Leie leilighet

Er denne boligen lovlig?

Sannsynligvis, så lenge den er regulert for boligformål.

LAV STANDARD: Det er hett på utleiemarkedet for tiden, og mye rart tilbys. Men hvor dårlig standard kan egentlig leies ut?
LAV STANDARD: Det er hett på utleiemarkedet for tiden, og mye rart tilbys. Men hvor dårlig standard kan egentlig leies ut? Foto: Foto: NRK
Publisert Oppdatert

NRK P3s Banden har en konkurranse gående hvor de skal kåre landets verste hybel.

Ett av bidragene er en container og innsenderen skriver følgende om bostedet sitt: "Vannrørene fryser om vinteren. Rar lukt på dassen. Ikke særlig billig".

Men hvor dårlig standard kan man egentlig tilby for utleie?

Ifølge Aleksander Myrvold i Forbrukerrådet krever Husleieloven at leiligheten skal være i vanlig god stand og at den skal være egnet til det formål den leies ut til, så lenge ikke noe annet følger av avtalen.

- I utgangspunktet er det det man har avtalt som gjelder, men så vil det være en viss grunnstandard.

Boligformål

Og grunnstandarden er at rommet eller leiligheten skal være godkjent for boligformål.

- Når det gjelder en selvstendig boenhet skal det i praksis være kjøkkenmuligheter, bad og plass til seng, beskriver assisterende direktør i Statens bygningstekniske etat, Gustav Pilgram Larsen, til klikk.no. - Dersom det imidlertid bare dreier seg om et rom i tilknytning til en bolig, da er det tilstrekkelig at man har tilgang til muligheter for matlaging og personlig hygiene.

Leietager avgjør

- Utover at det skal være godkjent for boligformål, tror ikke jeg at det finnes noen nedre grense for hva som kan leies ut, sier daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, til klikk.no.

- Men når det er sagt er det mye som leies ut som ikke er godkjent til boligformål. Vi har blant annet vært borte i kjellerboder som er leid ut.

Aasen understreker at det til syvende og sist er leietager som avgjør hva man er villig til å betale for.

- En del er villige til å akseptere en lav standard dersom det gjenspeiles i prisen.

OK?: En container kan leies ut til beboelse så lenge den er godkjent for boformål. Og så lenge dette kravet er oppfylt, kan det meste leies ut.
OK?: En container kan leies ut til beboelse så lenge den er godkjent for boformål. Og så lenge dette kravet er oppfylt, kan det meste leies ut. Foto: Foto: Nareas Sae-Khow/NRK

Greit med lav standard

Plan- og bygningsloven (PBL) er den juridiske referansen når det gjelder standarden, og så lenge leiligheten eller rommet holder seg innenfor den rammen har ikke Aasen problemer med at standarden varierer.

- Dersom man er innstilt på å bo kummerlig for å spare penger, så er det greit. I Oslo ser vi imidlertid at de tidligere sykehusleilighetene tilknyttet Ullevål og Aker har et så stort etterslep på vedlikeholdet at det begynner å få slumtendenser, og det synes vi ikke er akseptabelt. Generelt mener vi at prisnivået i Oslo er for høyt i forhold til hva som tilbys.

Brannsikkerhet

Aasen er spesielt opptatt av at leiligheten eller rommet som tilbys har tilfredsstillende rømningsveier.

- Er det bare én dør ut og et lite vindu oppe på veggen, som for eksempel i et kjellerrom, så bør man droppe å leie.

Ikke usett

Rådet fra Aasen til den som vurderer å leie en leilighet eller hybel usett er å tenke seg nøye om.

- For selv om man kan si opp en kontrakt dersom standarden er vesentlig dårligere enn det som var lovet, kan det ta lang tid å komme seg ut av et slikt leieforhold. Vårt råd er derfor at man IKKE leier noe bare med bakgrunn i en annonse, kanskje med et bilde. Og dersom man forstår at det som tilbys ikke er godkjent for boligformål, så bør man styre unna.

Les også:

Gode råd når du skal leie

Vinn kampen om utleieboligene

Her får du billig studentbolig

Ser du hvilken sopp som er dødelig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning