Myter om interiør

Disse interiørmytene kan du glemme

Stemmer det at hvite vegger passer til alt, at du bør velge et rundt teppe under et rundt bord, og at du alltid bør investere i dyre fliser på badet? Hør hva ekspertene sier.

OVERSKAP: Bør overskapene alltid gå helt opp til taket? Det finnes mange myter om interiør. Her avliver interiørarkitektene noen av dem.
OVERSKAP: Bør overskapene alltid gå helt opp til taket? Det finnes mange myter om interiør. Her avliver interiørarkitektene noen av dem. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
Publisert Oppdatert

Det er en kunst å innrede et hjem så det blir hyggelig og innbydende.

Det verserer så mange myter om hva en bør eller burde ha gjort. Men jo mer en hører - eller leser om, jo mer forvirret kan en bli.

Kobber er i tiden som bare det akkurat nå, men er det alltid så smart å følge trendene? Ingen har lyst til å gjøre dyre feil, spesielt ikke med tanke på hvor dyrt det er og hvor lang tid det tar å pusse opp.

Vi spurte de to anerkjente interiørarkitektene Juliette Arent og Sarah-Jake Pake om å hjelpe oss i interiørjungelen: Hva er myte og hva er fakta når det gjelder innredning?

Utsagn 1: Rene hvite vegger passer alltid

Du har kanskje hørt det tidligere - det at hvite vegger er et sikkert kort. Det er nøytralt og det gir deg alle muligheter når du innreder, hevder noen.

Men nei - rene, kritthvite vegger fungerer faktisk ikke i alle hus. Spesielt ikke i eldre hus som er typiske for sin stilepoke.

Dessuten finnes det utallige fallgruver i forsøket på å innrede nøytralt.

For å fremheve rosetter og andre vakre detaljer i eldre bygg, kan det faktisk også være fint å velge noe annet enn kritthvitt. Det kan likevel være en nøytral farge, som brukket hvit. Det fins mange fine nyanser av hvitt. Hvis du likevel går for kritthvitt, husk at fargen kan se blåaktig ut i feil lys. Husk også at hvordan du kombinerer hvitfargene med hverandre er alfa og omega.

HVITT: I dette rommet fungerer det fint med hvitt - men det er ikke alle hjem som kler der. Vurder stil og type hus før du maler i hvitt.
HVITT: I dette rommet fungerer det fint med hvitt - men det er ikke alle hjem som kler der. Vurder stil og type hus før du maler i hvitt. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Utsagn 2: Kjøkkenskap bør alltid gå helt opp til taket

Dette er en gjenganger. Men stemmer det?

Faktum er at rommet virker større, og det blir mer luftig, når skapene har luft rundt seg.

Men trenger du mye oppbevaringsplass, er det en fordel at de går helt opp. Det gjør rengjøringen enklere, noe som kan være en hyggelig bieffekt i en travel hverdag.

Utsagn 3: Du bør velge rundt teppe til rundt bord

Nei, ifølge interiørarkitektene. Det må du nødvendigvis ikke. Det kan faktisk være like fint med et kvadratisk teppe.

Husk også på at om du har god plass i rommet, blir tepper desto viktigere for å skape stemning og en god atmosfære.

Utsagn 4: Inngangspartiet og trapperommet er ikke blant boligens viktigste rom

Dette er en myte, da det blant annet er viktig å skape en hyggelig velkomst. Det er flere elementer som kan bidra til det. En fin dør og dørhåndtak gjør det hyggelig både for deg selv, og gjestene, å trå inn over dørstokken. Hvite dører er et godt valg, mener interiørarkitektene, men innimellom kan også fargede dører fungere godt.

Trappeoppgangen får ifølge ekspertene altfor lite oppmerksomhet.

Enten du ønsker å gjøre noe ekstra ut av den trappen du har, investere i en helt ny trapp - eller dekorere veggen med noe personlig og fint - vil du trolig ikke angre.

Utsagn 5: Det er umulig å finne interiør som ikke går ut på dato

PRIORITERES IKKE: Trappoppgangen er ofte et sted som bortprioriteres. Men kanskje kan det være verdt å gi disse kvadratmeterne litt ekstra omtanke.
PRIORITERES IKKE: Trappoppgangen er ofte et sted som bortprioriteres. Men kanskje kan det være verdt å gi disse kvadratmeterne litt ekstra omtanke. Foto: Foto: Bulls
RUNDT BORD: Krever et rundt bord et rundt teppe? Niks. Og du trenger heller ikke å ha teppe, sånn som her. Men har du et stort rom kan et teppe bidra til å rommet varme og god stemning.
RUNDT BORD: Krever et rundt bord et rundt teppe? Niks. Og du trenger heller ikke å ha teppe, sånn som her. Men har du et stort rom kan et teppe bidra til å rommet varme og god stemning. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Dette stemmer ifølge ekspertene ikke. En ting som er sikkert, er at trender kommer og går.

Men - møbler av god kvalitet med tidløst design vil overleve.

Pass på at tingene du kjøper ikke konkurrerer, men komplementerer hverandre.

Investerer du i Le Corbusier Bentwood, Spoleto fra Knoll Studio, CH25 av Hans Wegner og Grasshopper av Eero Saarinen vil du ha stoler som kan slå følge med deg gjennom livet, ifølge Juliette og Sarah-Jakes.

Utsagn 6: Mange ulike tresoter sammen fungerer ikke

Dette er også noe man hører ofte. Og ikke uten grunn.

For mange ulike tresorter sammen bidrar til å gi hjemmet et rotete uttrykk. Det er det få av oss som ønsker.

Utsagn 7: Du må investere i dyre fliser for å få et flott bad

Absolutt ikke - du kan for eksempel bruke enkle metrofliser som er billige, og som har en tidløs estetikk.

ULIKE TRESORTER: Å blande ulikt  treverk krever sin kvinne og mann. For mange ulike treslag sammen gjør at det fort ser kaotisk ut. På dette bildet fungerer det fint.
ULIKE TRESORTER: Å blande ulikt treverk krever sin kvinne og mann. For mange ulike treslag sammen gjør at det fort ser kaotisk ut. På dette bildet fungerer det fint. Foto: FOTO: Bulls

Utsagn 8: Du bør tenke mest på materiale og farge om du vil ha et interiør som varer

Nei, ikke tenk så mye på materialer og farger når du skal investere i noe nytt. Tenk heller på designet.

Så lenge håndverket og designet er godt, vil du mest sannsynlig ikke bli lei av det, sier interiørarkitektene.

Les også:

Fargene som gjør soverommet hyggelig.

Lei av rot? Rydd opp.

VELG KLASSISK: CH25 av Hans Wegner og Spoleto fra Knoll Studio er blant interiørarkitenes favoritter.
VELG KLASSISK: CH25 av Hans Wegner og Spoleto fra Knoll Studio er blant interiørarkitenes favoritter. Foto: FOTO: Bulls
SIKRE KORT: Le Corbusier Bentwood og Grasshopper av Eero Saarinen er også favoritter blant interiørarkitektene.
SIKRE KORT: Le Corbusier Bentwood og Grasshopper av Eero Saarinen er også favoritter blant interiørarkitektene. Foto: FOTO: Bulls

Unngå kjøkkentabbene

Dårlig nattesøvn? Slik finner du godsøvnen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning