Vond lukt i oppvaskmaskin

Derfor lukter oppvaskmaskinen surt

Fjerning av matrester på oppvasken er det viktigste for å unngå vond lukt.

VOND LUKT: Matrester og dårlig rengjøring er hovedårsakene til vondt lukt i oppvaskmaskinen.
VOND LUKT: Matrester og dårlig rengjøring er hovedårsakene til vondt lukt i oppvaskmaskinen. Foto: FOTO: HandmadePictures/ThinkstockPhoto
Publisert Oppdatert

Oppvaskmaskinen er et selvskrevent gode i de aller fleste hjem. Og selv om den som regel etterlater glass og fat skinnende rene og velduftende, hender det at selv de beste oppvaskmaskiner blir sure.

Mange har nok opplevd at selv det nyvaskede serviset lukter vondt. Det finnes imidlertid enkle ting du kan gjøre for å forebygge, og ikke minst bli helt kvitt den sure lukten fra oppvaskmaskinen.

- Dette er et velkjent problem i julestria, forteller daglig leder hos Gourmetkokkene.no, Jan Ivar Nykvist.

Han forklarer at det viktigste rådet for å unngå vond lukt i oppvaskmaskinen er å passe på at maskinen din er ren innvendig.

- Nå har YES maskinoppvaskmiddel kommet på markedet som i tillegg til å ta oppvasken din også renser maskinen innvendig og filteret, forklarer han til Bonytt.no

Nykvist understreker at en møkkete oppvaskmaskin vasker ikke rent, og lukter vondt.

Sjekk bruksanvisningen

Katrin Ohlander er PR/Marketing Manager i BSH Husholdningsapparater. Hun forklarer til Bonytt.no at det er viktig å forholde seg til instruksene som står i bruksanvisningen.

- Og siden det over tid vil passere en mengde matrester gjennom maskinen, er det veldig viktig å holde rent filter for å unngå at det oppstår vond lukt i maskinen. I tillegg bør man rengjøre spylarmene, kjøre renseprogram samt avkalkningsprogram.

Bruker oppvaskmaskinen skjødesløst

EKKELT: Ser oppvaskmaskinen din slik ut, er det nok heller ikke så rart at den lukter vondt.
EKKELT: Ser oppvaskmaskinen din slik ut, er det nok heller ikke så rart at den lukter vondt. Foto: FOTO: Rørleggervakta AS

Ifølge rørlegger Trond Skistad ved Rørleggervakta AS hender det at oppvaskmaskiner blir brukt temmelig "skjødesløst".

- Når oppvasken blir satt inn i maskinen full av matrester er det fort gjort at det tetter seg.

- Du må huske å fjerne alt av matrester samt skylle alt tilstrekkelig før det settes i maskinen, så unngås slikt.

Skistad opplyser til Bonytt.no at det også forekommer at enkelte setter inn halvfulle glass med melk, noe som fort gjør at det oppstår en sur lukt i oppvaskmaskinen.

Slik rengjør du spylearmene

Oppvaskmaskiner har to spylearmer, en oppe og en nede. Disse går rundt samtidig som de spyler oppvasken gjennom små hull. I disse hullene har det lett for å feste seg diverse matrester, spylearmene går tett og oppvasken blir ikke ren.

Riktig vedlikehold forhindrer vond lukt

  • Etter vask, la døren på oppvaskmaskinen stå litt på gløtt. Dette gjør at fukten slipper ut, og at det ikke setter seg lukt i maskinen.
  • Rengjør jevnlig filteret, spylearmen og pakningene for matrester.
  • Bruk ikke løsnings- og slipemidler på maskinen. Skal du gjøre rent innsiden, bruk kun en klut med vann. Eventuelt med eddik eller spesielle rengjøringsprodukter for oppvaskmaskiner.
  • Reise bort: La oppvaskmaskinen gå tom en omgang, steng vannkranen, og la døren stå på gløtt. Dette gjør at pakningene holder seg lengre, og forebygger dårlig lukt i maskinen.

Kilde: Euronics.no

Skru løs spylearmene, og skyll disse godt i springen. Da løsner matrestene fra innsiden av spylearmene.

Tøm og vask filtrene

Oppvaskmaskiner har to filtre i bunnen av maskinen, et grovt og et fint. Det grove filteret, som samler opp større matrester for å unngå at de tetter til avløpet, bør tømmes jevnlig.

Det fine filteret bør også vaskes, noe man kan gjøre med en oppvaskkost for å få løs belegg og matrester fra dette. På enkelte oppvaskmaskiner kan man løsne dette filteret for best mulig rengjøring, rådfør deg ,ed bruksanvisningen om det går an på din maskin.

Rens oppvaskmaskinen

Ifølge nettstedet eHow er dette en effektiv måte å rense illeluktende oppvaskmaskiner på.

1. Tøm oppvaskmaskinen. Ta vekk den nederste hyllen, og fjern eventuelle matrester eller lignende som kan ha litt sittende fast der.

2. Tilsett ¼ kopp flytende oppvaskmiddel og ¼ kopp blekemiddel til i en liter vann. Bruk løsningen og en liten pensel, eller en gammel tannbørste, til å skrubbe mellom sporene, gummipakningen og andre sprekker.

3. Bruk en svamp og såpevann for å vaske innsiden av oppvaskmaskinen. Sørg for å rengjøre pakningen.

4. Hell to kopper eddik i oppvaskmaskinen og la det stå i en time. Kjør deretter en syklus med varmest mulig vann. Hvis det ikke hjelper; gjenta prosessen.

5. Med jevne mellomrom kan du med fordel helle en kvart kopp sitronsaft i oppvaskmaskinen, mellom vaskene. Kjør en kort, men fullstendig vask. Dette bidrar ikke bare til å fjerne vond lukt fra oppvaskmaskinen, men vil også bidra til å kvitte seg med noe av metalloppbygningen.

Fungerer ingen av tipsene?

Da råder Nykvist hos Gourmetkokkene deg til å sjekke avløpet, altså slangen som er koblet inn på maskinen.

- Hvis denne er halvtett, så kan det også slå vond lukt inn i maskinen.

Daglig leder hos Abracadabramat, Eivind Seiness, forklarer til Bonytt.no at et kjerringråd du kan prøve er å legge en halv sitron i sammen med oppvasken når man vasker.

På Thorn sine hjemmesider rådes det til jevnlig å sjekke oppvaskmaskinens beholdning med grovt filtersalt og glansemiddel.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning