Gammelt trehus

Forelsket i fortiden

Eimen av hestemøkk og sure melkespann er borte, men man kan fremdeles fornemme en atmosfære av gamle dager.

Publisert Oppdatert
FRODIG: Bordet er godt beskyttet av en fargerik voksduk. Ellers er utemøblementet overlatt til naturens vold. Skjeve flater og herjet patina synes å høre hjemme i dette universet.
FRODIG: Bordet er godt beskyttet av en fargerik voksduk. Ellers er utemøblementet overlatt til naturens vold. Skjeve flater og herjet patina synes å høre hjemme i dette universet. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Gamle trehus

På nett:

www.gamletrehus.no

www.gamletrehus.com

www.moloas.com

www.fortidsminneforeningen.no

Litteratur:

Gamle Trehus (Universitetsforlaget 1996)

Gamle hus (Aschehoug 2004)

Vi befinner oss midt i hovedstaden, i en avskjermet bakhage et lykkelig steinkast vestover fra Akerselva.

Denne grønne boblen virket som en magnet på Krista Elvheim og samboeren. Her kunne de tøylesløst sverme for gamle ting, både ute og inne. Selve huset ble bygget en gang på begynnelsen av 1700-tallet.

Les også:

«Pimp my Ikea-sofa»

Slik får du sunne planter

Jakten på det originale

Fasaden er så å si uendret siden den gang, men husets mange beboere hadde satt sine spor på innsiden. Krista ønsket å avdekke mest mulig av bygningens historie og flerret av både gulv- og veggkledning.

- Vi lette etter originale rester av huset, men ble skuffet. Huset hadde blitt lappet på over mange år, og bar tydelig preg av det.

Den eneste synlige rest av det opprinnelige huset er tømmerveggen langs trappeløpet. Men selv om de jaktet på det autentiske, ønsket de ikke først og fremst å løpe Byantikvarens ærend. Målet var å gjøre huset til sitt eget.

Krista har innredet med møbler og rekvisitter fra fjerne himmelstrøk, som den purpurfargede puffen fra Marokko eller den indiske pendellampen i tykt glass og svart metall.

Les også:

Slik skal tregulvet behandles

Kjøkkenet ble nytt

NOSTALGISK: Krista Elvheim ser skjønnhet der andre ser skrot, og denne evnen har hun også gjort til sitt levebrød.
NOSTALGISK: Krista Elvheim ser skjønnhet der andre ser skrot, og denne evnen har hun også gjort til sitt levebrød. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Perfekte skrammer

Renovering av trehus

Før du setter i gang prosessen med å renovere eller pusse opp et gammelt trehus, er det en fordel å tilegne seg kunnskap innen både stilhistorie og byggeteknikk. Slik lærer du huset å kjenne og har større forutsetninger for å ta hensyn til husets særpreg under arbeidet.

Forhør deg også med lokale bygningsmyndigheter for eventuell forskrifter og anbefalinger.

De aller fleste tingene paret omgir seg med, er merket av et langt liv. Det er fristende å ty til et av meglernes favorittuttrykk: Sjelfullt.

Men sjelen kom ikke helt av seg selv. Paret la både tid og penger i å pusse opp på en måte som skulle ta hensyn til det gamle husets karakter.

Kjøkkeninnredningen er for eksempel ny, men stilen er klassisk. De harmonerende håndtakene på skuffer og dører er derimot av eldre årgang, kjøpt i en butikk som spesialiserer seg på gamle bygningsdeler. Også kjøkkenbenken har historien ferdig gravert inn i seg.

- Benkeplaten består av hundre år gamle verandaplanker. Treverket måtte spesialbehandles for å tåle varme gryter og vannsprut. Det kostet mer enn en plate fra Ikea, men var rimeligere enn mye annet.

Livsstil og levebrød

Krista er imidlertid ingen fanatiker. Tapetet på kjøkkenet har et friskt og ferskt motiv, og en stram sofa i andre etasje demonstrerer at det tross alt finnes rom for flere stiluttrykk. Likevel; beboerne dras stadig mot det nostalgiske.

Mange av varene er importert gjennom oppkjøpere i Danmark. I tillegg patruljerer de selv bruktmarkeder i inn- og utland, på Grünerløkka og Bjølsen, i København og Amsterdam. Der snuser de opp ting som fortjener en ny sjanse.

Kristas frodige livsstilsbutikk Purpur på Grünerløkka i Oslo bugner av ting som hun har lagt sin elsk på. Og der er det ingen som klager over riper i lakken.

Etter å ha totalrenovert det gamle huset, gjorde samboerparet full retrett - og flyttet tilbake til den treroms store loftsleiligheten de hadde på Torshov i Oslo.

- Vi hadde rett og slett ikke tid til hus og hage, sier Krista.

Se bildene av loftsleiligheten her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning