HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Jeg ønsker å oppbevare veden tørt. Hvordan lager jeg et enkelt vedskjul?

Det finnes mange måter å tørke og lagre ved på. Hvordan kan man lage et enkelt vedskjul selv? Hyttelivs ekspert viser deg hvordan du bygger vedskjulet på bildet.

Pluss ikon
VEDSKJUL: Dette vedskjulet er enkelt å bygge med paller i bunn, samtidig som det gir effektiv tørking av veden. Skjulet kan lages lengre eller kortere etter behov.
VEDSKJUL: Dette vedskjulet er enkelt å bygge med paller i bunn, samtidig som det gir effektiv tørking av veden. Skjulet kan lages lengre eller kortere etter behov. Foto: Øivind Lie-Jacobsen,
Sist oppdatert

Ved skal først tørke, og deretter lagres før den går i ovnen. Lager du din egen ved, har du to løsninger: Du kan tørke veden i stabler og flytte den inn i boden for lagring, eller du kan lage en vedbod der du både tørker og lagrer den.

Den siste varianten, som vi her viser hvordan du kan lage selv, sparer deg for mye jobb.

Kjøper du ferdig, tørket ved, er det hele ganske enkelt. Da må du først og fremst ha en bod som er tørr og luftig. I tillegg bør den ha store dører, slik at det blir enkelt å flytte veden inn og ut.

Plassering

– Få veden ut av skyggen, sier skogbrukssjef Vegard Aarnes i Indre Østfold kommune.

– Finn det mest solrike og luftige stedet på tomta.

Veden skal flyttes færrest mulig ganger fra produksjon til lagring. Du bør lage veden ved skjulet, slik at du kan løfte den rett fra kløyvingen og inn i stabelen.

Skal du lagre veden inntil hytteveggen, er det et par hensyn du må ta. Ikke stable den på skyggesiden, og sørg for å ha god avstand inn til selve veggen.

Det gir bedre luftsirkulasjon, og du unngår at skadeinsekter flytter seg fra veden og inn i hytteveggen.

Sesongved

Det beste er å ligge en sesong på forskudd med vedhogsten. Da får veden godt med tid til å tørke, før den skal brukes.

Du bør bygge og organisere vedskjulet med avgrensede områder slik at du holder orden på hva som er fjorårets, og hva som er årets. Ellers blir fort den tørreste veden liggende innerst og i bunnen av stabelen.

Vedtips

Skal veden brukes samme år: Da bør du hogge trærne innen utgangen av april, før sevja begynner å stige.

Hogger du senere på året, kan du gjøre det som kalles syrefelling. La trærne ligge ukvistet en stund etter felling, da reduseres fuktinnholdet betydelig etter kun en uke.

Kløyving og tørking: Frosset trevirke er lettere å kløyve enn temperert virke. Rått virke er lettere å kløyve enn tørt. Derfor lønner det seg å kløyve veden så snart som mulig etter felling og kapping.

Legg den på et tørt underlag utendørs med lufting på begge sider av stabelen. Stabelen bør dekkes på toppen. Bruker du sekker, kan veden tørkes i disse og lagres oppå hverandre. Det gir like god tørk.

Pakker du veden i sekken, blir håndteringen og transporten enklere både før og etter tørkingen.

Hurtigtørking: Jo mer du kløyver veden, desto større blir tørkeflaten. Da fordamper vannet fortere, og tørketiden reduseres. Det er store mengder fuktighet som skal fjernes før veden er klar til bruk.

En favn rå ved, som tilsvarer 24 m³ stablet ved, kan veie opp mot 2 tonn. Etter tørking veier den i underkant av 1 tonn. Volumet reduseres med ca. 8–10 % ved tørking.

Les også: Stable ved riktig: IKKE gjør dette

Slik kan du lage et enkelt vedskjul

Tak: Som tak bruker du vanlige metalltakplater. Lag gode utstikk på alle sider.

To 22 x 148 kledningbord gjør jobben som takbjelker. Sett støtter om strekket blir for langt.

Bunn: Fundamentet for konstruksjonen er vanlige europaller.

Tips: Er det fuktig på bakken, bør du legge en presenning under vedlageret.

Side: 36 x 48 brukes til sideveggene.

Sett av en bit på toppen av pallen som skrus ned i pallen og inn i sideveggene.

To lengder 36 x 48 trekkes igjennom pallene og danner feste for sideveggene i hver sin ende.

METALLTAKPLATER: Som tak bruker du vanlige metalltakplater. Lag gode utstikk på alle sider.
METALLTAKPLATER: Som tak bruker du vanlige metalltakplater. Lag gode utstikk på alle sider. Foto: illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen,
SIDEVEGGENE: Sideveggene festes i plankene som er trædd igjennom pallene. I tillegg monterer du en bit på toppen som skrus ned i pallen og inn i sideveggen.
SIDEVEGGENE: Sideveggene festes i plankene som er trædd igjennom pallene. I tillegg monterer du en bit på toppen som skrus ned i pallen og inn i sideveggen. Foto: Øivind Lie

Leskjermer: Sett på leskjermer for lagring.

Vil du lagre veden samme sted etter tørking, kan du henge leskjermer i åpningene. Eventuelt kan du ha en del åpen for tørking, og en del lukket for lagring.

Kjøp ferdig treskjermer, kle dem med presenning på innsiden om de er vel luftige.

Les også (+): Øksehodet løsner støtt og stadig – finnes det noen smarte triks for å få det til å sitte fast?

LEVEGGER: Med levegger Vil du lagre veden samme sted etter tørking, kan du henge leskjermer i åpningene. Eventuelt kan du ha en del åpen for tørking og en del lukket for lagring. Kjøp ferdige treskjermer, kle dem med presenning på innsiden om de er vel luftige.
LEVEGGER: Med levegger Vil du lagre veden samme sted etter tørking, kan du henge leskjermer i åpningene. Eventuelt kan du ha en del åpen for tørking og en del lukket for lagring. Kjøp ferdige treskjermer, kle dem med presenning på innsiden om de er vel luftige. Foto: illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen,
LEVEGG: Levegg plus bergen trykkimpregnert 180x180 cm, kr 2990, bauhaus.no
LEVEGG: Levegg plus bergen trykkimpregnert 180x180 cm, kr 2990, bauhaus.no Foto: Produsenten

Enkel løsning

Dersom du er ute etter en enklere løsning, kan noen lecablokker og litt konstruksjonsvirke være alt du trenger for å holde veden på plass. Legg presenningen på toppen når den skal tørkes, og pakk helt inn når veden er tørr.

ENKEL LØSNING: Noen Lecablokker og litt konstruksjonsvirke er alt du trenger for å holde veden på plass. Legg presenning på toppen når den skal tørkes, og pakk helt inn når veden er tørr.
ENKEL LØSNING: Noen Lecablokker og litt konstruksjonsvirke er alt du trenger for å holde veden på plass. Legg presenning på toppen når den skal tørkes, og pakk helt inn når veden er tørr. Foto: illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen,

Ute etter å kjøpe et ferdig vedskjul?

Er du ute etter å få en ferdig vedbod, kan disse være et godt alternativ:

Bioshort vedskjul woodstock: Biohort vedskjul woodstock i galvanisert metall har 20 år garanti mot rust, tåler høy snølast og har en integrert takrenne foran. Den har plass til to rader med ved.

Mål: B 157, h 199, d 102 cm, megaflis.no.

BIOHORT VEDSKJUL WOODSTOCK: B 157, h 199, d 102 cm, megaflis.no.
BIOHORT VEDSKJUL WOODSTOCK: B 157, h 199, d 102 cm, megaflis.no. Foto: Produsenten
EKSTRAUTSTYR BIOHORT VEDSKJUL WOODSTOCK: Dører kr 4 999, bakvegg kr 2199, gulvplate kr 2 199, megaflis.no.
EKSTRAUTSTYR BIOHORT VEDSKJUL WOODSTOCK: Dører kr 4 999, bakvegg kr 2199, gulvplate kr 2 199, megaflis.no. Foto: Produsenten

Redskapsbod Smart Mini 2,20 m2: Denne kommer uten bakvegg og skal egentlig settes inntil hytteveggen.

En vel så god løsning er å sette den frittstående på tomta. Da kan du hekte av dørene når veden skal tørkes, så stenger du dørene og dekker til baksiden når veden er ferdig tørket.

kr 5995, Obs bygg.

REDSKAPSBOD SMART MINI 2,20 M2: kr 5995, Obs bygg.
REDSKAPSBOD SMART MINI 2,20 M2: kr 5995, Obs bygg. Foto: Produsentene

Redskapsbod plus multi: Med en slik bod kan du tørke veden under taket, og flytte den inn i den lukkede delen når den er ferdig. Fjerner du veggene i uterommet, men beholder stolpene i hjørnene får du også betydelig bedre tørk på veden.

Mål: 432 x 248 x 250 cm 10,5m².

Kr 30 695, bauhaus.no.

Vedstabler plus cubic, i solide materialer som er både dekorativ som en romdeler på uteplassen, og praktisk når du skal stable og oppbevare ved.

Mål: 206 x 50 x 188 cm.

Kr 10 995, bauhaus.no.

REDSKAPSBOD PLUS MULTI: 432 x 248 x 250 cm 10,5m², kr 30 695, bauhaus.no.
REDSKAPSBOD PLUS MULTI: 432 x 248 x 250 cm 10,5m², kr 30 695, bauhaus.no. Foto: Produsentene
VEDSTABLER PLUS CUBIC: 206 x 50 x 188 cm, kr 10 995, bauhaus.no.
VEDSTABLER PLUS CUBIC: 206 x 50 x 188 cm, kr 10 995, bauhaus.no. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 06/12 2022, og sist oppdatert 07/12 2022.

Les også