Et gammelt båtverksted uten vann, vei og strøm har blitt forvandlet til Tone og Rolf Martins drømmelandsted

 Her, omgitt av vakker Vestlandsnatur, har de nylig bygget en villa som oser av sjel og historie og ser ut som om den har stått her i minst hundre år.

SAMSPILL: Sonene er laget med utgangspunkt i naturens former. I den smale delen av hagen langs sjøen har Tone anlagt flere ulike sittesoner på et underlag av skiferheller.
Publisert

– Jeg har alltid vært opptatt av gamle hus og møbler og sa allerede da jeg var 12 år at jeg skulle ha et gammelt hus når jeg ble voksen, forteller Tone.

Hun var ikke gamle jenta da hun begynte å lese

bøker om gamle hus, inventar og antikviteter. Mange år senere skulle drømmen endelig gå i oppfyllelse. 

Hun og Rolf Martin begynte å lete etter et passende, gammelt hus ved sjøen i Kvam som også er hjemkommunen deres.

– Det er sjelden noe til salgs her, så da vi kom over dette stedet i 1999, slo vi til. Her har vi tilgang til både sjø og fjell, og vi så at stedet hadde et stort potensial. Vi bestemte oss for å prøve å skape et sted der familien kunne samles, sier Tone.

Til vanlig bor paret i Bergen, en times kjøring unna, men de fleste helger, ferier og høytider tilbringes her omgitt av bratte fjellvegger, salt sjøluft fra Hardangerfjorden og utsikt mot isbreene Hardangerjøkulen og Folgefonna. 

Den ca. 1,5 mål store tomten grenser mot fjorden på nedsiden og har et fjell på vestsiden, ellers er den ganske flat.

KLASSIKER: Klatrerosen 'New Dawn' lyser opp hushjørnet med sine store blomsterklaser fra juli til september.
BLOMSTERHAV: Tone har grønne fingre og elsker å holde på i hagen, særlig hortensia stortrives her. Hele 40 stykker har hun plantet rundt i uterommet. Når de først starter blomstringen, utkonkurrerer de det meste.

Hvem

Hvem: Tone Syvertsen Kjosaas, jordmor, og Rolf Martin Kjosaas, ingeniør. Barna Jonas, Eirik og Ingri pluss de to kattene Lazy og Felix.

Hvor: Bjelkanes, Øystese, Kvam, Vestland

Byggeår: 2010

Lidenskap: Gamle hus, møbler, inventar og antikviteter

Instagram: tonekjosaas

På naturens premisser

– Vi var enige om hvordan huset skulle se ut allerede samme år som vi kjøpte stedet, sier Tone.

Men det skulle ta lang tid før de kunne flytte inn. I hele 10 år bodde familien i en campingvogn mens vann, vei og strøm kom på plass. 

Siden stedet ligger såpass værutsatt, måtte de prioritere å bygge en molo ved sjølinjen med en mur på innsiden for å beskytte huset mot vind og bølger.

– Min svigerfar sprengte steinblokker fra et fjell i bakkant av huset som en lokal entreprenør brukte til å gjøre grovarbeidet med moloen. Huset sto ferdig i 2010, sier hun.

Les også:  Laila og Joachim forlot storbyen og dro hit: – Folk mente vi var crazy

MORGENPLASS: Doble dører leder ut til denne terrassen midt på huset med trapp ned til uterommmet. Detaljerte utskjæringer og mønedekor er typisk for sveitserhus.

Stilsikkert

Paret er glad i detaljer og utsmykking og ønsket seg et sveitserhus, og i samarbeid med en arkitekt fikk de tegnet et nytt hus ut ifra sine ønsker og tomtens størrelse og plassering.

– Vi har valgt klassiske sveitserelementer med en glassveranda midt på huset med trapp til hagen, korsvindu med vindusdekor i stilen som er mest brukt på Vestlandet, mønedekor og dører i sveitserstil. Kledningen på huset er liggende i ekte Vestlandstradisjon. Målet vårt var at huset skulle se ut som om det hadde stått her i hundre år. Vi har også forsøkt å velge nostalgiske hagemøbler i gammel stil med spilebenker og bord, benker og stoler i smijern, sier hun.

GJENNOMFØRT: Speilet i spistestuen har Tone arvet av svigermoren sin. Hun har prøvd å velge potteplanter som også er tidsriktige som denne bregnen.
SAMLINGSSTED: Fra spisestuen har familien spektakulær utsikt mot isbreen Folgefonna og bygden Herand. Bordet kan trekkes ut og dekkes til 10 personer. De to skjenkene fulgte med på kjøpet av den gamle spisestuen. Her oppbevarer Tone duker, brikker og dekketøy.

Innvendig er det stort sett Tone som har valgt interiøret. Hun ville skape det så tidsriktig som mulig, men med et hint av at hun er en hageentusiast. Derfor valgte hun grønn som gjennomgående farge i gangen og de to stuene.

– Vi valgte også å sette inn en gammel tofløyet dør som skiller stue og spisestue. På veggene er det tapet eller panel i sveitserstil. Rommene er hovedsakelig møblert med originale møbler fra sveitserepoken. Noen av dem er arvet, noen har vi fått og noen er kjøpt. Huset er fullt av familieskatter og inventar som oser av historie.

– Det vi har arvet eller fått, betyr mye mer enn gjenstander og møbler vi har kjøpt. Det er hyggelig å hedre tidligere generasjoner i familien vår ved å ta vare på eiendelene deres og ha dem rundt oss, sier hun.       

FINSTUEN: – Denne brukes når vi har besøk. Sofaen er av nyere dato og et av de få møblene i huset som ikke er fra sveitserperioden. Stolen til venstre og bordet til høyre har Tone arvet av sin kjære farmor.

Hagedilla

Tone elsker å holde på ute i hagen som ligger helt nede i fjæra, og hun visste akkurat hvordan den skulle være. Også hagen ble planlagt og tegnet før huset ble bygd.

– Vi ville skape et landlig og romantisk uterom med fokus på nostalgien som huset gjenspeiler, sier hun.

Over 100 roser og hele 40 hortensiabusker er plantet her. Rosene klatrer både oppover de bratte fjellveggene og på portaler. 

PRIVAT: Paviljongen av agnbøkplanter er plassert bakerst i hagen for å skape et svalt og rolig rom uten innsyn. I forkant vokser vingefrøstjernene, ryllik, stjerneskjem og hosta.
PRIVAT: Paviljongen av agnbøkplanter er plassert bakerst i hagen for å skape et svalt og rolig rom uten innsyn.

Historiske planter som rododendron, syriner, peoner og storkenebb er spredt rundt i bedene. Det er anlagt mange ulike soner og sitteplasser rundt på tomten

– Jeg holder stort sett på med noe hele tiden og sitter lite i ro. Moren min erter meg litt og spør hvorfor jeg har så mange hagemøbler når jeg aldri sitter i dem, ler Tone.

Les også (+):  Mannen min og jeg levde et fantastisk godt liv. Men det var før regningen kom

FORMSIKKER: –Jeg liker stramme, ryddige linjer. Mange av staudebedene mine har lav formklippet hekk av alperips i front. Så kan det heller være mer uryddig og vilt inne i bedene.
IDYLL: De romantiske smijernsmøblene er kjøpt i en antikvitetsbutikk i Danmark. Fra denne nydelige sitteplassen nede i fjæra er det nydelig utsikt mot Folgefonna og fjellet Samlanuten.

Samlingssted

Stedet har blitt akkurat det Tone og Rolf Martin håpet på. Her tilbringer familien hele sommeren og alle høytider. De elsker at huset er fylt av liv og koser seg ofte her med venner og familie.

Hovedetasjen er godt egnet for besøk av mange samtidig. Til bursdager, lunsj og kveldsmat kan det lett dekkes på til opp mot 30 personer i de to stuene og på kjøkkenet. Da settes maten på kjøkkenøya, og så finner alle det de ønsker der.

– Selv om dette først og fremst er et sommersted med mye bading og grilling, er vi også glade i å tilbringe tid her om vinteren. Julen er spesielt stemningsfull å feire her med levende lys, gammel julepynt, knitring fra peisen, pepperkakelukt fra kjøkkenet og gammel julepynt.

Se flere bilder under:

SPISESTUEN: Lysekronen med krystaller fant Tone i en antikkbutikk. Den er gjort elektrisk, men kan også brukes kun med stearinlys, noe som er fast tradisjon på spesielle dager som julaften. Duken er heklet av Rolf Martins bestemor.
SPISEKROK: Kjøkkenbenken i empirestil fant Tone på Finn. Paret ønsket seg en benk på kjøkkenet fordi de synes det passer godt til stilen ellers i huset. Her elsker Felix å ta formiddagsluren sin.
KJØKKENET: Veggfargen er spesialblandet for å matche et gammelt bord Tone er glad i. Den minner henne om fargen på kjøkkenet til farmorens hytte i Kristiansand hvor hun tilbrakte alle sine barndomssommere. Skapet er en skatt fra Finn.
VAKKER FARGEKOMBINASJON: Hetten til kjøkkenviften er av kobber. Den fikk familien med på kjøpet da de kjøpte spisestuemøblene.
DEKORATIVT: Tallerkenhyllen er av nyere dato. Den inneholder tallerkner og serveringsfat fra Stavangerflintserien Rose og suppeskåler fra Egersund Fayance Stråmønster. Nederst står et av Tones mange spiserisett.
ELEGANT: Bidemeiersalongen og vegguret som begge er fra Tones farmor. I de gamle rammene henger bilder av tidligere generasjoner i familien, blant annet Tones farmor. Duken kommer fra et loppemarked.
PERSONLIG: I krukkene som tilhører et spiserisett vokser yndige pelargoniaer. Vinduet er rammet inn av en nydelig håndsydd gardin med teksten Kaffe i det grønne kan umaken lønne. Den passer godt til Tone som har hagedilla.
KLASSIKER: En glassveranda midt på huset med mønedekor er et typisk trekk for sveitserhus på Vestlandet. Klatrerosen `New Dawn´ lyser opp hushjørnet mens et hav av hortensia sørger for blomsterfest i forkant av huset.

Farger og tapeter

Kjøkken: Innredningen består av bruktkupp, og malingen har Tone fått spesialblandet for å bli lik et gammelt bord hun er glad i.

Hallen: Veggfargen heter Glass, fra Jotun.

Spisestuen: Tapetet heter Dahlia garden og er fra Familietapeter. 

Finstuen: Tapetet heter Hudikvalls Teater og er fra Familietapeter. 

Innredningen i alle rom består hovedsakelig av bruktkupp og arvede møbler.