Å bo på liten plass kan by på noen utfordringer.

Men med noen smarte grep og lure løsninger kan du faktisk skape et hjem der du kan bo over tid.

Det erfarte Rannveig Landrø, som jobber som arkitekt.

- Så lenge du ikke tenker at du skal bo der midlertidig, mener jeg at du kan leve et fullkomment voksenliv i en liten leilighet. Vi valgte lite og komprimert for å kunne bo sentralt, sier Rannveig.

-Tenk på leiligheten som en båt

Hun og samboeren Johan har bodd i den knapt 40 kvadratmeter store leiligheten siden sommeren 2011.

Paret har jobbet for å utnytte hver eneste krik og krok av leiligheten.

- Selv om du bor kompakt, er det mulig å skape god flyt sånn at du beveger deg behagelig rundt møblene og mellom rommene, sier hun.

Et av arkitektens innsidetips er å tenke på leiligheten som en båt.

- Da er det lettere å se de små nisjene som kan utnyttes.

TENK LYS: Leiligheten ligger i femte etasje, og har masse dagslys. Det forsterker den gode romfølelsen i stuen. Bildene av Anne Grefstad ser du helt fra entreen. © FOTO: Per Erik Jæger

SELVGJORT ER VELGJORT: Den hjemmesnekrede sofaen har lagringsplass for blant annet motorsag, støvsuger og klær. Teppet er fra Lauritz, bordet er fra Ett To Design. © FOTO: Per Erik Jæger

Smart kjøkken

Det første du ser når du kommer inn den grønne ytterdøra er kjøkkenpassasjen. Den er smal, men utnyttet med langstrakte benkeplater med ulik dybde på begge sider. En liten vaskemaskin på størrelse med en mikrobølgeovn er jekket på plass i et hjørne, under et kjøkkenskap.

- Kjøkkenet er lite, men det er blitt overraskende praktisk. Det er så oversiktlig, og alt er nært. Koppene går fra vasken og rett ned i oppvaskmaskinen, deretter over i skuffene vis-à-vis. Vi kan omtrent stå i ro og nå alt sammen.

At et så lite kjøkken skal fungere, krever at du ikke eier mer enn det du faktisk bruker.

- Og kjøleskapet må være lite. Men vi bor jo midt i byen, med tilgang på varer på hvert hjørne, omtrent til enhver tid, sier Rannveig.

ENKELT: På kjøkkenet får familien enkelt tak i alt de trenger å få fatt på. © FOTO: Per Erik Jæger

ÅPENT: Åpne løsninger uten listverk gjør at lyset slipper inn, og romfølelsen blir bedre. Skapet på veggen har Rannveig laget selv. Gulvet i heltre er fra Dinesen. © FOTO: Per Erik Jæger

GOD PLANLEGGING: Den lille leiligheten er utnyttet på en god måte. © FOTO: Per Erik Jæger

Smarte, funksjonelle løsninger

Mens hun jobber med hus og tegninger til daglig, er Johan logistiker. Leiligheten er blitt til ved å forene to ulike måter å tenke på.

- Sofaen har Johan tegnet. Jeg ville nok ha forholdt meg til en enkel strek og tegnet en lang benk, sier Rannveig.

Hans løsning består av en sofabenk i vinkel, og begge er fornøyd med resultatet. Barn som kommer på besøk tar gjerne fart og hopper oppi.

- Her oppbevarer vi alt fra klær til støvsuger og motorsag. Det er mer plass enn man skulle tro under her.

Rannveig liker små prosjekter der det er en utfordring å sette sammen alle de nødvendige funksjonene. Det blir som et puslespill. Hennes egen stue er blitt et multirom med arbeidsplass, stor sofa, spisebord og arbeidsstasjon - alt innenfor fire ganger fem meter.

SPESIALTILPASSET: Hyllene på soverommet er bygd rundt et rør. Teppet og putene er fra Hay. © FOTO: Per Erik Jæger

Gleder seg til å komme hjem

I sommerhalvåret utvides leiligheten med uteliv på balkongen. Mellom blokkene ligger et grøntområde som blir hyppig brukt til piknik. Paret har dessuten mane spisesteder i umiddelbar nærhet.

- Det er mange kreative mennesker på Tøyen, og så er det så grønt her. Vi er ofte på kafé i området, og det påvirker nok matvanene våre. Det er så enkelt å ta med seg mat hjem.

Når de kokkelerer hjemme, spenner menyen fra tøm-kjøleskapet-suppe til Hellstrøm-inspirerte retter.

- Et godt liv er å ha et sted man gleder seg til å komme hjem til, etter jobb og reiser. Her er vi tilfreds, med løsninger som er gode for oss.

STORTRIVES: Beboerne stortrives i den lille, fuksjonelle leiligheten. © FOTO: Per Erik Jæger

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!