Smart oppbevaring

Få mer plass

Tenk utenom boksen når det gjelder oppbevaring.

LØSNINGSORIENTERT: Tenk muligheter, ikke begrensninger. Vinduskarmer? Bruk dem til bøkene dine. Gulv til overs? Kanskje en stabel bøker kan være noe?
LØSNINGSORIENTERT: Tenk muligheter, ikke begrensninger. Vinduskarmer? Bruk dem til bøkene dine. Gulv til overs? Kanskje en stabel bøker kan være noe? Foto: FOTO: Linnea Press
Publisert Oppdatert

Smart oppbevaring og orden og system i hjemmet bidrar til å gjøre livet enklere.

- Enten du har god plass i hjemmet ditt - eller om du bor smått, så kan du med enkle grep finne plass du faktisk ikke tenkte på at du hadde, forteller interiørarkitekt Ida Lundqvist.

De ni smarte oppbevaringsløsningene vi har listet opp nedenfor vil trolig ta hjemmet ditt til helt nye høyder.

1. Bokhyller i alle rom

En bokhylle passer ikke bare i et bibliotek eller i et hverdagsrom. Det er fullt mulig å ha bokhyller i gangen eller på kjøkkenet også, eller hvorfor ikke i flere rom? Bokhyller trenger ikke være fylt med kun bøker, de er perfekte til å skape vakre stilleben, eller til å få inn farge og personlighet i et rom.

- Selv liker jeg best de hyllene som er tilpasset og skreddersydd etter stilen på rommet. Både utformingen av hyllen og materialvalget kan gi rommet karakter. Det kan også være effektfullt med bokhyller eller annen oppbevaring som følger formen på en trapp, eller for eksempel rammer inn et vindu, sier Lundqvist.

- Hvis du har en trapp som er massiv og du ikke har muligheten til å utnytte plassen under, kan du få bygget bokhyller som følger formen på trappen, eller som går helt opp til himlingen. Det er individuelt hva som passer best i de ulike typer rom. Det handler også om hva du har behov for og ønsker. Om du ikke har plass til en bokhylle som er 30 centimeter dyp, kan du bruke tavlelister og ha bøker stående fremme med forsiden ut, tipser interiørarkitekten.

SKAP: Innreder du smart med skap og hyller, kan du ta i bruk plass du ikke har utnyttet til nå.
SKAP: Innreder du smart med skap og hyller, kan du ta i bruk plass du ikke har utnyttet til nå. Foto: FOTO: Linnea Press
GO CUBIC: Utnytt plassen rundt dører med hyller. Bokhyller for eksempel?
GO CUBIC: Utnytt plassen rundt dører med hyller. Bokhyller for eksempel? Foto: FOTO: Ida Lundqvist

2. Bokhylle rundt døren

En annen smart bokhylleløsning er bokhyller som er bygget rundt døråpninger eller lignende. Hyllene blir da en naturlig forlengelse av åpningen. Her kan du leke deg med fargene på bøkene. Du kan for eksempel snu alle bøkene for et delikat uttrykk, eller samle dem etter farger.

3. Bak sengegavlen

- Monter tavlelister bak en sengegavl og få fine hyller til bøker og vann-glasset, råder interiørarkitekten.

- Dette er en smart løsning hvis du ikke har plass til nattbord. Om du i tillegg setter en list på toppen får du en fin tavlelist til bilder.

4. Under sitteplassen

En sofabenk på kjøkkenet med en deilig sittepute og fargeglade puter er komfortabelt og gir rommet personlighet. I tillegg kan du sørge for oppbevaringsplass oppi den. Her er det fint å bruke kjøkkenskap med skuffer, som sittebenk, for ekstra oppbevaring. Sittebenken nedenfor er laget av overskap fra Ikea. Ryggen er laget av en mdf-plate og skjuler radiatoren. Slissene sørger for at varmen slipper ut. Tapetet Fornasetti er fra Cole & Son. Gardinet er laget av et linstoff fra Ikea, som ganske enkelt er hengt opp på to spikere.

5. Rundt sengen

Her er det laget et spesialsnekret sengemøbel rundt en rammemadrass. Det omslutter og gir trygghet til den som bruker sengen, og det rommer hyller, nattbord og hulrom for oppbevaring. I tillegg hindrer det kulde og varme fra å trenge inn i madrassen, noe som kan være et problem hvis du bor i et gammelt hus med uisolerte vegger. Snekkerarbeid er utført av Ekbergs Tømrer og snekkerservice.

PRAKTISK OPPBEVARING: Å samles på en kjøkkenbenk gir en hyggelig stemning, og den fine er at du kan ha oppbevaring oppi den. Bygg en benk av kjøkkenmoduler.
PRAKTISK OPPBEVARING: Å samles på en kjøkkenbenk gir en hyggelig stemning, og den fine er at du kan ha oppbevaring oppi den. Bygg en benk av kjøkkenmoduler. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

6. Oppbevaring langs veggen

I dette rommet er den ene veggen dekker med flere praktiske hyller. Det smarte er at det er montert en rullegardin som kan trekkes ned. Vegger er til for å brukes, de trenger hverken stå tomme eller brukes utelukkende til å feste bilder på.

7. Få skoene opp på veggen

COMPACT LIVING: Slik kan smart oppbevaring bak hodegavlen se ut.
COMPACT LIVING: Slik kan smart oppbevaring bak hodegavlen se ut. Foto: ILLUSTRASJON: Ida Lundqvist
SMART: Smart oppbevaring ved sengen.
SMART: Smart oppbevaring ved sengen. Foto: FOTO: Sandra Aslaksen

Sko som står eller ligger rundt, både her og der, kan det raskt bli en slutt på. I alle fall om du går for dette smarte skoopphenget som Nina Holst bak bloggen Stylizimo har laget. Hun har spraylakkert en håndklestang. Smart og dekorativt, og vegger er til for å brukes.

8. Arbeidssone som kan gjemmes bort

Dette skrivebordet fra Ikea kan enkelt lukkes igjen når arbeidet er avsluttet for dagen.

Det er fint å se på, både når det er lukket og åpent, og inni det kan du putte noen av tingene som følger deg under arbeidsøktene.

9. Orden og system

RULLEGARDIN: Her er det mange hyller på veggen, og et rullegardin kan trekkes ned når man vil ha ro i rommet.
RULLEGARDIN: Her er det mange hyller på veggen, og et rullegardin kan trekkes ned når man vil ha ro i rommet. Foto: FOTO: Ikea
DEKORATIVT: Blogger Nina Holst har laget dette praktiske og dekorative skoopphenget, og dermed tatt veggen i bruk.
DEKORATIVT: Blogger Nina Holst har laget dette praktiske og dekorative skoopphenget, og dermed tatt veggen i bruk. Foto: FOTO: Nina Holst
BRUK VEGGEN: Vegg, vegg,vegg. Bruk den for hva den er verdt. Se hvor god oppbevaringsplass man har sikret seg her.
BRUK VEGGEN: Vegg, vegg,vegg. Bruk den for hva den er verdt. Se hvor god oppbevaringsplass man har sikret seg her. Foto: FOTO: Produsenten

Sørg for å rydde opp i tingene dine, og samle gjenstander som hører sammen i esker, skap, eller i tilpassede skuffer, som på bildet nedenfor.

Et vakkert skap kan huse det utroligste. Nå er loppemarkedssesongen snart i gang for fullt. Let etter et klenodium, som du maler i yndlingsfargen din. Eller i samme farge som veggen, så det sklir mer i ett med omgivelsene, fremfor å virke ruvende.

Les også:

9 løsninger for et ryddigere hjem

TAKK FOR I DAG: Et arbeidsbord som kan lukkes er praktisk og dekorativt.
TAKK FOR I DAG: Et arbeidsbord som kan lukkes er praktisk og dekorativt. Foto: FOTO: Kristofer Johnsson
VI HYLLER: Hyller på veggen er dekorativt og fint. Her kan det også være rikelig med oppbevaringsplass.
VI HYLLER: Hyller på veggen er dekorativt og fint. Her kan det også være rikelig med oppbevaringsplass. Foto: FOTO: Produsenten

Maskulint soverom med flott walk-in garderobe

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

GOD OVERSIKT: Samle smykker i en egen smykkeskuff. Rydd opp og samle beslektede gjenstander sammen, så får du full oversikt.
GOD OVERSIKT: Samle smykker i en egen smykkeskuff. Rydd opp og samle beslektede gjenstander sammen, så får du full oversikt. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning