Effektiv flekkfjerning

Slik fjerner du flekker fra teppene

Med enkle tips får du bort selv de verste flekkene fra gulvteppet.

BRUK PAPIR: Når uhellet er ute bør du tørke med papir, ikke klut. Deretter kan du vaske over med en mikrofiberklut, men den bør byttes flere ganger i uka.
BRUK PAPIR: Når uhellet er ute bør du tørke med papir, ikke klut. Deretter kan du vaske over med en mikrofiberklut, men den bør byttes flere ganger i uka. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
KAN REDDES: Ved hjelp av enkel flekkfjerning kan du redde gulvteppene.
KAN REDDES: Ved hjelp av enkel flekkfjerning kan du redde gulvteppene. Foto: Foto: Ifi.no

Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Dersom du har fått flekker på gulvteppene, er det sannsynligvis ikke nødvendig å investere i nye tepper. Det er nemlig mulig å fjerne de fleste typer flekker, uten hokus pokus. Vi forteller deg hvordan.

Les også: Husk vask før maling

Ikke gni

Det er viktig å ikke gni, men trykke og klappe flekken vekk. Inntørkede flekker børstes, for eksempel med en neglebørste, og støvsuges først.

Hvis ikke flekken forsvinner med tørr metode, er neste skritt lunkent vann uten såpe. Heller ikke her skal du gni, men dryppe på vann og deretter bruke en tørr, ren klut til å suge opp det meste av væsken med.

Flekker på tepper som ikke tåler vann, må fjernes av et renseri. Dette gjelder som regel tepper av sisal, jute, kokos og håndknyttede og håndvevde ulltepper.

Les også: Teppetriksene

Zalo neste

Er flekken der ennå? Da kan du prøve med litt Zalo blandet ut i vann, bruker du Zalo alene kan oppvaskmiddelet fjerne farge fra teppet. Det finnes og gode flekkfjerningsmidler i handelen. Husk å alltid tørke med rent vann til slutt.

Å fjerne flekken på en enkel måte, betyr noen ganger bruk av sterke midler. Vær sikker på at flekkfjerningsmiddelet ikke skader teppet. Prøv først på en tepperest eller lignende.

Skylling til slutt

Siden tepper er tekstiler, må såpe og flekkfjerningsmidler skylles ut. Teppeluven vil ellers bli seig, og flekken vil fortsatt synes.

Vær obs på at det finnes noen flekkfjerningsprodukter som ikke skal skylles bort med vann. Da sprayer man på en væske som virker i noen timer for at flekken skal forsvinne.

Les også: Nyheter du kan tråkke på

Flekken bestemmer metode

Valg av metode avhenger også av hva slags flekk det er snakk om.

Her gir vi deg en komplett oversikt over hvordan du fjerner alt fra de tradisjonelle rødvinsflekkene, til flekker av stearin og sprittusj:

RØDVINSREST I TEPPET: Kaffeflekkfjerner tar knekken på flekker fra helgens nachspiel.
RØDVINSREST I TEPPET: Kaffeflekkfjerner tar knekken på flekker fra helgens nachspiel. Foto: Foto: Crestock

Kaffe, te, rødvin

Fjernes med kaffeflekkfjerner, som fås kjøpt i fargehandelen, følg bruksanvisningen.

Asfalt, bonevoks, olje, skosverte, tjære

Fjernes ved at du tar renset bensin på en ren hvit klut. Start fjerningen ytterst og jobb innover til midten av flekken.

Blekk, kulepenn, spritpenn, bær, frukt, cola, grønske, parfyme, røde saftflekker, tomatketchup, vin

Prøv først Zalo. Glyserol brukes når flekken er gammel, eller på parfyme. Dypp en ren hvit klut i glyserol, vask bort med lunkent vann etter 10 minutter. Glyserol fås kjøpt på apoteket. Farge fjernes med sprit. Spesialrensemiddel finnes for blekk, kulepenn og spritpenn.

Les også: Nå skal hjemmet være nordisk

Lim, neglelakk, farget stearin

Drypp aceton/neglelakkfjerner på en hvit klut. Start fjerningen ytterst og jobb inn mot midten. Skyll med vann.

LOGISK: Neglelakk fjernes med neglelakkfjerner - også fra teppene.
LOGISK: Neglelakk fjernes med neglelakkfjerner - også fra teppene. Foto: Foto: Colourbox

Rust

Fjernes med en spesiell rustfjerner, som fås kjøpt i fargehandelen, følg bruksanvisningen.

Fett, leppestift, søle, tran, trykksverte

Prøv først Zalo. Hvis det ikke holder, kan du fukte med white spirit, og suge opp væsken med papir. Gjenta om nødvendig. Farge kan også fjernes med sprit.

Tusj

Fjernes med spesialfjerner, som fås kjøpt i fargehandelen, følg bruksanvisningen.

Tyggegummi

Fjernes med tyggegummifjerner, som fås kjøpt i fargehandelen. Mindre tepper fryses med tyggegummifjerner og skrapes bort.

Saken er levert av: Ifi.no

Les også: Se flott ut med røde lepper

Har du andre gode flekkfjerningstips? Del dem med oss i kommentarfeltet nedenfor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning