Dyr i juletreet

Det lever tusenvis av småkryp i juletreet ditt

Når juletreet trekkes inn i stuen våkner dyrene til liv.

EDDERKOPPER OG MIDD: Små edderkopper og midd er eksempler på krypene som lever i juletreet.
EDDERKOPPER OG MIDD: Små edderkopper og midd er eksempler på krypene som lever i juletreet. Foto: FOTO: Google
Publisert Oppdatert

Julen nærmer seg med stormskritt og juleforberedelsene er i full gang. Noen velger å reise bort på juleshopping, mens andre pynter til jul hjemme.

En viktig tradisjon for mange er innkjøp av årets juletre. Det perfekte treet skal finnes, bringes hjem og pyntes til jul. Men det mange kanskje ikke vet, er at med juletreet følger det med en flokk ubudne gjester. Ifølge NTNU Vitenskapsmuseet oppholder det seg så mye som 10.000-20.000 levende insekter og edderkoppdyr i et gjennomsnittlig juletre.

- En gang tok en reporter med meg ut der han kjøpte et juletre nedenfor NRK. Jeg brettet ut et hvitt laken på bakken og dunket juletreet hans hardt ned mot bakken flere ganger for å se hva som ramlet ned på lakenet. Det krydde av liv, forteller Preben Ottesen fra Folkehelseinstituttet til bonytt.no.

Mange tusen kryp

- Det lever mange tusen kryp i trærne, men de er små til bittesmå, understreker Ottesen. De vanligste er spretthaler, plantesugere, små edderkopper, støvlus og midd.

- En vanlig gjest er en art som heter Sibirsk Edelgranlus, legger Arne Nese fra Rentokil til. Denne suger næringen den trenger ut fra nålene på treet.

En gledelig nyhet for dem som ikke ønsker ubudne gjester i julen, er at krypene holder seg i treet, og de tørker ut etter bare noen dager.

- Når vi tar treet inn i stua fra kanskje 10 grader minus til 20 grader pluss er det en forskjell på 30 grader Celsius. Småkrypene blir utsatt for et varmesjokk og bråvåkner. Uheldigvis for dem har vi det ganske tørt i husene våre. Mange av smådyrene tørker rask ut og dør, skriver Skog og Landskap.

DU GRØNNE GLITRENDE TRE GOD DAG: I dette pyntede juletreet gjemmer det seg rundt 15 000 små kryp.
DU GRØNNE GLITRENDE TRE GOD DAG: I dette pyntede juletreet gjemmer det seg rundt 15 000 små kryp. Foto: FOTO: Ron Chapple Stock Colourbox
SPRETTHALER: Spretthaler er små leddyr; de fleste arter er rundt 1 mm lange. Ifølge Wikipedia er det så mange som 100 000 individer per m³ jordoverflate, med andre ord spretthalene en dominerende gruppe leddyr.
SPRETTHALER: Spretthaler er små leddyr; de fleste arter er rundt 1 mm lange. Ifølge Wikipedia er det så mange som 100 000 individer per m³ jordoverflate, med andre ord spretthalene en dominerende gruppe leddyr. Foto: FOTO: Produsent
SIBIRSK EDELGRANLUS: Bartrelus og bladlus er vanlige grupper bitte små insekter som følger med trærne. Dette er sugere som livnærer seg på saft fra trærne. De har bitte små snabler de suger med. Ofte blir disse sugerne regnet som skadedyr fordi sugingen kan føre till misfarge på nålene eller at nåler faller av.
SIBIRSK EDELGRANLUS: Bartrelus og bladlus er vanlige grupper bitte små insekter som følger med trærne. Dette er sugere som livnærer seg på saft fra trærne. De har bitte små snabler de suger med. Ofte blir disse sugerne regnet som skadedyr fordi sugingen kan føre till misfarge på nålene eller at nåler faller av. Foto: FOTO: Skog og Landskap
PLANTESUGERE: Er en gruppe av insekter, som har det til felles at de lever av å suge ut væske (plantesaft) fra planter. De har en typisk kroppslengde på 0,5-38 mm.
PLANTESUGERE: Er en gruppe av insekter, som har det til felles at de lever av å suge ut væske (plantesaft) fra planter. De har en typisk kroppslengde på 0,5-38 mm. Foto: FOTO: Wikipedia

Ikke farlig

Det kan være ubehagelig å tenke på alle insektene man trekker inn i stuen, men de er heldigvis ufarlige for både hus og mennesker.

- Smådyr som følger med på lasset når juletreet blir tatt inn kan ikke gjøre noe skade på hus eller inventar. De har sitt liv og livsgrunnlag på det treet som de ble fraktet inn med. Når det gjelder ubehag for mennesker er nok risikoen mye større for at de hos enkelte kan føre til forskjellige type allergiske reaksjoner. Små edderkopper og lus har sitt liv og livsgrunnlag i og på det treet som de er blitt fraktet inn i huset med. De vil dø ganske raskt hvis de skulle falle av juletreet underveis inn i stua. De vil heller ikke spre seg til andre områder av huset, forklarer Nese.

Hvordan unngå krypene?

SIBIRSK EDELGRANLUS: Dette er den mest vanlige bartrelusa på edelgran i Øst-Norge. Den lever kun på edelgran, der den suger på nålene.
SIBIRSK EDELGRANLUS: Dette er den mest vanlige bartrelusa på edelgran i Øst-Norge. Den lever kun på edelgran, der den suger på nålene. Foto: FOTO: Skog og Landskap

- Det er ikke så veldig mye man selv kan gjøre for ikke å få disse smådyrene med seg inn sammen med årets juletre. Det beste tipset vil være å ikke tenke på det i det hele tatt, råder Nese. Rister man treet godt før man tar det inn vil det nok resultere i at noen av de ubedte gjestene faller av, men dette vil bare dreie seg om noen få. Smådyrene som lever i juletreet er utstyrt med godt egnede gripeklør, noe som gjør at de klamrer seg godt fast til greiner og stamme.

En mulighet kan være å kjøpe et nytt og friskt tre. Der vil det være færre kryp.

- På friske trær er det mindre kryp enn på svake. Det er derfor nok å kjøpe friske trær, riste dem godt og å ta dem inn i stua. Noen vil sikkert prøve å sprøyte trærne med insektsspray. Husk bare at insektsspray er mindre sunt enn smådyra, det blir mer arbeid og ikke minst dyrere, skriver de på Skog og Landskap.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Her er nettbutikkene som bugner av lekre julegaver

Dette kan du gjøre med stålull

Disse vintervottene holder barna varme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning