17. mai

Er dette norske hagers nasjonalblomst?

Petunia er en av favorittene i norske hager.

Petunia. <a href="http://flickr.com/photos/calliope/659160591//">Muffet
</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
Petunia. Muffet på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert
Pelargonia
Pelargonia Foto: Foto: Opplysningskontoret for planter og blomster
Klosterpeon.
Klosterpeon. Foto: Foto: Wikipedia Commons
Margeritt
Margeritt Foto: Foto: Wikipedia Commons

Røsslyngen, eller Calluna vulgaris som er dens latinske navn, er en av to offisielle viltvoksende nasjonalplanter. Noe tilsvarende finnes ikke for hagevekster. Klikk.no har derfor uhøytidelig spurt noen plantekjennere om hvilken plante de synes burde være hagens nasjonalblomst. Her valgene deres:

Klosterpeon

- Jeg velger meg Klosterpeon, fordi den er en flott og vakker staude, sier Sølvi Svendsen, markeds- og kommunikasjonsansvarlig Det norske hageselskapet. - Det er plante som du finner i mange hager over hele landet. den er veldig stedegen. Har den først funnet seg til rette, blomstrer den år etter år.

Margeritt

Er valget til Kjetil Sandaa, gartner hos Bo Grønt Sandaa gartneri. - Margeritt er den blomsten jeg tror er mest bruk i norske hager. Den blomstrer i mange forskjellige farger, godt uansett værforhold, og den er forholdsvis sterk.

Pelargonia

- Dersom jeg personlig skulle ha valgt, måtte det bli en ny Pelargonia som har kommet, sier Fred Nilsen, Sjøstrand Gartneri. Den heter Magnus. Jeg velger den nødvendigvis ikke fordi den bærer navnet til vår kronprins, men fordi det er den eneste Pelargonian som er helt rød i fargen.

Dette er et valg som også Svein Erik Ringstad hos Olsens Enke i Oslo istemmer i. - Dette er blomsten som ligger på klar førsteplass på salgslisten.

Petunia

- Petunia! , det er en klassisk plante i rødt, hvitt og blått, utbryter Mette Stensholt Schau, programleder for NRKs Grønne Glede. - Fra gammelt av var den synonymt med 17. mai; det var da den ble plantet ut.

Har du andre favoritter enn de som er nevnt her, legg inn navnet i kommentarfeltet.

Les også:

Prissammenligning blomster

Få gatas flotteste balkong

En blomst til å bli glad av

Sier ja til falske bunader

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen