JUBILEUMSUTGAVE AV LAMPEN «PH KONGLE»

Designerlampe i gull

Lampen kalles både kule, kongle og artisjokk - nå feires jubileet med et begrenset opplag i gull.

JUBILANT: Skal det være et forgylt utgave av "Kongle"?
JUBILANT: Skal det være et forgylt utgave av "Kongle"? Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert
KJÆRT BARN: kule på dansk, kongle på norsk og artisjokk på engelsk - navnet skjemmer ingen.
KJÆRT BARN: kule på dansk, kongle på norsk og artisjokk på engelsk - navnet skjemmer ingen. Foto: Foto: produsenten

Designerlampen «PH Kongle» fyller 50 år og er aktuell som aldri før. Produsent Louis Poulsen feirer fødselsdagen ved å markedsføre 50 eksemplarer av den største modellen med blader som er forgylt i 24 karat gull.

Lampen har ikonstatus innen belysningsdesign. Gjennom 50 år har lampen med de botaniske kjælenavnene sjarmert publikum med sin skulpturelle, organiske form og varme lys.

Dekorativ med lyset av

«Konglen» blev opprinnelig laget til Langelinie-paviljongen i København, hvor lampene - med utsikt til Den Lille Havfrue - fremdeles henger. Poul Henningsen fikk oppdraget med å skape et "festlig, varmt lys" i restauranten, og armaturen skulle være dekorativ også når lyset ble slukket.

De første lampene ble laget av kopper, og har vært i produksjon siden. Jubileumsutgaven i gull er skinnende blank, i motsetning til den børstede, litt matte overflaten på den klassiske modellen. Standardutgaven finnes i kobber, rustfritt stål, børstet og lakkert, eller hvitt. I år ble en utgave i håndblåst glass en del av sortimentet.

Jubileumsmodellen selges kun gjennom Louis Poulsen Lighting i København. Til gjengjeld har den vært vist frem på flere internasjonale messer, og i september måned er den på utstilling i København.

Kjøpe lampe?

Louis Poulsen lamper av mer moderant utførelse kan kjøpes hos bl.a. Illums Bolighus (House of Oslo), eller via følgende nettbutikker (utvalg og modeller varierer):

Lyspunkter

Lifeliving

Designer-lights

Lyse ideer

Artelight

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning