EKSPERTEN SVARER:

Jeg får ikke lov til å hogge ned trær på hyttefeltet – hva kan gjøres?

Hytteeier fortviler over at han nektes å hogge ned trær rundt hytta. Advokat Harald Ramm mener det kan finnes en løsning på problemet

Pluss ikon
<b>KONFLIKTPUNKT:</b> Trær som skygger for sol og utsikt kan skape uenigheter mellom hytteeier og grunneier. Hyttelivs advokat forklarer hvilke regler som gjelder.
KONFLIKTPUNKT: Trær som skygger for sol og utsikt kan skape uenigheter mellom hytteeier og grunneier. Hyttelivs advokat forklarer hvilke regler som gjelder. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

På hyttefeltet vårt må vi ha godkjenning fra grunneieren før trærkan hogges. Står vi ikke på god fot med grunneier, får vi nei!

G.R.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Trær på festetomt er regulert i tomtefesteloven § 16: «Ved feste av tomt til bustadhus og fritidshus har festaren same fysiske råderett over festetomta til bruk innanfor festeføremålet som ein eigar har, så langt ikkje anna fylgjer av det som er avtalt.»

Fester har altså samme rådighet som en eier. Partene kan likevel avtale noe annet og mange festekontrakter har bestemmelser om at fester ikke har rett til å fjerne trær på festetomta uten samtykke fra grunneier, som i ditt tilfelle.

Vær likevel klar over at bestemmelsen har en viktig presisering i neste setning: «Er det avtalt at festaren ikkje kan hogge ned tre på tomta, kan festaren likevel krevje at bortfestaren i rimeleg mon tek bort tre som hindrar utsikt eller på annan måte er til ulempe, og setje seg imot hogst av tre som bør verte ståande for trivnaden si skuld.»

Det vil si at du kan kreve at grunneier fjerner trær som hindrer utsikt, eller nekte ham å fjerne trær som du ønsker av hensyn til trivselen. Bestemmelsen er ufravikelig, slik at det ikke er lov å inngå avtaler som begrenser festerens rett.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2022, og sist oppdatert 09/03 2022.

Les også