kapittel.

Innimellom hadde det vært fint for oss alle å ha en interiørstylist eller interiørekspert for hånden når vi trenger tips og råd som mest - men det har vi sjelden.

Da kan det være nyttig å ha i bakhodet at kjennskap til fargesirkelen er essensielt for å få hjemmet ditt til å skinne.

Her deler stylisten og interiørarkitekten/fargeeksperten sine tips.

Vi viser deg også sju fargehjul med ulike måter å kombinere farger på. Kjenner du til disse vil du raskt kunne skape et spennende uttrykk i hjemmet ditt.

LÆR FARGEHJULET Å KJENNE: Vet du hvilke farger som bygger hverandre opp og samarbeider godt i interiøret, er det enklere å få hjemmet ditt til å skinne.
LÆR FARGEHJULET Å KJENNE: Vet du hvilke farger som bygger hverandre opp og samarbeider godt i interiøret, er det enklere å få hjemmet ditt til å skinne. Foto: ILLUSTRASJON: Redaksjonen

Gi fargene plass i interiøret

Farger kan være vanskelig. Vi blir stadig minnet på at nå - nå er fargene virkelig tilbake i mote- og interiørbildet. Vekk med kaffe latte og eggehvite vegger. Velkommen sarte pasteller og knæsje pangfarger.

Har du kjennskap til Johannes Ittens (1888-1967) fargeteori, og den såkalte fargesirkelen, vil fargesettingen bli langt enklere.

Monokrom/ton-i-ton fargesetting

En av de enkleste måtene å innrede med farger på er å ty til en ton-i-ton fargesetting.

Her bruker du én nyanse fra fargesirkelen, men varierer med lyshet og metning. Passer du på å bruke tre fargenyanser, en lys, en mørk og en med mer kulørtone, vil du få en rolig, harmonisk og enkel fargesetting, ifølge Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner hos Nordsjö.

Stylist Birgitta Roald har brukt nyanser av blått for å style stua på bildet nedenfor, og har tydd til en monokrom/ton-i-ton fargesetting.

- Her er det innredet med bare én farge, blått, men jeg har skapt variasjon ved hjelp av lyshet og metning, sier stylisten.

Hun har vært opptatt av å hente inspirasjon og farger fra naturen, og spesielt farger vi finner ved havet.

- Resultatet er blitt en røffere naturstil enn den typiske «Skagen-stilen» mange kjenner til.

Ønsker du å gå for noe tilsvarende?

Da råder stylisten deg til å velge matte farger for å sikre dybde. Det er lett å lykkes med monokrom fargesetting, fordi det alltid ser balansert ut. Det er ifølge stylisten behagelig å se på, fordi det ikke er noen forstyrrende elementer. Tar du utgangspunkt i fargene til Moder jord, er det lett å lykkes, for hun er jo fargeeksperten over dem alle, ifølge stylisten.

Innred med pangfarger

TON-I-TON/MONOKROM: Her har stylisten innredet med blått, men det er skapt variasjon ved hjelp av lyshet og metning.
TON-I-TON/MONOKROM: Her har stylisten innredet med blått, men det er skapt variasjon ved hjelp av lyshet og metning. Foto: FOTO: Studio Dreyer Hensley
MONOKROM FARGESETTING: Her bruker du én nyanse fra fargesirkelen, men varierer med lyshet og metning.
MONOKROM FARGESETTING: Her bruker du én nyanse fra fargesirkelen, men varierer med lyshet og metning. Foto: Illustrasjon: Redaksjonen

Stua på bildet nedenfor har her fått et helt nytt uttrykk ved en helt ny fargekombinasjon. Her er det brukt en splittet komplementær fargesetting.

Dette er en variasjon av komplementærhjulet (omtales nedenfor), ifølge Tale Henningsen, men denne måten å fargesette på fremstår som roligere. Her bruker du én farge sammen med de to fargene som er på hver side av fargens komplementærfarge.

Stylist Birgitta Roald har brukt fargene rosa, oransje og grønn i denne splittede komplementære fargesettingen.

Rosa og oransje er brukt som de tyngste fargene, mens det grønne får lov til å stå frem.

Før du velger disse fargene, tenk etter om rommet er et sted der du skal være aktiv, eller om du skal bruke det til avslapning og hvile, råder stylisten. Sterke farger har den fordelen at de kan fremme kreativitet og gi energi.

Legg merke til pantonekoppen som står på gulvet, stylisten har satt den der for å skape balanse. Veggen fremstår som nokså tung, mens den hvite stolen på motsatt side fremstår som lett. Dermed var det behov for noe som ga likevekt.

- Sørg for ikke å sette alle møblene på én side. Balanse er et viktig stikkord, råder stylisten.

Komplementær fargesetting

På bildet nedenfor er det brukt en komplementær fargesetting.

SPLITTET KOMPLEMENTÆR: Her er det skapt liv og røre med rosa, oransje og grønn.
SPLITTET KOMPLEMENTÆR: Her er det skapt liv og røre med rosa, oransje og grønn. Foto: FOTO: Studio Dreyer Hensley
SPLITTET KOMPLEMENTÆR: Her bruker du én farge sammen med de to fargene som er på hver side av fargens komplementærfarge.
SPLITTET KOMPLEMENTÆR: Her bruker du én farge sammen med de to fargene som er på hver side av fargens komplementærfarge. Foto: ILLUSTRASJON: Redaksjonen

Motstående farger i fargesirkelen gir størst kontrast og benyttes for å skape spenning, sier Tale Henningsen.

Når man snakker i visuelle termer, har fargene lik styrke, men de er altså motsetninger. Dette skaper et levende uttrykk - men fargene må være godt balansert. For å unngå at fargene forstyrrer hverandre, kan de dempes med svart, eller du kan bruke svart i interiøret ellers, råder interiørarkitekten/fargeeksperten.

Stylist Birgitta Roald har her innredet med lilla og gult, som er komplementærfarger.

Tanken her har vært å bringe en vintagestil inn i stuen. Lilla og gul er farger som står rett overfor hverandre i fargesirkelen og gir like mye styrke. Birgitta råder deg til å velge én hovedfarge, og så supplere med den andre fargen på noen detaljer. Da vil de komme ekstra godt fram, og det er ytterst kledelig.

- Lilla og gult har alltid fungert godt sammen, uavhengig av motebildet og bruker du dem sammen, kan du nesten ikke bomme, sier stylisten.

Siden fargene er så sterke i seg selv, har hun vært opptatt av ikke å bruke for mye av dem. Ved å samle fargene noe, unngår du det typiske katalogpreget.

Flere måter å fargesette på

Analog fargesetting er også en måte å fargesette på, ifølge Tale Henningsen.

Her bruker du farger som ligger nær hverandre i fargesirkelen. Det gir mer variasjon enn den monokrome fargesettingen. Det er en glidende overgang mellom farger som er nært beslektet med hverandre, og det skaper en god atmosfære i rommet.

KOMPLEMENTÆRFARGER: Motstående farger i fargesirkelen gir størst kontrast og benyttes for å skape spenning. Her er det stylet med lilla og gult.
KOMPLEMENTÆRFARGER: Motstående farger i fargesirkelen gir størst kontrast og benyttes for å skape spenning. Her er det stylet med lilla og gult. Foto: FOTO: Studio Dreyer Hensley
KOMPLEMENTÆRFARGER: Bruker du motstående farger i fargesirkelen kan du skape et spenstig uttrykk hjemme.
KOMPLEMENTÆRFARGER: Bruker du motstående farger i fargesirkelen kan du skape et spenstig uttrykk hjemme. Foto: ILLUSTRASJON: Redaksjonen

Pass på å la en av fargene dominere, da får du et spennende uttrykk, råder fargeeksperten. Denne måten å fargesette på egner seg spesielt godt til grønne og blå farger.

Treklang er når en bruker tre farger jevnt fordelt fra fargehjulet sammen.

Det gir en fargesetting som er rik på kontrast, men som er mer harmonisk og balansert enn om du benytter komplementærfarger.

Velg én hovedfarge og bruk de to andre på detaljene, råder fargeeksperten.

Dobbel komplementær

Her bruker du to sett med komplementærfarger, altså fire farger som fungerer som store kontraster, og som former en rektangelform i hjulet.

Utfordringen ligger i å balansere det hele, samt få den riktige mengden av hver farge, ifølge Henningsen.

Her vil du også lykkes best ved å velge én hovedfarge. Det er ekstra fint å bruke det kalde mot det varme.

ANALOG OG TREKLANG: Disse måtene å kombinere fargene på kan du også gå for.
ANALOG OG TREKLANG: Disse måtene å kombinere fargene på kan du også gå for. Foto: ILLUSTRASJON: Redaksjonen

Kvadrat fargesystem

Denne er veldig lik den doble komplementærfargebruken, men alle fire fargene er plassert jevnt rundt hele hjulet.

Den fungerer best hvis én farge får dominere, samt at miksen av varme og kalde farger er balansert.

Varme og kalde toner

Noe annet det kan være verdt å tenke på når du skal innrede med fargehjulet som utgangspunkt, er gjennom temperaturer.

Ha i bakhodet at halve hjulet består av varme farger: rødt, oransje og gult, mens den andre består av kalde: blått, grønt og lilla.

Varme farger blir sett på som levende og energiske, mens kalde farger er rene og rolige. Ved å bruke farger fra begge sider får du et rom med fargespill fra hele naturen.

Hvitt, svart og grått er klassifisert som nøytrale farger og kan brukes for å forandre fargenes toner og nyanser. En farge blir til en tone når du tilsetter hvitt. Hvitt gjør en farge lysere, men også mer pastellfarget. En farge blir en skygge når du tilsetter svart. En farge får en tone når grått tilsettes. Metning er mengden av den aktuelle fargen som brukes for å lage fargen.

DOBBEL KOMPLEMENTÆR OG KVADRAT FARGESYSTEM: Disse måtene å kombinere farger på kan også gi et flott resultat.
DOBBEL KOMPLEMENTÆR OG KVADRAT FARGESYSTEM: Disse måtene å kombinere farger på kan også gi et flott resultat. Foto: ILLUSTRASJON: Redaksjonen

Les også:

Slik velger du riktige farger i hjemmet

Huset i skogen er fyllt med fargeklatter

Slik finner du den perfekte hvitfargen

Disse fargene kler du

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2011, og sist oppdatert 12/05 2017.

Les også