Boligbytte

Du kan bytte bort boligen

Ingen salg, ingen budrunder. Boligbytte blomstrer opp i et tregt marked.

BYTTES BORT: I dagens marked må mange tenke mer kreativt for å få solgt boligen sin. Enkelte velger å bytte bolig med hverandre.
BYTTES BORT: I dagens marked må mange tenke mer kreativt for å få solgt boligen sin. Enkelte velger å bytte bolig med hverandre. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Når eiendomsmarkedet er på topp, trenger man bare å legge ut boligen for salg. Når markedet faller, kan det være lurt å tenke annerledes.

Fredag lanserte Sørlandets største eiendomsmegler, ABCenter, databasen www.bobytte.no. Databasen gjør det mulig for mennesker i sør å bytte boliger med hverandre.

Også på finn.no annonserer nå flere selgere med tittelen "mulig boligbytte".

- Naturlig respons

Markedsdirektør i ABCenter, Dag Thomassen, tror bobytte kan være en problemløser for en rekke av de kundene som i dag opplever at boligmarkedet er fastlåst. Han mener bobytte kan være løsningen for boligeiere som ser mørkt på en lang salgsprosess.

Les også: Slik får du solgt boligen

- Man stiller boligen sin disponibel for bytte - i all stillhet, uten visninger og tung annonsering - og så slår man til dersom den perfekte byttemuligheten dukker opp, sier Thomassen.

- Det er en naturlig og ansvarlig respons inn mot et marked som oppleves utfordrende for mange, påpeker Thomassen.

BOBYTTE: Markedsdirektør i ABCenter, Dag Thomassen, mener et bobytte kan være en problemløser for en rekke kunder.
BOBYTTE: Markedsdirektør i ABCenter, Dag Thomassen, mener et bobytte kan være en problemløser for en rekke kunder.

Normal prosess

Å bytte bolig er ingen nyhet, men på grunn av det hete boligmarkedet de siste årene, hvor boligene er blitt solgt på rekordtid, har få sett behovet for å benytte seg av et alternativ som boligbytte.

Ifølge eiendomsmegler og leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Dreyer, er kreative løsninger som bobytte et alternativ som kommer til syne i et tregere boligmarked.

- Før var dette en veldig normal prosess, da man måtte tenke mer kreativt for å få solgt boligen sin. Men dette har ikke vært nødvendig de siste årene på grunn av et boligmarked hvor det har vært enkelt å selge, sier Dreyer.

Fordeler

Dreyer mener bobytte minimaliserer risikoen for begge parter.

TREGT MARKED: - Boligbytte er ingen nyhet, men vi ser mer av det i et tregere marked, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Dreyer.
TREGT MARKED: - Boligbytte er ingen nyhet, men vi ser mer av det i et tregere marked, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Christian Dreyer.

Les også: Slik takler du gjelda

- Begge parter ordner kjøp og salg på èn gang. Har man anskaffet seg ny bolig gjennom bobytte slipper man å vente på at egen bolig blir solgt, sier Dreyer.

Ønsker du å bytte inn boligen din i en leilighet med mindre verdi, kan du dra fordeler av mellomlegget fra selve byttet. Du kan selvsagt også være heldig å finne den perfekte byttematchen.

Et boligbytte krever også endel av eiendomsmeglerne, som skal finne fram til rett "match".

Liten risiko

Kan man tape penger på å bytte bolig i stedet for å selge til høystbydende på vanlig måte? Det mener Dreyer er et spørsmål man ikke vil få svar på.

Men i et tregt boligmarked hvor budene uteblir, kan bobytte være en god løsning for enkelte.

- De færreste i dag får en stor boliggevinst når de selger boligen sin. Så lenge partene er enige og er grundig informert, er bobytte en god ordning som medfører liten risiko, sier Dreyer.

Velger du å bytte bolig på egenhånd, så få en grundig gjennomgang av takstmann og hjelp av advokat.

Bud med forbehold

Krogsveen har valgt å tilby kundene et annet alternativ enn boligbytte.

- Vi har relansert noe vi brukte tilbake på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, nemlig "bud med forbehold". Det viktigste er jo at man vet at man får solgt boligen sin før man kjøper en ny, sier administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen.

EGEN AVTALE: Administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen, tilbyr sine kunder "bud med forbehold", og tror ingen andre eiendomsmeglere i Norge tilbyr dette.
EGEN AVTALE: Administrerende direktør i Krogsveen, Leif J. Laugen, tilbyr sine kunder "bud med forbehold", og tror ingen andre eiendomsmeglere i Norge tilbyr dette.

Med en slik avtale legger kjøper inn et bud med forbehold om at budet kun gjelder dersom kjøperen får solgt sin egen bolig innen et gitt tidsrom, på for eksempel 6 uker til tre måneder.

- Det er en del vi har en dialog med om dette, og vi har mange kunder som ikke har fått inn bud som inngår en slik avtale, sier Laugen.

Direktøren har ikke sett noen grunn til å tilby boligbytte.

- Det viktigste er jo at man har en garanti for at man får solgt boligen sin når man kjøper en ny, understreker Laugen, og mener at deres avtale dekker dette behovet.

Les også:

Reduser salgstapet

Dingsen som redder liv

Sykehus stjeler fra levende og døde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning