LAV STANDARD: Det er hett på utleiemarkedet for tiden, og mye rart tilbys. Men hvor dårlig standard kan egentlig leies ut?
LAV STANDARD: Det er hett på utleiemarkedet for tiden, og mye rart tilbys. Men hvor dårlig standard kan egentlig leies ut? Foto: Foto: NRK

Leie leilighet

Er denne boligen lovlig?

Sannsynligvis, så lenge den er regulert for boligformål.

Publisert Oppdatert

NRK P3s Banden har en konkurranse gående hvor de skal kåre landets verste hybel.

Ett av bidragene er en container og innsenderen skriver følgende om bostedet sitt: "Vannrørene fryser om vinteren. Rar lukt på dassen. Ikke særlig billig".

Men hvor dårlig standard kan man egentlig tilby for utleie?

Ifølge Aleksander Myrvold i Forbrukerrådet krever Husleieloven at leiligheten skal være i vanlig god stand og at den skal være egnet til det formål den leies ut til, så lenge ikke noe annet følger av avtalen.

- I utgangspunktet er det det man har avtalt som gjelder, men så vil det være en viss grunnstandard.

Boligformål

Og grunnstandarden er at rommet eller leiligheten skal være godkjent for boligformål.

- Når det gjelder en selvstendig boenhet skal det i praksis være kjøkkenmuligheter, bad og plass til seng, beskriver assisterende direktør i Statens bygningstekniske etat, Gustav Pilgram Larsen, til klikk.no. - Dersom det imidlertid bare dreier seg om et rom i tilknytning til en bolig, da er det tilstrekkelig at man har tilgang til muligheter for matlaging og personlig hygiene.

Leietager avgjør

- Utover at det skal være godkjent for boligformål, tror ikke jeg at det finnes noen nedre grense for hva som kan leies ut, sier daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, til klikk.no.

- Men når det er sagt er det mye som leies ut som ikke er godkjent til boligformål. Vi har blant annet vært borte i kjellerboder som er leid ut.

Aasen understreker at det til syvende og sist er leietager som avgjør hva man er villig til å betale for.

- En del er villige til å akseptere en lav standard dersom det gjenspeiles i prisen.

OK?: En container kan leies ut til beboelse så lenge den er godkjent for boformål. Og så lenge dette kravet er oppfylt, kan det meste leies ut.
OK?: En container kan leies ut til beboelse så lenge den er godkjent for boformål. Og så lenge dette kravet er oppfylt, kan det meste leies ut. Foto: Foto: Nareas Sae-Khow/NRK

Greit med lav standard

Plan- og bygningsloven (PBL) er den juridiske referansen når det gjelder standarden, og så lenge leiligheten eller rommet holder seg innenfor den rammen har ikke Aasen problemer med at standarden varierer.

- Dersom man er innstilt på å bo kummerlig for å spare penger, så er det greit. I Oslo ser vi imidlertid at de tidligere sykehusleilighetene tilknyttet Ullevål og Aker har et så stort etterslep på vedlikeholdet at det begynner å få slumtendenser, og det synes vi ikke er akseptabelt. Generelt mener vi at prisnivået i Oslo er for høyt i forhold til hva som tilbys.

Brannsikkerhet

Aasen er spesielt opptatt av at leiligheten eller rommet som tilbys har tilfredsstillende rømningsveier.

- Er det bare én dør ut og et lite vindu oppe på veggen, som for eksempel i et kjellerrom, så bør man droppe å leie.

Ikke usett

Rådet fra Aasen til den som vurderer å leie en leilighet eller hybel usett er å tenke seg nøye om.

- For selv om man kan si opp en kontrakt dersom standarden er vesentlig dårligere enn det som var lovet, kan det ta lang tid å komme seg ut av et slikt leieforhold. Vårt råd er derfor at man IKKE leier noe bare med bakgrunn i en annonse, kanskje med et bilde. Og dersom man forstår at det som tilbys ikke er godkjent for boligformål, så bør man styre unna.

Les også:

Gode råd når du skal leie

Vinn kampen om utleieboligene

Her får du billig studentbolig

Ser du hvilken sopp som er dødelig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen