HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har et voldsomt villnis ved siden av hytta som det er umulig å bli kvitt. Hva kan vi gjøre?

Vi har et voldsomt kratt på den ene siden av hytta. Har prøvd å fjerne det en gang, men nå har det grodd opp mer enn noensinne. Har dere tips? Spør hytteieren. Hyttelivs byggeekspert Øyvind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Hva gjør man når man har villnis rundt hytta som bare vokser og vokser? Hyttelivs ekspert lanserer én skånsom og én drastisk løsning.
Hva gjør man når man har villnis rundt hytta som bare vokser og vokser? Hyttelivs ekspert lanserer én skånsom og én drastisk løsning. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har et voldsomt kratt på den ene siden av hytta. Har prøvd å fjerne det en gang, men nå har det grodd opp mer enn noensinne. Har dere tips?

K.L.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Det mest fristede er selvsagt å kappe alt ned en gang til, men som du har observert: For hver stamme du kapper, kommer det en haug nye skudd. Da må du regne med en skikkelig runde med ryddesagen en gang i året.

Og jobben tar aldri slutt, den blir bare større for hvert år. Den enkleste metoden er å la toppskuddet være, og isteden kviste treet med jevne mellomrom. Da vil krattet etter hvert bli til fine, slanke stammer som slipper igjennom både sol og utsikt.

En mer drastisk løsning er å drenere, slik at vekstvilkårene blir dårlige for bjørkebuskene. Så kan dere for eksempel erstatte med lavtvoksende, lokale furubusker som trives i tørrere jord.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2022, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også