HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Øksehodet løsner støtt og stadig – finnes det noen smarte triks for å få det til å sitte fast?

Hytteeier fortviler over at hodet på øksa stadig løsner til tross for at han setter i nye kiler. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen har en god nyhet til hytteeieren og løsningen på problemet er trolig enklere enn du tror. Se illustrasjon!

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Vi har opptil flere økser på hytta, men øksehodet løsner på alle sammen. Jeg har banket inn ulike kiler på dem, men etter en stund er hodet like løst.

Fines det noen smarte kiler eller vidundermidler jeg kan bruke?

Anders H.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Skaftet skal stikke litt over øksehodet og kilen, da holdes alt på plass.
Skaftet skal stikke litt over øksehodet og kilen, da holdes alt på plass.

Svar:

Den gode nyheten er at du trolig har en fin og tørr vedbod. Skaftet i øksen tørker ut akkurat som veden den skal kløyve. Det er ekstra ille om vinteren når luftfuktigheten er lavest, som gjerne er den tiden du har behov for å bruke øksen.

Det raske vidundermidlet heter vann. Sett øksen med hodet først i en bøtte vann til treverket har svellet. Sett gjerne inn øksehodet først med en egnet olje slik at det ikke ruster. Vil du gjøre det skikkelig, er jeg redd det kun er kiler som gjør jobben. Bruk trekiler, helst i et materiale som er hardere enn skaftet. Pass også på at det er et skikkelig spor i enden på skaftet.

Mangler det, lages det med en sag. Slå kilen inn til 2/3 av høyden på øksehodet. Skaftet skal stikke litt over (se illustrasjon). Da vil enden på skaftet klemme over kilen og øksehodet, slik at ingen av delene løsner. Ikke bruk øksen som slegge, eller slå på bakenden, med mindre den er konstruert for dette. Da deformeres øyet som skaftet sitter i, noe som fører til at skaftet løsner.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2022.

Les også