Avstemning: Er det kult med fake interiør?

Falske bjelker og steinvegger: Kult eller kitch?

Falske bjelker og steinvegger er for dem med stor takhøyde og dårlig råd, synes interiørarkitekt Trond Ramsøskar i Norske Interiørarkitekters Landsforbund.

EKTE? Det er ikke så lett å se på avstand om takbjelkene er i tre eller plast.
EKTE? Det er ikke så lett å se på avstand om takbjelkene er i tre eller plast. Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert
SER DU FORSKJELL? Både rosetten og listene er i plast.
SER DU FORSKJELL? Både rosetten og listene er i plast. Foto: Foto: Produsenten
LINOLEUM: Linoleumsflisene Marmoleum Click, her i volcanic ash, kan settes sammen i ulike farger og mønstre, ca. kr 398, Forbo.
LINOLEUM: Linoleumsflisene Marmoleum Click, her i volcanic ash, kan settes sammen i ulike farger og mønstre, ca. kr 398, Forbo.
NATURTRO: Både struktur, kvist og farge er naturtro, men denne bjelken er hul inni og kan brukes praktisk for å skule ledninger eller annet.
NATURTRO: Både struktur, kvist og farge er naturtro, men denne bjelken er hul inni og kan brukes praktisk for å skule ledninger eller annet. Foto: Foto: Produsenten
FIRE FARGER: Kitchen Board platene kommer i fire farger og flere fasonger.
FIRE FARGER: Kitchen Board platene kommer i fire farger og flere fasonger. Foto: Foto: Produsenten
MUR UTEN STEIN: Store plater som ser ut som du har steinvegger er interiøreksperten skeptisk til.
MUR UTEN STEIN: Store plater som ser ut som du har steinvegger er interiøreksperten skeptisk til. Foto: Foto: Produsenten
EKSPERTEN: Trond Ramsøskar er blant annet kjent som Bonytts interiørekspert.
EKSPERTEN: Trond Ramsøskar er blant annet kjent som Bonytts interiørekspert. Foto: Foto: Espen Grønli

Det blir vanligere og vanligere å bruke falske produkter i stedet for ekte vare.

Linoleumsfliser, laminatgulv, panelplater, og såkalte "kjøkkenplater" er blant produktene som allerede er akseptert.

Men hva med noen av de nye produktene som kommer på markedet - som falske trebjelker? Eller stukkatur i plast?

Hva synes du? Stem nederst i saken!

Produsenten av disse produktene, Deco Systems, markedsfører seg med at de både er enklere og mer praktiske enn de ekte.

Likevel tror interiørarkitekt i Goodlife Interiors og styremedlem i Norske Interiørarkitekters og møbeldesigneres Landsforbund (NIL), Trond Ramsøskar, det sitter langt inne hos det norske folk å ta dem i bruk.

- Listverk, rosetter, søyler og innkassinger i plast er litt morsomt. Men man må slippe å se det på nært hold, sier Trond Ramsøskar til klikk.no.

Tradisjonen rår

- Det er en litt amerikansk tilnærming til interiør i dette. I Norge har vi ikke tradisjon for å bruke så mange falske elementer, for ekte vare har alltid vært relativt rimelig. Så behovet har ikke vært der, sier Ramsøskar, som likevel tror produktene kan være nyttige.

Takbjelkene er uthulet og kan brukes til å kasse inn sprinkleranlegg eller elektriske anlegg, og man kan montere downlights i dem hvis man ønsker det.

- Men gjør du det så avslører du jo det fake. For lager du hull i et bjelkelag så faller jo huset sammen, kommenterer Ramsøskar.

Les også: Test av kubbelys

Butikkvare

- Jeg ser helt klart et marked for dem i klesforretninger, restauranter og hoteller, der oppussingen må gå raskt for ikke å miste omsetning. Men jeg ville personlig ikke brukt dem i interiørsammenheng.

- Rosettene kan jo være fine å bruke, men da skal du ha god takhøyde og dårlig råd for å forsvare at du bruker det, sier interiørarkitekten.

- Du vil jo ikke at folk skal komme så nærme at de ser det er fake.

- Jeg hadde nok holdt meg helt unna steinimitasjonene, fortsetter Ramsøskar, som tror takbjelker, stukkatur og søyler kanskje kan snike seg inn i interiørtrendene om noen år.

Les også: Magisk rens av sølvtøy

Innebygd aversjon

For billigere enn ekte vare, er det helt klar. Takrosetten vi har bilde av her, koster 845 kroner.

- Dette er langt under hva en tilsvarende i gips ville kostet. I tilegg er det tilnærmet umulig å se forskjell på dem, mener daglig leder Olaf Rimstad i Deco Systems.

De leverer både falske bjelker, rosetter og steinvegger.

Han legger til at produktene, som er laget av Polyurethane, følger alle sikkerhetsforskrifter, at de er resirkulerbare og at de er frie for alle giftige og ozonskadelige gasser.

Interiøratkitekten har likevel ikke troen på produktene på det norske markedet. Han mener det kan være vanskelig å få disse produktene til å bli fast inventar i norske hjem.

- Jeg tror nordmenn har en innebygd aversjon mot falske ting. Når man kommer seg over det, kan man leke seg litt. Men for all del ikke fell downlight inn i en søyle da!, ber Ramsøskar.

Les også:

Plater over kjøkkenbenken

Slik sliper du kokkekniven

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning